City Insurance a făcut plângere la DIICOT, ASF a sesizat DNA. Care sunt acuzațiile pe care asiguratorul le-a făcut împotriva unora dintre angajați

Publicat: 21 09. 2021, 12:45
Actualizat: 21 09. 2021, 12:52
Foto - Mediafax - Dragoș Savu

City Insurance a făcut plângere la DIICOT împotriva unor angajați, în timp de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus plângere la DNA la adresa asiguratorului, potrivit surselor Gândul.

Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A a făcut pângere la DIICOT pe numele unor angajați, potrivit surselor Gândul, pentru grup infracțional, fals, înșelăciune, uz de fals și delapidare.

Pe de altă parte, ASF a făcut plângere la Direcția Națională Anticorupție împotriva City Insurance, și asta încă din ianuarie, înainte de retragerea autorizației de funcționare.

Traseul scandalului

Consiliul ASF a hotărât, vineri, 17 septembrie, să constate starea de insolvență a liderului pieței RCA City Insurance și să îi retragă autorizația de funcționare, iar compania se îndreaptă spre faliment. City Insurance, cu peste 3 milioane de polițe RCA încheiate și o cotă de piață de 45%, deține 20% din piața totală a asigurărilor.

Premierul a dat asigurări, la sfârșitul săptămânii trecute, că niciun client al companiei de asigurări City Insurance nu va avea de suferit.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a solicitat, luni, Guvernului intervenția urgentă pentru a proteja asigurările auto ale românilor, după trimiterea în faliment a City Insurance, precizând că apreciază demersul, anunțat de premier, privind verificarea condițiilor care au dus la retragerea autorizației pentru City Insurace, și atrăgând atenția asupra angajaților statului celor care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile.

„Înțelegem din informațiile prezente în spațiul public faptul că Premierul vrea să afle dacă falimentul celui mai mare asigurator auto din România este o fraudă. Salutăm această poziție și solicităm concret și identificarea persoanelor vinovate de dezastrul din piata de asigurări. De acest tun financiar trebuie să răspundă inclusiv persoane din  cadrul sectorului de asigurari din cadrul ASF, Consiliul Concurenței – pentru piața de tip oligopol, dominată de doi asiguratori rău-platnici care au acumulat peste 75% din piața RCA -, din cadrul Parchetelor, care au omis să-și îndeplinească atribuțiile, din cadrul Oficiului de Combatere a Spălării Banilor care ar fi trebuit să cunoască toate tranzacțiile ilegale făcute de unii asiguratori de rea-credință din piață, etc”, se arată în comunicat.

Fondul de garantare a asiguraților(FGA) a anunțat, luni, că poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potențialilor creditori de asigurare ai City Insurance, după ce ASF a dispus retragerea autorizației de funcționare.

Citește și: EXCLUSIV | Dezvăluiri din dosarul City Insurance. Valentin Ionescu (ASF): Compania dădea foarte greu documente, contesta toate deciziile Autorității

Citește și:  EXCLUSIV | Dezvăluiri din dosarul City Insurance, cel mai mare jucător din piața RCA. Ce au descoperit autoritățile române când au verificat reasigurarea companiei în paradisurile fiscale din Cayman și Barbados