ANALIZĂ | Cercetătorul Andrei Soldatov, după ARESTAREA unui jurnalist Wall Street Journal în Rusia: ”Putin și FSB decid cine va fi următoarea țintă”

ANALIZĂ | Cercetătorul Andrei Soldatov, după ARESTAREA unui jurnalist Wall Street Journal în Rusia: ”Putin și FSB decid cine va fi următoarea țintă”
Cercetătorul Andrei Soldatov: ”Putin și FSB decid cine va fi următoarea țintă”
Publicat: 31/03/2023, 15:45
Actualizat: 31/03/2023, 15:47

Andrei Soldatov, cercetător senior la Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA – Center for European Policy Analysis), avertizează că regimul lui Vladimir Putin reprezintă un pericol major pentru libertatea presei și pentru viața tuturor jurnaliștilor, inclusiv a celor străini, din Federația Rusă.

Arestarea în Rusia a lui Evan Gershkovich, jurnalist Wall Street Journal, aduce, din nou, în discuție pericolul sub care lucrează ziariștii deciși să transmită informații corecte despre Rusia și despre conflictul din Ucraina. Serviciile de securitate ruse au anunţat joi că Evan Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg, în Urali, sub suspiciunea de ”spionaj”.

Rusia pe care Putin insistă să o ”construiască” de mai bine de două decenii este una a pumnului în gură, cu toate că – la vedere  – ”providențialul” lider de la Kremlin a pozat într-un președinte carismatic, adept al dialogului, adaptat noilor vremuri și decis să demonstreze lumii că totul este posibil, chiar și la Moscova, acolo unde – nu de ieri, de azi – vocea rațiunii a fost sugrumată, constant, de cea a autocrației lipsite de scrupule.

Încă de acum 10 ani, Vladimir Putin a decis că are nevoie de o primă pârghie de care să se folosească pentru a reduce la tăcere protestele opoziției, respectiv controversata lege a ”agenților străini”. Semnalul din care reieșea că Federația Rusă este decisă să ”regleze conturile” cu persoanele și organizațiile incomode pentru Kremlin a apărut în anul 2012, iar opoziția – nu foarte vitaminizată, totuși, aflată mai mereu în pericolul unei scăderi fatale a glicemiei – s-a trezit și cu o bilă de fier la picior. (mai multe informații AICI)

”O țară în care litera legii contează doar atunci când cineva puternic decide să o folosească”

Cercetătorul Andrei Soldatov – jurnalist rus de investigații și expert în domeniul serviciilor de securitate din Federația Rusă, co-fondator Agentura.ru – este de părere că ”domnia” de peste două decenii a lui Vladimir Putin i-a obligat pe jurnaliști să descopere modalități prin care să se protejeze de încercările permanente ale Kremlinului de a închide gura presei.

Corespondenții străini din Rusia au fost forțați să dezvolte un sistem foarte sofisticat de avertizare timpurie pentru pericol în cele două decenii de când Vladimir Putin a venit la putere. Într-o țară în care litera legii contează doar atunci când cineva puternic decide să o folosească, acest mecanism a fost singurul mod în care majoritatea jurnaliştilor au putut continua să opereze în siguranță în interiorul țării.

Sub Putin, Rusia a revenit foarte repede la metodele încercate și testate, folosite de statele polițienești pentru a trata jurnaliștii străini, și anume amenințarea cu retragerea vizelor și, prin urmare, accesul în țară, ca pârghie în încercarea de a le constrânge să ofere o acoperire mai pozitivă”, notează Andrei Soldatov într-o analiză publicată de The Moscow Times.

”… chiar dacă regulile s-au înăsprit, sistemul de avertizare timpurie încă părea să fie în vigoare, iar corespondenții străini au continuat să conteze pe faptul că Ministerul de Externe și Peskov ar avea în continuare un cuvânt de spus în tratamentul lor dacă ar încălca vreodată legea”

Andrei Soldatov

”Sistemul de avertizare timpurie a fost distrus pentru totdeauna”

Totuși, Andrei Soldatov și-a reconsiderat poziția după ce jurnalistul Wall Street Journal a fost arestat – miercuri, 20 martie 2023 -, concluzionând că acest ”sistem de avertizare timpurie” pe care se bazau jurnaliștii străini din Rusia a fost distrus pentru totdeauna.

Cercetătorul CEPA lansează și ipoteza că jurnaliștii străini arestați de autoritățile ruse ar putea fi folosiți pe post de ”ostatici” într-un eventual ”schimb de prizonieri” cu Occidentul.

Nu mai are sens să vedem care este atmosfera la Ministerul de Externe, în ce fel de dispoziție era Maria ZaKharova ieri sau ce părere a avut Dmitri Peskov despre cel mai recent articol al tău.

Acum sunt doar două instituții care contează: Vladimir Putin și FSB. Ei decid acum, în exclusivitate, cine va fi următoarea țintă și care este următoarea prioritate, fie că este vorba de a da o lecție Wall Street Journal și mass-mediei americane în ansamblu, să trimită un mesaj tuturor corespondenților străini care lucrează încă în Rusia sau pentru a începe adunarea unui grup de ostatici care poate fi folosit în cele din urmă pentru a aranja schimburi pentru spionii ruși care au fost arestați în Occident”, avertizează Andrei Soldatov în analiza sa.


Citește și:

ANALIZĂ | Profesorul James Horncastle, bătălia pentru Bahmut și DORINȚA ASCUNSĂ a lui Vladimir Putin: ”O aventură prost planificată”

ANALIZĂ | Dr. Nigel Gould-Davies: ”Invazia lui Putin a schimbat lumea. Militarizarea societății ruse este în curs de desfășurare”

ANALIZĂ | Profesorul Vlada Stanković și ”DILEMA RUSĂ” a lui Erdogan: ”Prins în îmbrățișarea sufocantă a lui Putin, instrument util în încercarea Rusiei de a submina NATO”

Activistul rus Dmitry Ivanov, după ce a fost CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de închisoare pentru ”difuzare de informații false despre armata Rusiei”: ”Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia nu este Putin”

Alexei Navalnîi, după un an de război în Ucraina: ”Adevăratele cauze ale conflictului sunt dorința lui PUTIN de a păstra puterea cu orice preț și obsesia pentru moștenirea sa istorică”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
"E Crăciunul pentru spălătoriile auto!" Un internaut nu și-a mai recunoscut mașina în parcare din...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman