Istoricul Vladimir Kara-Murza, judecat pentru ”TRĂDARE” la Moscova, riscă 25 de ani de închisoare: ”Chiar și stând în această cușcă îmi iubesc țara”

Istoricul Vladimir Kara-Murza, judecat pentru ”TRĂDARE” la Moscova, riscă 25 de ani de închisoare: ”Chiar și stând în această cușcă îmi iubesc țara”
Vladimir Kara-Murza | Foto - Profimedia Images
Publicat: 13/04/2023, 15:21
Actualizat: 15/04/2023, 10:25

Vladimir Kara-Murza – politician de opoziție, jurnalist și istoric rus – este judecat pentru ”trădare” la Moscova din cauza comentariilor sale negative la adresa războiului din Ucraina. Distins cu Premiul pentru curaj civil în 2018, Kara-Murza riscă până la 25 de ani de închisoare, fiind acuzat de propagarea de știri ”false” despre armata rusă.

Vladimir Kara-Murza este fiul jurnalistului și prezentatorul de televiziune rus Vladimir Alexeevici Kara-Murza (1959–2019), un critic deschis al lui Leonid Brejnev și un susținător al reformelor sub Boris Elțîn.

Istoricul rus s-a adresat instanței de judecată și a spus că singurul său regret este acela că nu a putut convinge oamenii de ”pericolul” reprezentat de Vladimir Putin.

Eram sigur că, după două decenii în politica rusă, cu tot ce am văzut și experimentat, nimic nu mă mai putea surprinde. Trebuie să recunosc că am greșit.

Am fost surprins de faptul că procesul meu din 2023 a depășit chiar și «procesele» dizidenților sovietici din anii ‘60 și ‘70 în secretul și disprețul său față de normele legale, și asta fără a menționa măcar duritatea sentinței solicitate de acuzare sau folosirea unor termeni precum «dușmanul statului»”, a spus Vladimir Kara-Murza.

”Susțin fiecare cuvânt pe care l-am rostit vreodată și fiecare cuvânt pe care această instanță mă acuză că îl spun”

În fața instanței de judecată, Vladimir Kara-Murza nu și-a renegat opiniile, ba chiar a accentuat că va susține, în continuare, tot ceea ce a declarat până acum.

Criticul lui Vladimir Putin a menționat că are un singur regret, acela că nu a reușit să își convingă compatrioții de pericolul reprezentat de Vladimir Putin.

Nu numai că nu mă pocăiesc de nimic din toate acestea, dar sunt mândru de asta. Sunt mândru de faptul că Boris Nemțov m-a adus în politică și sper să nu-i fie rușine de mine. Susțin fiecare cuvânt pe care l-am rostit vreodată și fiecare cuvânt pe care această instanță mă acuză că îl spun. 

Mă învinovăţesc doar pentru un singur lucru: că nu am reuşit să-i conving suficient pe compatrioţii mei şi pe politicienii mei din ţările democratice de pericolul pe care actualul regim de la Kremlin îl prezintă pentru Rusia şi pentru lume. Astăzi este evident pentru toată lumea, dar la un preț teribil – prețul războiului”, a declarat istoricul rus.

”Știu că va veni ziua când întunericul peste țara noastră se va risipi”

În aceeași declarație, istoricul Vladimir Kara-Murza a mai spus că, pentru că nu comis nicio infracțiune, ar trebui să fie achitat. Dar a menționat, în același timp, că nu cere nimic de la instanța de judecată, cunoscând dinainte verdictul deja stabilit.

Vladimir Kara-Murza a încheiat spunând că ”întunericul” care s-a abătut peste Rusia condusă de Vladimir Putin se va risipi, dar și că – în pofida faptului că este plasat într-o cușcă – își iubește țara.

Pentru o persoană care nu a comis o infracțiune, singurul verdict echitabil ar fi achitarea. Dar nu cer nimic de la această instanță. Îi cunosc verdictul. Știam asta acum un an, când am văzut oameni în uniforme negre și măști negre alergând după mașina mea în oglinda retrovizoare. Acesta este prețul de a nu rămâne tăcut în Rusia astăzi, a mai spus Vladimir Kara-Murza, citat de The Moscow Times..

Dar mai știu că va veni ziua când întunericul căzut peste țara noastră se va risipi. Când negrul va fi numit negru și albul se va numi alb. Când se va recunoaște, oficial, că de două ori doi este patru, când războiul va fi numit război și uzurpatorul uzurpator și când cei care l-au început, mai degrabă decât cei care au încercat să-l împiedice, vor fi considerați criminali. Chiar și astăzi, chiar și în întunericul din jurul nostru, chiar și stând în această cușcă, îmi iubesc țara și cred în oamenii noștri. Eu cred că putem merge pe această cale”

Vladimir Kara-Murza

Citește și:

ANALIZĂ | Jurnalistul Dmitry Glukhovsky: ”Pentru a se salva, regimul Putin DISTRUGE Ucraina. Dar distruge și Rusia, patria mea”

ANALIZĂ | Profesorul James Horncastle, bătălia pentru Bahmut și DORINȚA ASCUNSĂ a lui Vladimir Putin: ”O aventură prost planificată”

ANALIZĂ | Dr. Nigel Gould-Davies: ”Invazia lui Putin a schimbat lumea. Militarizarea societății ruse este în curs de desfășurare”

Cine a sabotat gazoductul Nord Stream? 4 TEORII și semne de întrebare fără răspuns

Activistul rus Dmitry Ivanov, după ce a fost CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de închisoare pentru ”difuzare de informații false despre armata Rusiei”: ”Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia nu este Putin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile...
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
Alertă de vreme severă în România. Lista județelor afectate de Cod roșu de caniculă și...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Ungaria, OUT?! Decizia istorică se pregăteşte acum în Europa: Acţiuni reale
Românul cu pensie de 27.000 de lei pe lună. Mai ia și leafă de la...
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni