Ce s-a observat în Marea Neagră, în apropiere de România. Specialiștii consideră că ar putea deveni un punct de atracție turistic

Publicat: 19 08. 2023, 10:21
Actualizat: 19 08. 2023, 10:22
Sursă FOTO: pxhere.com

Potențialul energetic al Mării Negre și avantajele pe care această resursă o reprezintă pentru România nu mai reprezintă de mult timp un secret. Un studiu din 2015, făcut disponibil de agregatorul online de studii științifice ScienceDirect punctează existența resurselor semnificative de gaze naturale, care au fost menționate drept unul din punctele puternice ale României pentru atingerea independenței energetice.

Studiul, citat de Info-Sud Est, a mai menționat și avantajele geopolitice ale României în această situație, fiind cea mai mare țară cu deschidere la Marea Neagră care face parte atât din Uniunea Europeană cât și din NATO.

În 2021, spre exemplu, think thank-ul american The Atlantic Council a explicat de ce marea ar putea deveni un adevărat “mare câmp de bătălie pentru energie”, iar resursele de gaze naturale au fost în capul listei: dintre țările cu deschidere la mare, Turcia avea cele mai mari rezerve de gaze în apele sale teritoriale, 405 de miliarde de metri cubi la acea vreme, urmată de Georgia cu o cantitate nesigură de peste 260 de miliarde de metri cubi, iar spre Vest România. Estimarea la acel timp, în cazul României, era de 150-200 de miliarde de metri cubi

Deși cu mult în spatele Turciei la acest capitol, România se bucură și ea de rezerve însemnare – cu unele din cele mai mari rezerve de petrol și gaze naturale din Europa, doar gazele din Marea Neagră, care ar putea ajunge până la 200 de miliarde de metri cubi, sunt suficiente pentru a acoperi nevoile interne ale țării pentru următorii 20 de ani, a afirmat Centrului de Analiză a Politicii Europene la începutul lui 2023.

Vietățile Mării Negre: Ecosistem pe cale de prăbușire sau potențial economic semnificativ

În vreme ce estimările în privința gazelor naturale par a fi optimiste, proiecțiile despre viețuitoarele din Marea Neagră rămân mai puțin fericite – evident, marea nu este doar un colos de gaz gata să fie exploatat, ci și casa multor specii de vietăți care au nevoie de atenția umană, acum probabil mai mult decât oricând.

ONG-ul World Wide Fund for Nature, una din cele mai mari organizații de acest tip din lume care se ocupă de conservarea ecologică, estimează peste 180 de specii de pești în Marea Neagră, dar acestora li se adaugă și o populație însemnată de mamifere marine- conform unui studiu din 2019, citat de BBC, în Marea Neagră se găseau peste 250 de mii de cetacee (un tip de mamifere acvatice), separate în trei specii:

  • Delfinul comun – aproape 120.000 de exemplare
  • Marsuinul de port – puțin peste 94.000 de mii de specimene
  • Delfinul cu botul gros – peste 72.000 de exemplare, adică peste 10% din întreaga populație globală de aproximativ 600.000, potrivit WWF.