ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya și ”GULAGUL DIGITAL” al lui Vladimir Putin: ”Nu exiști dacă nu ești în sistem, guvernul implementează moartea socială”

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya și ”GULAGUL DIGITAL” al lui Vladimir Putin: ”Nu exiști dacă nu ești în sistem, guvernul implementează moartea socială”
Tatiana Stanovaya și ”GULAGUL DIGITAL” al lui Vladimir Putin
Publicat: 17/04/2023, 15:39
Actualizat: 17/04/2023, 15:42

Noua legislație privind recrutarea cetățenilor ruși în serviciul militar, introdusă în mare viteză în Duma de Stat, schimbă dramatic relația dintre stat și popor, consideră Tatiana Stanovaya, fondatoarea proiectului de analiză politică R. Politik. 

Organizația independentă R. Politik – fondată în 2018 – este un proiect independent de analiză a politicii ruse contemporane, iar Tatiana Stanovaya a precizat că misiunea acestui proiect este ”să explice politica rusă unui public internațional de limbă engleză care are nevoie de analize neutre, aprofundate și bine informate”.

În contextul în care Vladimir Putin a semnat o lege care schimbă modalitatea de recrutare a militarilor ruși, aceștia putând fi ”chemați sub arme” și online, Tatiana Stanovaya explică urmările acestui demers al ”Țarului”.

În conformitate cu noua lege adoptată cu viteză vertiginoasă de ambele camere ale parlamentului, autoritățile pot emite documente de apel online și vor crea o bază de date digitală cu toți rușii eligibili pentru serviciul militar. Se așteaptă ca majoritatea bărbaților ruși cu vârsta cuprinsă între optsprezece și treizeci de ani să efectueze serviciul militar obligatoriu.

Anterior, oamenii trebuiau să li se înmâneze documentele în persoană, ceea ce făcea relativ ușor să se evite recrutarea. Acum, proiectele de notificări pot fi emise și prin intermediul site-ului web al serviciilor de stat Gosuslugi, folosit de milioane de ruși pentru o multitudine de sarcini administrative de zi cu zi, cum ar fi plata amenzilor și cererea de pașapoarte”, notează Tatiana Stanovaya în analiza sa.

”Registrele diferitelor categorii de «agenți străini» există deja, iar un altul de persoane «asociate cu agenți străini» este în prezent în curs de dezvoltare. Acest proces de digitalizare a represiunii are un singur scop: formarea unei majorități digitale loiale”

Tatiana Stanovaya

”Autoritățile ruse au venit cu ideea unui mecanism digital de mobilizare instantanee”

Autoritățile ruse au venit cu ideea unui mecanism digital de mobilizare instantanee la scurt timp după invadarea Ucrainei, deoarece deficiențele sistemului actual de proiect erau deja evidente, dar schimbarea s-a dovedit greu de implementat.

În luna noiembrie a anului 2022 – după mobilizării parțială efectuată la începutul toamnei – președintele Vladimir Putin a însărcinat mai multe agenții guvernamentale să creeze un proiect de registru digital.

Deși birourile de recrutare militare au reușit să digitizeze o parte semnificativă a datelor lor, nu a fost creată o bază de date unificată. Ministerul Apărării nu a fost dispus să ofere oficialilor civili acces la bazele lor de date și nici nu exista nicio lege care să oblige alte agenții guvernamentale să transfere informații către acestea.

Între timp, contraofensiva ucraineană așteptată în orice zi ar putea cere Rusiei să angajeze mai multe trupe în prima linie. În consecință, în urma unei serii de discuții și a implicării personale a lui Putin, Kremlinul a decis să accelereze drastic procesul și să adopte legislația corespunzătoare, cu foarte puțină atenție pentru dezbaterile publice sau pentru pregătirea societății ruse în fața acestor schimbări”, mai scrie fondatoarea R. Politik în analiza publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

”Prima încercare a statului rus de a introduce elemente de totalitarism digital

Ideea centrală, mai precizează  Tatiana Stanovaya, este aceea de a colecta informații digitale despre fiecare individ, astfel încât statul să poată exercita controlul asupra acestora. Acest lucru se întâmplă de câțiva ani acum la scară destul de mare. Până acum, sistemul este dezorganizat, dar aparatul de stat învață treptat.

În acest sens, pandemia a fost deosebit de utilă, explică Stanovaya. În acea perioadă, regiunile au dobândit sisteme de recunoaștere a feței, iar oficialii publici au învățat să lucreze cu diverse instrumente digitale, cum ar fi coduri QR, înregistrarea vaccinării online și monitorizarea încălcării carantinei prin camere și aplicații pentru telefon.

Acum, condițiile sunt altele: publicul este puțin probabil să reziste, iar consecințele negative nu vor fi resimțite imediat (nu întâmplător autoritățile tot repetă că nu va exista un al doilea val de mobilizare).

Guvernul vrea să creeze un sistem digital de control social prin reglementarea accesului individual la drepturi și beneficii. A fi în afara acestui sistem va semnifica efectiv moartea socială. Digitalizarea nu mai este doar o modalitate de a colecta și stoca informații: acum va adapta profilurile sociale la nevoile statului”, încheie Tatiana Stanovaya.

Proiectul de lege privind notificarea digitală este prima încercare a statului rus de a introduce elemente de totalitarism digital, dar cu siguranță nu ultima. Amestecul potrivit de grijă și frică, împreună cu ceea ce trebuie și ce nu trebuie clar delimitat, va permite autorităților să modeleze orice comportament politic. În acest moment, acestea sunt încă în mare parte planurile Kremlinului, dar ele ilustrează cât de radical poate fi transformată politica în era digitală

Tatiana Stanovaya


Citește și:

Istoricul Vladimir Kara-Murza, critic vehement al lui Putin, CONDAMNAT la 25 de ani de închisoare: ”Răspândirea de informații false și înaltă trădare”

Scandal pe Aeroportul Otopeni | Zeci de pasageri WIZZ AIR nu au mai putut urca la bord: ”Mi-am luat și oul să ciocnesc în avion, n-am apucat să urc”

Alexei Navalnîi, din penitenciarul de maximă siguranță IK-6 Melekhovo: ”Ei bine, MOARTE, unde este IADUL, unde este victoria ta?”

Marius Balo, românul întemnițat 8 ani în China, după PELERINAJUL de 2.922 km: ”Nu știu cum să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare felie de pâine”

Evgheni Prigojin, fondatorul WAGNER: ”Scenariul ideal este să anunțăm sfârșitul operațiunii militare speciale, Rusia și-a atins obiectivele”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum...
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina
×