Cristian Bușoi, despre acordul UE cu privire la certificatul digital COVID: Este un pas înainte pentru a reporni turismul

Publicat: 21 05. 2021, 07:40
Cristian Bușoi, despre acordul UE cu privire la certificatul digital COVID: Este un pas înainte pentru a reporni turismul

Parlamentul European și statele din blocul comunitar au ajuns la un acord privind certificatul care are ca scop facilitarea călătoriilor pe teritoriul UE în pandemia de COVID. Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi salută decizia și spune că astfel turismul va avea de câștigat.

„Este un acord la care s-a ajuns astăzi. Este un acord proaspăt, fumul alb de care spuneați dvs. a ieșit de curând.

Cred că este un pas înainte pentru a reporni turismul, pentru a face în așa fel încât cetățenii europeni să se deplaseze mai ușor în interiorul Uniunii Europene.

A fost a patra rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.

Bușoi: „Am avut două cerințe foarte puternice”

Noi am avut două cerințe foarte puternice- una ca statele membre să nu mai impună alte restricții celor care sunt în una dintre cele 3 condiții pe care le-ați amintit (vaccinat, trecut prin boală sau test negativ în ultimele 72 de ore).

Statele membre n-au fost atât de entuziaste. Compromisul e acela în care se spune că statele membre se vor abține de la a introduce măsuri restrictive suplimentare decât dacă vor demonstra că e în pericol sănătatea publică, deci trenuie să fie o creștere alarmantă de cazuri într-o anumită țară pentru a mai pune vreo restricție de tipul carantină celor care sunt în una dintre cele 3 condiții.

Legea cu testele gratuite pe care noi am insistat să le pună la dispoziție doar legat de certificatul verde european adică doar pentru cei care călătoresc într-o altă țară.”, a declarat Cristian Bușoi la B1TV.

Ce presupune certificatul COVID digital UE

Documentul de călătorie se va numi „CERTIFICAT COVID DIGITAL AL UE”, ușor modificat față de „certificat verde digital”.

Cettificatul trebuie să arate dacă posesorul său a fost vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat negativ pentru infecția cu COVID sau dacă a avut boala.

Cetățenii europeni pot obține documentul dacă îndeplinesc una din cele trei condiții.

Și cei care au făcut o singură doză pot cere certificatul, condiția fiind să fi fost inoculați cu un vaccin aprobat de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului).

Actualmente, serurile aprobate în UE sunt Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Pe de altă parte, autoritățile europene vor aloca 100 milioane euro din fonduri UE pentru a face testarea RT-PCR mai accesibilă.