Ce este, de fapt, GPL și de ce este extrem de periculos / Ce înseamnă dacă se simte miros de gaz în jurul unei stații

Publicat: 28 08. 2023, 17:54
Tir încărcat cu gaz petrolier lichefiat (GPL) / Foto caracter ilustrativ

Tragedia de la Crevedia aduce în prim-plan termenul de GPL, respectiv gazul petrolier lichefiat. Acesta nu este otrăvitor, dar este extrem de inflamabil.

GPL este utilizat la gătit și la încălzire, ca și combustibil pentru vehicule și, de asemenea, este folosit ca agent frigorific.

Ce este GPL?

GPL este prescurtarea de la Gazul Petrolier Lichefiat. Este un combustibil lichid care se obține prin lichefierea gazelor naturale.

Gaz petrolier lichefiat este compus dintr-un grup de gaze de hidrocarburi inflamabile. Aceste hidrocarburi sunt lichefiate prin procesul de presurizare, iar apoi sunt folosite ca şi combustibil. Rafinarea petrolului şi prelucrarea gazelor naturale sunt procesele din care gazul petrolier lichefiat provine.

În categoria GPL există un număr de gaze care include butanul, propanul, izobutanul, dar şi combinaţii ale acestora. Gazul petrolier lichefiat este comprimat în lichid la temperaturi destul de scăzute.

În general, GPL este depozitat în formă lichidă în recipiente de oţel (sticle de gaz, butelii şi chiar rezervoare mari de stocare).

Inhalația de GPL poate provoca o varietate de simptome, inclusiv:

  • Amețeli
  • Dureri de cap
  • Vărsături
  • Conștiință alterată
  • Coma
  • În cazuri severe, inhalarea de GPL poate fi fatală.

Ce înseamnă dacă se simte miros de gaz în jurul unei stații

Mirosul de gaz este un semn că există o scurgere. Scurgerile de GPL pot fi periculoase, deoarece pot provoca incendii sau explozii, conform Știrile Pro Tv.

Dacă simțiți miros de gaz, luați următoarele măsuri imediate:

  • Evacuați zona.
  • Nu fumați sau nu folosiți flăcări deschise.
  • Nu declanșați alarma de incendiu.

Contactați autoritățile, cum ar fi pompierii sau poliția, sfătuiesc specialiștii Departamentului de Energie și Protecția Mediului din SUA.

Premierul Marcel Ciolacu anunță controale la toate stațiile GPL din țară după tragedia de la Crevedia

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dispus luni, începerea unui control la nivel național cu privire la îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL, potrivit unui comunicat al guvernului.

Decizia premierului vine ca urmare a tragediei petrecute acum două zile la Crevedia, unde 2 persoane și-au pierdut viața și alte 56 au fost rănite, și are ca scop identificarea urgentă a potențialelor situații care ar putea fi produse și implică riscuri legate de siguranța publică.

La această acțiune de control vor participa reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice care au atribuții legale în această privință, respectiv:

– ISCIR și CNCIR pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune;
– ISU pentru siguranța în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operațiuni cu carburanți;
– ITM pentru respectarea obligațiilor privind contractele de muncă;
– Agenția Națională de Mediu pentru respectarea obligațiilor de mediu;
– Poliția pentru respectarea legislației privind ordinea și siguranța publică;
– ARR și ISCTR pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport;
– ANAF și Vamă pentru respectarea obligațiilor de natură fiscală.

Ca urmare a acestei decizii, vicepremierul Cătălin Predoiu, va semna un ordin prin care autorizează prefecții din fiecare județ al țării să constituie și să coordoneze echipe mixte de control formate din reprezentanții instituțiilor menționate mai sus.

Ministerul Afacerilor Interne va comunica periodic rezultatele acestui control și va pune la dispoziția organelor de cercetare penală orice dovezi legate de posibile ilegalități, se mai arată în comunicat.

Tot astăzi, ministrul Predoiu va face declarații la ora 19:00, în legătură cu raportul final al Corpului de Control al Ministerului, trimis la IPJ Constanța după accidentul de la 2 Mai, în care un șofer drogat a ucis 2 tineri.

12 răniți transportați la Spitale din Europa

Odată cu activarea Mecanismului European de Protecție Civilă de către țara noastră, un număr de 12 pacienți răniți în deflagrația de la o stație GPL din Crevedia au fost transferați la spitale din Europa. 2 răniți au mers la un spital din Bruxelles – Belgia, 2 în Milano – Italia, 2 în Berlin – Germania, 2 în Graz – Austria, unul în Viena – Austria, unul în Bergen – Norvegia și încă 2 în Lubeck – Germania.

Conform datelor publicate de Ministerul Sănătății, cel mai grav pacient român internat la un spital din străinătate are arsuri pe 80% din suprafață corporală, este intubat și ventilat mecanic, instabil hemodinamic, necesitând suport vasopresor intensiv, iar starea rămâne una critică, fiind monitorizat intensiv de către medicii din Milano.

CITIȚI ȘI:

Tragedia din Crevedia | Polițiștii dâmbovițeni se scuză: ”Începând din anul 2020 și până în prezent, la nivelul IPJ nu au fost înregistrate sesizări”

400 instalații GPL din Capitală vor fi verificate. Prefectul Rareș Hopincă: Analizăm scoaterea lor din zona urbană

VIDEO | Victor Ponta, în cazul tragediei de la Crevedia: Nu cred că Marcel Ciolacu ar trebui să-și dea demisia. A făcut tot ce a putut

Firma care deține stația GPL de la Crevedia nu ar fi la prima abatere. Cisternele erau realimentate cu gaz în parcările de TIR-uri – SURSE

Sursa foto: Profimedia