Bani europeni pentru daunele produse de secetă. Comisia Europeană propune un sprijin financiar de 33,9 milioane EUR pentru România

Publicat: 23 08. 2023, 17:48
Actualizat: 23 08. 2023, 17:48

Comisia Europeană va aloca țării noastre fonduri de aproape 34 de milioane de euro, pentru a oferi asistență României în urma daunelor cauzate de seceta severă din vara anului 2022. Fondul de Solidaritate al Uniunii Europen (FSUE) este mobilizat în urma cererilor depuse de țările eligibile și a evaluării eligibilității acestora.

În iunie 2023, în cadrul pachetului de evaluare la jumătatea perioadei a Cadrului Financiar Multianual (CFM), Comisia a propus majorarea cu 2,5 miliarde de euro a rezervei pentru solidaritate și ajutoare de urgență pentru perioada 2024-2027, cuantumul urmând să fie împărțit între Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) și un alt instrument (rezerva pentru ajutoare de urgență), deoarece pachetul financiar actual s-a dovedit a fi insuficient pentru a răspunde tuturor nevoilor în contextul survenirii unor dezastre mai frecvente și mai intense în UE și la nivel mondial.

Asistența FSUE poate acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protecții pentru populație, asigurarea infrastructurii de prevenție și protejarea patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare

Între 2002 și 2022, FSUE a mobilizat în total peste 8,2 miliarde de euro pentru intervenții în 127 de dezastre (107 dezastre naturale și 20 de urgențe sanitare) în 24 de state membre (plus Regatul Unit) și în 3 țări în curs de aderare (Albania, Muntenegru și Serbia).

FSUE este unul dintre principalele instrumente ale UE pentru redresare în urma dezastrelor și reprezintă o expresie concretă a solidarității UE. El sprijină statele membre și țările candidate prin oferirea unei contribuții financiare în urma producerii unor dezastre naturale grave. Începând din aprilie 2020, în cadrul eforturilor UE de combatere a pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a acoperi urgențele majore de sănătate publică.

Fondul a fost creat după inundațiile grave care au avut loc în Europa Centrală în vara anului 2002, în principal pentru a sprijini operațiunile de urgență și de redresare ale țărilor eligibile în urma producerii unor dezastre naturale.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Politologul Andrei Țăranu: „Sunt convins că există o conivență la nivel european pe subiectul Schengen”. Austria menține veto-ul!

ANALIZĂ EXCLUSIVĂ. Dreapta vs Stânga. Care dintre guverne au atras cei mai mulți bani europeni în cei 16 ani ai României în UE? CIFRE OFICIALE

Frans Timmermans a DEMISIONAT din funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene