EXCLUSIV | Defunctul om de afaceri i-a lăsat o AVERE uriașă, dar fiul se luptă de 20 de ani cu mama vitregă. Paul Banu: ”Sunt dezmoștenit parțial”

EXCLUSIV | Defunctul om de afaceri i-a lăsat o AVERE uriașă, dar fiul se luptă de 20 de ani cu mama vitregă. Paul Banu: ”Sunt dezmoștenit parțial”
Publicat: 18/04/2023, 15:33
Actualizat: 18/04/2023, 15:48

O moștenire impresionantă, de mai multe zeci de milioane de euro, a declanșat un război fiu – mamă vitregă care se desfășoară, în sălile de tribunal ale României, de aproape două decenii. Procese interminabile, amânări ale termenelor de judecată, acuzații reciproce, o ”saga” juridică cu multe ramificații și echipe de avocați celebri care s-au dedicat apărării uneia sau alteia dintre părți.

Personajele principale ale acestei incredibile povești de viață sunt Emilian Banu – fost profesor universitar și unul dintre primii întreprinzători de anvergură din România, după Revoluția din 1989 – Paul Banu, fiul acestuia, și Georgeta Banu, văduva omului de afaceri, iar Gândul prezintă și alte informații senzaționale, în exclusivitate.

După 20 de ani de ”saga juridică”, fiul fostului om de afaceri Emilian Banu lansează alte acuzații foarte grave, și declară că este, practic, ”dezmoștenit parțial”. Însă nu dorește să depună ”armele” și este decis să contraatace în în această confruntare cu mama sa vitregă, Georgeta Banu.

  • Emilian Banu s-a căsătorit cu mama vitregă a lui Paul Banu în anul 1972, iar relația a funcționat până în anul 1991. Atunci, omul de afaceri a decis să divorțeze din cauza unor probleme conjugale. Totuși, această separare a soților nu a fost consfințită și prin acte.
  • În anul 1992, Emilian Banu ia hotărârea de a începe o viață nouă alături de Emilia Chiosev – mama naturală a lui Paul Banu -, iar băiatul se naște în anul 1994, numai că Emilian Banu era încă, legal, căsătorit cu Banu Georgeta.
  • Emilian Banu, tatăl lui Paul Banu, intentează acțiune de divorț în 2004, numai că destinul are propriile căi neanticipate. Omul de afaceri… moare în urma unui accident vascular cerebral chiar înainte de finalizarea divorțului, astfel încât soția,  Georgeta Banu – implicată, la rândul său, în afacerile soțului și deținând 30% din acțiuni la una dintre societăți – devine nu numai văduvă, ci și principal ”jucător” în acest scenariu.
Divorțul dintre Emilian Banu și Georgeta Banu a fost oficializat în 2004

Georgeta Banu a contestat, de altfel, de la bun început paternitatea, dar – după deshumarea lui Emilian Banu și după efectuarea testului ADN – s-a demonstrat că Paul Banu era fiul defunctului om de afaceri.

Testul ADN a fost concludent, dar ”războiul” dintre fiu și mama vitregă a continuat.

Societățile înființate de omul de afaceri Emilian Banu, ”mărul discordiei”

Atunci când a încetat din viață omul de afaceri Emilian Banu, tabloul general – din punct de vedere financiar – avea ca puncte de reper mai multe societăți înființate de acesta, valoarea lor fiind de zeci de milioane de euro, așa cum declară Paul Banu.

  • Astra Holding S.R.L– asociați: Banu Emilian (70%), Banu Georgeta (n.red. – soția lui Emilian Banu) – 30% din părțile sociale.
  • Metalurgica S.A– asociați: Astra Holding S.R.L (85%), Banu Emilian (2%), S.I.F Muntenia (9%), alti actionari (4%) – Metalurgica se afla în posesia societății și este administrată de Astra Holding, care la rândul ei este administrată de Banu Georgeta.
  • Feroviara Grup S.R.L.asociați: Banu Emilian (70%), Chiosev Emilia (n.red. – mama naturală a lui Paul Banu) – 30%.

Ulterior, pe ”frontul de luptă” dus în fața instanțelor de judecată au rămas două societăți – Astra Holding SRL și Metalurgica SA. Paul Banu declară că aceste două societăți sunt… subevaluate la modul inimaginabil – ”valoarea declarată fiind de 100 sau de 200 de ori mai mică” -, mama vitregă, Georgeta Banu, ajungând în poziția din care controlează, în urma decesului soțului său, ambele societăți.

”Metalurgica S.A deține peste 50.000 mp de terenuri și construcții în suprafețe foarte mari, în centrul Bucureștiului – hale industriale, magazine, clădiri de birouri, service-uri auto, depozite, hale de producție supraetajate, curți interioare.

  • Șoseaua Iancului – peste 11.000 mp  în clădiri de birouri cu multe etaje, multe hale industriale și ateliere de producție.
  • Cimitirul Reînvierii – 2.000 mp de depozite, hale industriale, salon de motociclete.
  • Hala Traian –  800 mp service auto.  

Iar Astra Holding mai deține și ea la rândul ei (pe lângă 85% din Metalurgica) terenuri și clădiri, 24.000 mp teren Rucăr, apartamente, clădiri etc… Practic, ambele societăți plătesc impozite pe clădiri și terenuri în suprafețe enorme, aflate în centrul Bucureștiului, evaluate undeva la 3-5 euro metrul pătrat. Mai ales în condițiile în care societatea Metalurgica avea în conturi, la momentul decesului tatălui meu, Banu Emilian, disponibilități de peste un milion euro. Și ea, totuși, valorează, cu toate cele 13 active, (terenuri și clădiri) 150.000 euro?”, se întreabă, retoric, Paul Banu.

Două decenii de ”război” în instanță pentru o moștenire de zeci de milioane de euro

”Au trecut 4 ani, nu au fost depuse la dosar actele contabile solicitate de experți”

În exclusivitate pentru Gândul, Paul Banu spune că au mai trecut 4 ani din viața sa și nu s-a întâmplat nimic, a ajuns în același punct, cu toate că – în anul 2019 – se întrevăzuse prima ”rază de lumină”.

În luna noiembrie a anului 2019, judecătorii au decis să retrimită cauza spre rejudecare, primei instanțe, iar Paul Banu spunea că are încredere în instanțele din România și considera că i se va face, în sfârșit, dreptate.

Anulează în parte sentință civilă nr. 800/30.01.2019 și în consecință: Respinge excepția autorității de lucru judecat ca neîntemeiată. Înlătură dispoziția privind admiterea excepției puterii de lucru judecat și dispoziția privind obligarea reclamantului la plata către pârâta SC Astra Holding SRL a sumei de 5820 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Menține restul dispozițiilor sentinței nr.800/30.01.2019. Anulează în tot sentința civila nr. 2870/27.03.2019. Trimite cauza spre rejudecare primei instanțe. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, azi, 11.11.2019, au decis judecătorii.

Paul Banu, două decenii de procese cu mama vitregă

Paul Banu dezvăluie că a dus lupta în instanță cu mama sa vitregă, dar societățile care valorează zeci de milioane de euro nu au fost parte procesuală în dosar.

De-a lungul timpului, aceste două societăți, Astra Holding și Metalurgica SA – nu au fost parte procesuală în dosar, ci doar moștenitorii, respectiv eu și mama mea vitregă, Georgeta Banu. Din această cauză, societățile nu au fost obligate să colaboreze cu instanțele de judecată sau cu experții care au fost desemnați în dosar.

Astfel, societățile nu au fost evaluate corect, după cum am avertizat în repetate rânduri. Mai mult, mama mea vitregă controlează aceste societăți – până la finalizarea dosarelor -, și nu au fost depuse la dosar actele contabile solicitate de experți. Și atunci cum să le inventariezi și să afli, cu adevărat, cât valorează?

Două societăți cu active care reprezintă terenuri, clădiri, hăli industriale, respectiv o suprafață de 50.000 de metri pătrați ar avea o valoare, potrivit unul bilanț din anul 2003, de doar maxim 200.000 de euro, adică 2,5 euro pe metru pătrat, ceea ce este absurd”, acuză Paul Banu, fiul omului de afaceri Emilian Banu.

”Singurul document depus de acestea în acel dosar a fost ultimul bilanț contabil (înaintea decesului tatălui meu 2004). Din acesta nu reiese nimic în legătură cu bunuri, active etc, sunt doar o serie de cifre înșiruite a căror apartenență nu poate fi precizată fără inventar etc…, un bilanț care, de asemenea, nu a fost aprobat și semnat de tatăl meu, ci de partea adversă (fiind asociată minoritară în firma Astra Holding – 30%) și un bilanț care conține doar valori istorice ale tuturor activelor terenuri, clădiri etc., de la momentul privatizării societății Metalurgica S.A. Activele nu au mai fost reevaluate din anul 1994, societățile nerespectând obligativitatea reevaluării periodice a activelor din 3 în 3 ani). Este vorba despre active subevaluate, poate, și de 1.000 de ori față de valoarea reală a acestora”

Paul Banu

 ”Instanța de fond, obligată să administreze probe, respectiv expertize, înscrisuri…”

Paul Banu a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, și care au fost etapele prin care a trecut în ultimii ani pentru a ajunge, din nou, în impas.

Dosarul a fost trimis spre rejudecare la instanța de fond, iar judecătorii ar fi trebuit să administreze ”probele”.

La apel, instanța de apel, după câteva termene de judecată, s-a pronunțat în sensul că a anulat cu totul decizia de fond, înlăturând atât autoritatea de lucru judecat, cât și puterea de lucru judecat. Dosarul a fost trimis, spre rejudecare, către fond. Totodată, s-a menționat că instanța de fond este obligată să administreze probe pe fond – expertize, înscrisuri etc. – și să se pronunțe asupra acestor probe.

Imediat după apel, partea adversă (n.red. – Georgeta Banu, mama vitregă a lui Paul Banu) a declarat recurs. Au fost mai multe termene de judecată, recursul a fost respins cu totul. Imediat după recurs, partea adversă a formulat contestație în anulare și cerere de revizuire a deciziei de recurs, dar ambele au fost respinse de judecători”, dezvăluie Paul Banu, în exclusivitate pentru Gândul.

”Întreg dosarul a fost respins din nou, după câteva termene de judecată…”

Exact atunci când credea că lucrurile iau o turnură favorabile pentru el, Paul Banu are surpriza să constate că, la rejudecare, nu au fost analizate probele de la dosar și, mai mult, dosarul a fost, din nou, respins.

Acum, Paul Banu spune că este ”dezmoștenit parțial”, dar semnele de întrebare rămân.

În apropierea momentului prezent, ajungând înapoi la Fond, la rejudecare, și având speranțe mari, având în vedere deciziile anterioare ale instanțelor superioare în cauză, am constatat cu stupoare că instanță de judecată de la fondul cauzei, în al doilea ciclu procesual, a dat o decizie aproape identică cu cea de la fond din primul ciclu procesual.

Singura diferență a fost că nu a dat ca și excepții atât autoritatea, cât și puterea de lucru, ci doar puterea de lucru judecat. Întreg dosarul a fost respins din nou, după câteva termene de judecată, dar îmi permit să ridic câteva semne de întrebare evidente:

  • Instanța de judecată nu a dispus și nu a administrat nici o probă în dosar;
  • Instanța de judecată nu a dat nici măcar cuvântul parților pe vreo probă din dosar;
  • Instanța de judecată nici nu a pus în discuție vreo probă din dosar.

După 2 termene de amânări – din diferite motive – instanța a pus în discuție, imediat, puterea de lucru judecat, iar după în câteva zile Judecătoria Sectorului 2 a și «soluționat» dosarul, respingând-ul cu totul.

Practic, nu primesc nimic de pe urma societăților tatălui meu, fiind dezmoștenit parțial”, susține Paul Banu, în exclusivitate pentru Gândul.

Cum a devenit Emilian Banu un prosper om de afaceri

Emilian Banu a devenit un om de afaceri de succes după anul 1991. A mers în Republica Moldova, acolo unde l-a cunoscut pe Victor Chiosev – profesor universitar, la rândul său -, soțul Emiliei Chiosev.

Aceasta avea în spate o carieră de succes în televiziune, parcurgând drumul de la moderator la regizor de televiziune, fiind totodată și un membru important în partidul socialist moldovenesc. Împreună, cei trei au pus bazele unei afaceri de succes.

Prin intermediul și datorită cunoștințelor din mediul academic și de muncă ale lui Victor Chiosev – acesta fiind prieten și fost coleg de facultate cu directorul uzinei de locomotive de la Kaluga, din Rusia, tatăl meu, în anul 1992 – tata a călătorit împreună cu mama mea, Emilia Chiosev, la fabrica de locomotive din Kaluga. Acolo, discutând cu directorul fabricii și bazându-se pe prietenia acestuia cu Victor Chiosev și pe statutul și reputația mamei mele, aceștia l-au convins de faptul că vor să cumpere mai multe locomotive, capete de sudură, locomotive de sudat șine și alte utilaje pentru și în vederea aducerii și folosirii acestora de către noul stat înființat, Republica Moldova”, declară Paul Banu.

”Practic, afacerea a constat în cumpărarea de mai multe locomotive și capete de sudură la preț unional (aprox. 30-50.000 USD), aducerea lor în România, iar de acolo vânzarea lor în diferite țări din întreaga lume (Egipt, Italia, Maroc, etc.), la prețuri și de 20-30 de ori mai mari decât prețul achiziției inițiale (600.000-900.000 USD), profitul realizat fiind de peste 300%”

Paul Banu

Testul ADN a demonstrat 99,9999% că Paul Banu este fiul tatălui său, Emilian Banu

”La un an de la moartea lui Emilian, în timp ce ne judecam pentru succesiune, soția a deschis alt proces, pentru contestarea paternității și s-a suspendat procesul pentru succesiune”, declara Emilia Chiosev, mama lui Paul Banu.

Totuși – defunctul om de afaceri a fost deshumat-, testul ADN a demonstrat 99,9999% că Paul Banu este fiul tatălui său, Emilian Banu. Și, din acest punct de vedere, nimic nu a mai putut fi contestat.

Moștenirea lăsată de omul de afaceri Emilian Banu este impresionantă, fiind vorba – conform celor declarate de Paul Banu pentru CANCAN, despre zeci de milioane de euro.

”Războiul” pentru moștenirea fabuloasă durează, iată, de aproape 20 de ani – cele două decenii se vor împlini în luna noiembrie a acestui an -, iar Paul Banu se luptă în continuare mama vitregă pentru a primi partea sa de moștenire, numai că, până acum, nu există nicio certitudine.


Citește și:

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya și ”GULAGUL DIGITAL” al lui Vladimir Putin: ”Nu exiști dacă nu ești în sistem, guvernul implementează moartea socială”

Istoricul Vladimir Kara-Murza, critic vehement al lui Putin, CONDAMNAT la 25 de ani de închisoare: ”Răspândirea de informații false și înaltă trădare”

Alexei Navalnîi, din penitenciarul de maximă siguranță IK-6 Melekhovo: ”Ei bine, MOARTE, unde este IADUL, unde este victoria ta?”

Marius Balo, românul întemnițat 8 ani în China, după PELERINAJUL de 2.922 km: ”Nu știu cum să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare felie de pâine”

Culisele operațiunii ”LUMINA SFÂNTĂ” | Cine este omul de afaceri român care pune la dispoziția Patriarhiei, anual, un avion Bombardier Challenger 350

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern