Cele 9 alimente care nu expiră niciodată. Pot fi consumate și peste 20-30 de ani

Cele 9 alimente care nu expiră niciodată. Pot fi consumate și peste 20-30 de ani
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 16/03/2022, 16:47
Actualizat: 16/03/2022, 16:49

Cele mai multe produse alimentare sunt perisabile, dar există totuși și o categorie de alimente care nu expiră niciodată. Mierea, care poate fi cristalizată în timp, dar poate fi consumată fără probleme în această stare sau după ce introduci recipientul în apă caldă pentru scurt timp.

De asemenea, zahărul, sarea și condimentele în general pot fi consumate și după mai mulți ani, dacă sunt depozitate în recipiente închise etanș. Pastele făinoase uscate mai intră în această categorie, evident, dacă sunt ținute în borcane sau ambalaje originale și trebuie avut în vedere că în timp își mai pierd din aromă.

Wall-street.ro a stat de vorbă cu medicul nutriționist Elena Alexandru, pentru a afla de ce nu au o dată anume de valabilitate și cum îți poți da totuși seama când nu mai sunt bune de consumat.

Potrivit acesteia, orezul alb vidat poate fi consumat după mult timp, însă nu și cel brun, care râncezește din cauza conținutului uleios. Oțetul alb sau roșu poate fi folosit timp de mulți ani, tocmai de aceea este atât de util în prepararea conservelor.

Legumele uscate (fasole, linte, năut) rezistă mulți ani dacă sunt ferite de temperaturi crescute sau lumină, însă, cu trecerea timpului, vor avea nevoie de o perioadă mai mare de fierbere.

De ce aceste produsele nu expiră niciodată?

Medicul Elena Alexandru spune că tocmai datorită proprietăților particulare ale fiecărui tip de aliment. De exemplu, mierea are un ph acid care împiedică proliferarea microorganismelor, iar prin conținutul crescut de zahăr care absoarbe apa, bacteriile nu au substrat pentru dezvoltare.

„De asemenea, oțetul se autoconservă prin ph-ul acid și devine astfel util la rândul lui în conservarea altor alimente. Legumele uscate au foarte putină apă în componența, astfel nu au cum sa mucegăiască”, spune doctorul Elena Alexandru.

Iar în ceea ce privește orezul alb, deoarece nu mai are învelișul exterior, rezistă mult mai mult în timp în comparație cu cel brun, care este mai uleios și predispus la râncezire.

Totuși, deși nu au o dată de expirare anume, există situații în care aceste alimentele se pot strica. Potrivit doctorului nutriționist, produsele se pot strica dacă nu au fost depozitate corespunzător, în loc răcoros și ferit de lumină, însă există anumite crierii după care putem identifica dacă este indicat să consumăm sau nu un produs.

În primul rând, un ambalaj alimentar umflat excesiv sau o conservă deformată la exterior ar trebui să ne ridice semne de întrebare dacă acel aliment mai poate fi consumat. Un borcan nu ar trebui să aibă capacul bombat dacă este închis etanș.

Kevin Smith, reprezentant al Food and Drug Administration (FDA), spune că dacă produsele s-au schimbat în mod vizibil în ceea ce privește culoarea, consistența sau textura, consumatorii ar trebui să evite consumul lor.

Orice modificare de miros sau culoare îți poate indica faptul că alimentul nu mai trebuie consumat. În cazul multor alimente, cel mai bun indicator de alterare este mucegaiul.

„Dacă sunt ținute în loc răcoros și departe de lumină, aceste alimente își păstrează proprietățile nutritive timp îndelungat și nu trebuie să ne fie teamă să le consumăm”, mai precizează doctorul Elena Alexandru.

FDA pune la dispoziție câteva resurse disponibile pentru consumatorii care nu știu cât timp să păstreze alimentele perisabile, inclusiv carnea și produsele lactate:

  • Aplicația FoodKeeper, concepută pentru a promova înțelegerea stocării alimentelor și băuturilor pentru a maximiza prospețimea și calitatea.
  • O diagramă de depozitare a frigiderului și congelatorului, care oferă mai multe informații despre produsele care trebuie refrigerate sau congelate și pentru cât timp.

Cât de utilă este data de expirare pusă pe ambalajul unui produs?

Eticheta de pe produs ne indică perioada de timp în care alimentul poate fi consumat în siguranță și își păstrează calitățile și proprietățile nutritive.

Doctorul Elena Alexandru spune că dacă pe un eticheta unui aliment scrie „a se consuma de preferință înainte de”, nu reprezintă un pericol consumul după această dată, însă își poate pierde o parte din arome și prospețime.

Cele care sunt inscripționate cu „a se consuma până la” sunt produse perisabile și nu trebuie consumate după data indicată, deoarece crește riscul de toxiinfecții alimentare.

Termenul de valabilitate corect interpretat este util și pentru a evita risipa alimentară în condițiile în care, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, un român aruncă 130 kg de mâncare la gunoi într-un an.

Eticheta de expirare de pe produsele bio

În ceea ce privește eticheta de expirare de pe produsele bio, lipsa conservanților face ca aceste produse să se altereze mult mai ușor, tocmai de aceea produsele bio vor avea un termen de valabilitate mult mai mic comparativ cu produsele obișnuite.

„M-aș gândi de două ori dacă să consum un produs bio care, deși încă se încadrează în perioada de valabilitate, și-a modificat proprietățile, așa că vă sfătuiesc să vă bazați pe propriile simțuri înainte de a folosi orice tip de produs, fie el bio sau obișnuit”, recomandă doctorul Elena Alexandru.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult