EXCLUSIV | Dezvăluiri din dosarul City Insurance. Valentin Ionescu (ASF): Compania dădea foarte greu documente, contesta toate deciziile Autorității

EXCLUSIV | Dezvăluiri din dosarul City Insurance. Valentin Ionescu (ASF): Compania dădea foarte greu documente, contesta toate deciziile Autorității
Valentin Ionescu, director în cadrul ASF
Publicat: 13/09/2021, 12:00
Actualizat: 13/09/2021, 13:17

City Insurance, lider al pieţei locale de asigurări, se îndreaptă cu paşi repezi spre faliment, după ce compania nu a primit de la investitorul olandez I3CP suma de 150 milioane euro pentru restabilirea necesarului de capital minim. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să ia o decizie în această săptămână, iar Valentin Ionescu, directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din ASF a dezvăluit pentru GÂNDUL FINANCIAR care sunt pârghiile Autorității în acest caz.

ASF a informat Ministerul Public imediat ce au apărut primele suspiciuni că banii aferenți capitalului minim de lucru nu se află în conturile societății (în martie 2021), dar și toate celelalte autorități în măsură să se ocupe de cazuri de acest gen, spune Valentin Ionescu. Pârghiile ASF sunt clar definite prin Ordonanța 93, explică reprezentantul ASF.

Ne uităm pe indicatorii de solvabilitate, pe raportări dacă sunt corecte și intervenim atunci când sunt întârzieri la plata daunelor și așa mai departe. Avem Legea 132, legea RCA, legea 237 și 236. Acestea pe lângă normele secundare pe care ASF le-a emis. Când intervin cazuri de acest gen, Parchetul, Poliția, Oficiul Național de Spălare a Banilor trebuie să se ocupe mai departe. Bineînțeles, pe baza informărilor primite de la respectiva autoritate”, precizează Valentin Ionescu.

Decizia ASF din 2019, suspendată de instanțele din România mai bine de un an

ASF s-a confruntat însă cu dificultăți în investigarea situației, mai explică reprezentantul ASF.

„City Insurance dădea foarte greu documente, contesta toate deciziile Autorității. Chiar am avut o decizie din 2019 suspendată de instanțele din România mai bine de un an de zile. Este vorba despre o decizie dată în urma unui control și i se cerea companiei, printre altele, să-și mărească capitalul de solvabilitate. Era foarte sănătos dacă acea decizie rămânea în picioare și compania își restabilea încă din 2019 acest capital de solvabilitate. Din păcate, decizia ASF a rămas suspendată până la începutul lui 2021. Pentru noi, a fost un element care ne-a împiedicat în activitatea noastră de supraveghere, pentru că pârghiile noastre sunt limitate atunci când intervin și alte entități din afara ASF. Mai mult, în această perioadă, compania a avut trei auditori. Acești auditori – foarte cunoscuți în piață – au certificat existența acelor bani. Iar ASF se bazează în mare măsură pe rapoartele de audit ale acestora în activitatea sa. Din păcate, aici nu au fost semnale de la niciunul dintre cei trei auditori că acei bani nu ar exista”, a declarat Valentin Ionescu, pentru GÂNDUL FINANCIAR.

Trei milioane de polițe de asigurare la City Insurance a căror soartă este incertă

În acest moment, există o stare de iritabilitate în piață deoarece clienții care au polițe RCA la City Insurance nu-și pot repara mașinile, iar cei de la service nu știu dacă își pot încasa banii în condițiile în care vor efectua aceste lucrări. Sunt 3 milioane de polițe de asigurare la City Insurance.

Mesajul ASF pentru toți actorii implicați în piață este că aceste polițe sunt valabile în continuare.

„În acest moment, nu pot face nicio recomandare, dar pot spune care sunt variantele pentru orice asigurat al acestei companii. Aceste polițe sunt valabile, pot fi denunțate și se pot face la alt asigurator . Dacă se întâmplă o daună în acestă perioadă, datorită complexității problemei, s-ar putea, mai mult ca sigur, să existe întârzieri. Desigur, compania a avut întârzieri de ceva vreme în urmă, pe care noi le-am detectat și în urma acestor întârzieri ne-am și pus întrebări cu privire la lichiditate. Există și Fondul de Garantare al asiguraților care, în orice caz, cum a fost în cazul Astra și Carpatica, a preluat toate dosarele de daună și le-a plătit. Întrebarea e în cât timp ar putea Fondul să plătească. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, depinde și de instanțele de judecată”, spune reprezentantul ASF.

”Administratorul temporar ne-a comunicat că acești bani nu au fost virați în coturile City Insurance”

Valentin Ionescu mai precizează că Legea 213, Legea Fondului de Garantare este pe circuit interministerial, la Guvern, și dacă se va aproba, termenul de plată se va scurta foarte mult și va curge de la constatarea stării de insolvență, și nu de la decizia definitivă a tribunalului, de faliment. Dar acum nu există încă nicio decizie în acest sens.

„ASF dorește ca City Insurance să își poată restabili indicatorii și să rămână pe piață. Toți cei implicați își doresc acest lucru, să vină acel investitor (n.r – compania olandeză I3CP care a promis că va asigura suma de 150 milioane, capitalul minim de lucru) care a dat multe declarații, dar banii nu au ajuns în conturile societății, nici documentele esențiale pentru tranzacție nu au ajuns la Autoritate, dar legea e foarte clară: ASF nu poate lua alte decizii decât cele legale. Directivele europene sunt foarte clare. Pe 7 septembrie, administratorul temporar ne-a comunicat că acești bani nu au fost virați în conturile societății”, spune reprezentantul ASF.

Suntem foarte atenți în actul de supraveghere, „conducerea ASF ne oferă toată susținerea, pentru că dacă piața este canibalizată de un comportament în afara limitelor legale, ceilalți jucători se vor retrage”, adaugă Valentin Ionescu.

„Suntem deciși să închidem orice zonă gri și orice ilegalitate din această piață. Dar nu sunt toate pârghiile la ASF. Vreau să precizez că aceste extrese de cont au fost depuse de foarte multe ori la instanțele din România unde compania avea dispute cu asigurații și nicio instanță din România nu a precizat că acele extrase de cont ar fi în neregulă. Deci vorbim de un complex de factori”, a adăugat reprezentantul ASF.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Drama prin care trece Mihai Albu. Operat de cancer, creatorul se gândește la suferința fiicei...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii