ANALIZĂ | Jurnalistul Aleksandr Smirnov: ”Scoasă în stradă de Occident, Rusia își vinde mărfurile oricui, dar cumpărătorii stabilesc prețurile”

ANALIZĂ | Jurnalistul Aleksandr Smirnov: ”Scoasă în stradă de Occident, Rusia își vinde mărfurile oricui, dar cumpărătorii stabilesc prețurile”
Publicat: 02/05/2023, 11:50
Actualizat: 02/05/2023, 11:54

Jurnalistul și traducătorul Aleksandr Smirnov analizează noul context economic în care se regăsește Rusia lui Vladimir Putin după declanșarea războiului din Ucraina, focusându-se asupra subiectului ”Federația Rusă și vecinii asiatici”.

Supusă sancțiunilor Occidentului, Rusia caută ”portițe” pentru a-și vinde mărfurile pe alte piețe și pentru a obține sumele de bani exorbitante care sunt necesare pentru susținerea a ceea ce specialiștii numesc ”mașina de război a Moscovei”.

În consecință, regimul de la Kremlin a început să privească din ce în ce mai insistent către Est, acolo unde există doi coloși economici în plină ascensiune – China și India.

Pentru Vladimir Putin, un astfel de parteneriat economic/militar pe termen lung ar fi o adevărată gură de oxigen, numai că demersul nu este atât de facil precum poate părea la o primă vedere. Și asta pentru Rusia este ”strânsă cu ușa”, atât din punct de vedere economic, cât și militar. Războiul din Ucraina se prelungește, nemulțumirile bine ”ascunse” ale populației ar putea răbufni, iar costurile militare sunt uriașe.

Rusia lui Putin nu mai face ”jocurile”

De partea cealaltă, chiar China și India ar putea profita, în calitate de eventuali ”cumpărători” de lungă durată care ar putea stabili prețurile în funcție de propriile interese.

Ceea ce se traduce prin aceea că Rusia lui Putin se așază la ”masa tratativelor”, dar nu face ”jocurile” ca în alte vremuri.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre China ca pe un «prieten» și a descris legăturile dintre Moscova și Beijing în termeni strălucitori, la fel ca Xi Jinping în propriul său articol reciproc pentru  a marca vizita. Totuși, doar Putin a mers până la a menționat influența negativă a așa-zisului «Vest colectiv» asupra ordinii mondiale actuale și a crizei din Ucraina, două subiecte pe care Xi a avut grijă să le evite.

Acest lucru este semnificativ, deoarece Vladimir Putin – făcând aluzie la crearea unui front unit împotriva Occidentului – a arătat efectiv ceea ce Kremlinul are de oferit Chinei, precum și altor țări asiatice, ca un stimulent pentru a accepta Rusia ca parte a blocului lor”, notează jurnalistul Aleksandr Smirnov în analiza publicată de The Moscow Times.

”Țările asiatice care privesc Occidentul în mod negativ nu au nevoie de ajutor din partea Rusiei, a cărei influență globală scade pe zi ce trece. Xi Jinping, în special, continuă să dea dovadă de putere în propria sa confruntare cu Occidentul – în special cu SUA – fără a avea nevoie de asistența Moscovei”

Aleksandr Smirnov

China și India sunt în dezacord de zeci de ani

Practic, până în momentul actual, singurele țări din Asia care au demonstrat vreun fel de sprijin real pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost Iranul – care vede Rusia ca partener în sancțiuni – și Coreea de Nord, care dorește, totuși, să evite publicitatea sprijinului său pentru Moscova mai mult decât este necesar, consideră Aleksandr Smirnov.

Acesta mai notează că implicarea Indiei pare a fi legată în primul rând de prețurile scăzute de care se bucură acum pentru petrolul rusesc și de dorința sa de a împiedica regimul lui Putin să se apropie prea mult de Beijing.

”În ciuda faptului că India și China sunt cei mai mari doi parteneri economici ai Rusiei, încorporarea Rusiei în sfera politică asiatică nu pare probabilă, deoarece China și India sunt în dezacord una cu cealaltă de zeci de ani.

În timp ce Rusia ar fi putut la un moment dat să-și creeze un rol de punte între Est și Vest, secolele de guvernare Romanov au pus Rusia mai mult pe partea europeană, decât pe cea asiatică. Din punct de vedere cultural și politic, Rusia a fost o țară occidentală în vremea lui Petru cel Mare. 

Când au avut șansa de a vorbi liber, cetățenii sovietici au favorizat aproape în unanimitate o cale democratică, care, la rândul său, s-a transformat în dorința de a dizolva URSS odată pentru totdeauna”, mai scrie jurnalistul și traducătorul Alexandr Smirnov.

”Atunci când fostele republici sovietice și-au câștigat independența, în anul 1991, statele baltice au demarat imediat eforturile de a se alătura lumii occidentale. Rusia a încercat, de asemenea, să se transforme într-un stat cu adevărat democratic, dar obstacolele au împiedicat în mod semnificativ acest proces, ducând la lărgirea ferestrei de oportunitate pentru ca un lider precum Vladimir Putin să preia puterea

”Asta nu sună prea mult a ospitalitate”

Dependența economică actuală a Moscovei de Asia este puțin mai mult decât o soluție temporară la sancțiunile occidentale, concluzionează jurnalistul și traducătorul Alexandr Smirnov.

Numai că, chiar și în varianta în care conducerea Rusiei ar putea încerca să întărească legăturile cu Asia prin construirea unei coaliții anti-occidentale, trebuie ținut cont de o axiomă.

Țări precum China, India și chiar Iranul au făcut până acum reciprocitate doar atunci când li s-au prezentat circumstanțe care sunt în mod clar benefice din punct de vedere economic. Având în vedere că Rusia nu mai poate face comerț în mod corespunzător cu Occidentul, Estul este singura sa altă opțiune. Cu alte cuvinte, doar pentru că Rusia a fost expulzată din familia de națiuni occidentale, nu înseamnă neapărat că se poate aștepta la o primire călduroasă din partea vecinilor săi asiatici.

Rezultă că Rusia a fost scoasă pe stradă și acum își oferă mărfurile rămase oricui ar putea fi interesat. Dar, având în vedere că, în mod inevitabil, cumpărătorii sunt cei care stabilesc prețurile, asta nu sună prea mult a ospitalitate”, încheie jurnalistul Alexandru Smirnov.


Citește și:

ANALIZĂ | Jurnalistul Maxim Tovkaylo, despre armata privată a GAZPROM: ”Mercenarii, valoroși în viitoarea luptă pentru putere la Kremlin”

EXCLUSIV | Defunctul om de afaceri i-a lăsat o AVERE uriașă, dar fiul se luptă de 20 de ani cu mama vitregă. Paul Banu: ”Sunt dezmoștenit parțial”

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya și ”GULAGUL DIGITAL” al lui Vladimir Putin: ”Nu exiști dacă nu ești în sistem, guvernul implementează moartea socială”

Alexei Navalnîi, din penitenciarul de maximă siguranță IK-6 Melekhovo: ”Ei bine, MOARTE, unde este IADUL, unde este victoria ta?”

Evgheni Prigojin, fondatorul WAGNER: ”Scenariul ideal este să anunțăm sfârșitul operațiunii militare speciale, Rusia și-a atins obiectivele”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete