Cât costă un pahar de SOCATĂ, într-un restaurant, în vara lui 2023. „Băutura copilăriei” revine la modă

Publicat: 29 05. 2023, 07:09
Foto: Captură YouTube

Vara bate la ușă și vom avea nevoie de lichide reci, ca să ne hidratăm. Unul din deliciile copilăriei era binecunoscuta socată, pregătită de mamele și bunicile noastre sau cumpărată de la magazin sau restaurant.

„Apă, lămâie, zahăr și flori de soc”, aceasta ar fi compoziția socatei perfecte.

„Băutura copilăriei” poate fi savurată într-un restaurant din Craiova.

Rețeta este relativ simplă: punem prima dată florile de soc, apoi adăugăm zahăr, amestecat cu apă, la rândul lui, câteva lămâi tăiate și adăugate în acest bol și lăsăm la fermentat.

Oricine poate prepara socată acasă. Este de preferat să îndepărtăm tulpinele și să folosim doar florile. De asemenea, chiar dacă rețeta include și drojdie, putem ignora acest ingredient.

Putem adăuga, de asemenea, și mentă, dacă dorim.

Cât costă o socată la restaurant în 2023

În restaurante, băutura costă între 10 și 20 de lei.

Pentru 5 litri de socată aveți nevoie de un borcan de sticlă incolor de 10 flori mai mari sau 15 mici, două lămâi și circa 300 de grame de zahăr sau miere.

Totul costă cel mult 10 lei și scăpați ieftin dacă vă culegeți singuri florile, dacă nu găsiți la piață.

Dacă e cald afară, socata e gata în 2 zile, dacă e înnorat va dura 3-4 zile. Băutura este bună și pentru sănătate, având proprietăți antiseptice, antibacteriene și antivirale, scrie observatornews.ro.

Cea mai bună rețetă de socată, ca pe vremea bunicii

Pentru o socată tradițională ca pe vremuri, vă sunt necesare: 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate 4 lămâi, 10 litri de apă, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă, dacă dorim.

Florile de soc se așează într-un borcan curat de 10 litri. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți folosi doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A doua zi adăugăm zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de a-l deschide. Socata se bea rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă, scrie libertatea.ro.

Foto: Captură YouTube.com