Ce este, de fapt, „regula celor 2 SECUNDE”. Puțini șoferi din România o cunosc

Publicat: 06 11. 2023, 07:36

Regula celor două secunde pentru șoferi. Când vizibilitatea scade, iar distanțele de frânare cresc, păstrarea distanței adecvate între vehicule este esențială.

Șoferii trebuie să fie atenți mai ales toamna, iarna, când condițiile meteo sunt nefavorabile. Regula celor două secunde îi ajută pe mulți conducători auto.

Regula celor două secunde pentru șoferi

Una din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave pe autostrăzi este nepăstrarea unei distanțe sigure între mașinile aflate în trafic. Ce distanțe de siguranță se aplică? Ce amenzi există pentru asemenea încălcări ale Codului Rutier 2023? Și, desigur, cum măsurăm distanța la volan?

Regula celor două secunde, esențială

În afara zonelor construite, distanța de siguranță recomandată poate fi determinată de regula vitezometrului la jumătate. Un exemplu este clar: La o viteză de 100 km/h, distanța până la vehiculul din față ar trebui să fie de cel puțin 50 de metri. Distanța poate fi estimată folosind stâlpii de ghidare de pe marginea carosabilului. Aceștia se află la 50 metri unul de altul.

Distanța suplimentară pe vreme nefavorabilă

Dacă plouă sau ninge, ar trebui să păstrați și mai multă distanță față de mașina din față. Ceața neașteptată poate limita grav vibilitatea, mai ales în orele de dimineața și seara. Dacă vizibilitatea este sub 50 de metri, se aplică regula generală. Distanța minimă în metri corespunde vitezei parcurse, scrie ziarulromanesc.de.

Cum reacționați prudent dacă există riscul de derapare

Dacă mașina începe să derapeze în ciuda unei conduceri atente, ADAC recomandă: luați piciorul de pe accelerație, decuplați ambreiajul, virați cu atenție și frânați.

De cele mai multe ori, vehiculul poate fi readus sub control cu o viteză puțin mai mică. Dacă mașina nu mai răspunde, frânarea de urgență este ultima soluție, scrie ADAC – Clubul Automobilistic German.

Șoferii născuți între acești ani trebuie să-și schimbe urgent permisul de conducere. Se dau amenzi pentru cei care nu se conformează

Până la data de 19 ianuarie 2033, toți șoferii din țările membre ale Uniunii Europene sunt obligați să-și înlocuiască permisul de conducere. Procesul de înlocuire este gradual și depinde de anul nașterii și de data emiterii documentului. Cei care ignoră acest aspect sunt pasibili de amendă.

Persoanele născute între anii 1965 și 1970 au până în ianuarie 2024 pentru a-și înlocui permisul de conducere din format hârtie cu unul de tip card. Pentru celelalte categorii de șoferi, termenele de înlocuire sunt definite după cum urmează.