Cele 4 mituri despre alimente. Lucrurile pe care le-am crezut a fi adevărate, dar s-au dovedit a fi simple minciuni

Publicat: 21 03. 2022, 10:43
Sursa foto: Shutterstock

De-a lungul timpului am aflat tot felul de lucruri despre alimente: despre unele că sunt nocive, iar despre altele, din contră, că sunt „alimente-minune”, care pot inclusiv trata boli.

Cu toate că unele informații sunt corecte, multe dintre ele sunt doar mituri și ar trebui tratate ca atare.

În general, cele mai multe dintre mituri au legătură cu alimentele întâlnite cel mai des pe mesele noastre: carnea, zahărul, sarea, uleiul sau pâinea.

În timp ce unele informații rămase din generații în generații pot fi reale, cele mai multe nu mai sunt de actualitate și au fost demontate de-a lungul timpului de către oamenii de știință.

Patru dintre cele mai cunoscute mituri legate de alimentație au fost deja respinse în urma unor studii științifice.

Zahărul brun este mai sănătos decât cel alb

De-a lungul timpului s-a întipărit în mințile multor persoane că zahărul brun ar fi mai sănătos decât zahărul alb, dar acest lucru nu este adevărat.

De fapt, zahărul alb și cel brun sunt cam același lucru, potrivit stiati-ca.net. Zahărul brun este diferit doar prin modul de utilizare a melasei, ceea ce îl face să fie mai închis la culoare.

Zahărul brun este adeseori considerat ca fiind mai sănătos doar pentru că este mai puțin dulce decât zahărul alb, dar acest lucru este doar efectul faptului că cel brun conține mai multă apă.

Zahărul îi face pe copii hiperactivi

Încă un mit este acela că zahărul i-ar face pe copii hiperactivi, dar acest lucru nu este decât parțial corect. Zahărul înseamă calorii, adică energie. Și atunci, copiii vor fi puțin mai activi, pentru că primesc mai multă energie atunci când mănâncă zahăr, dar asta nu înseamnă că vor fi hiperactivi toată ziua. Este important, însă, de reținut, că zahărul are efecte negative asupra dinților.

Mituri: Ciocolata provoacă puncte negre

Ideea că ciocolata ar duce la apariția punctelor negre este și ea doar un mit. În acest sens, oamenii de știință au făcut un experiment: le-au dat mai multor oameni tablete concentrate de ciocolată. Participanții la studiu au fost consultați dermatologic înainte și după experiment și nu au fost identificate diferențe.

Zahărul creează dependență

Un alt mit este legat de faptul că zahărul ar crea dependență. În 2009 a fost lansată o carte referitoare la rezultatele unui experiment în cadrul căruia mai mulți șoareci de laborator au fost hrăniți cu cantități mai de zahăr timp de câteva zile.

Ulterior, aceștia nu au mai putut să mai mănânce altceva. Experimentul a fost repetat pe oameni, însă nu a fost înregistrat același efect, deci și ideea că zahărul ar da dependență a fost demontată.