Cum arată coșul de CUMPĂRĂTURI al profesorului Dan Vodnar. „În supermarketuri avem un raion modest de legume și fructe”

Publicat: 25 05. 2025, 15:06
Cum arată coșul de cumpărături al profesorului Dan Vodnar / Sursa FOTO: screenshot video

„Legumele și fructele sunt baza. Restul sunt detalii”. Invitat în ultima ediție a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, profesorul Dan C. Vodnar, unul dintre cei mai apreciați cercetători români în domeniul științei alimentare, a dezvăluit cum arată coșul său de cumpărături.

Profesor universitar, expert evaluator al Comisiei Europene, doctor în biotehnologie și autorul al unor cercetări științifice cu privire la managementul calității alimentelor, Dan Vodnar are studii efectuate în Franța, Italia și Germania.

Dan Vodnar: „OMS recomandă să consumăm zilnic 400 de grame de legume și fructe”

„Este un coș care, trebuie să recunosc că face, așa, consistența lui sau compoziția lui e formată în principal din legume și fructe. Suntem mâncători de legume, reținem că Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să consumăm în fiecare zi 400 de grame de legume și fructe. Din păcate, supermarketurile… și în momentul în care intrăm în supermarketurile vedem că avem un raion modest de legume și fructe și restul înseamnă mâncare procesată și ultraprocesată”, spune prof. Vodnar.

Referitor la consumul de carne, el spune că „întotdeauna o achiziționăm sub formă de bucată pe care o vedem, pe care o simțim, pe care o putem evalua noi ca și clienți. Iaurturile nu lipsesc, trebuie să recunosc, din coșul nostru de cumpărături. Uleiul, dar nu îl luăm din supermarket, că avem un furnizor din Italia, un prieten foarte bun, ai cărui părinți au o livadă cu măslini și de acolo îl achiziționăm”.

Vorbind despre grăsimi, Dan Vodnar spune că „nu achiziționăm, nu-mi vine acum în minte, gândindu-mă ce am văzut în frigider ca și imagine seara trecută, iar laptele pe care îl achiziționăm, evident, din supermarket; zic evident pentru că nu avem o altă sursă și pentru că sunt producători excepționali și pe zona de produse lactate în România, unii care chiar sunt interesați și au renunțat la procesul, inclusiv la procesul de omogenizare, pentru a oferi alimente de o calitate excepțională”.

De asemenea, expertul în alimentație recomandă și producătorii locali, care pot fi întâlniți în piețe:

„Cunosc foarte bine acest sistem al piețelor volante și acolo te întâlnești cu producătorii și poți stabili relații cu acei producători. Și producătorii respectivi pot să te fidelizeze, să capeți încredere că fac o agricultura corectă. Și atunci, uite cât de frumos poți să schimbi ceva dintr-un necunoscut în ceva foarte cunoscut”.

Biografia prof. Dan C. Vodnar

A primit Premiul „Traian Săvulescu” al Academiei Române în 2022, împreună cu echipa sa, pentru lucrarea „Rolul antibacterian și antiviral al nanoparticulelor”;

A obținut mai multe premii naționale și internaționale, inclusiv pentru cercetările sale în domeniul probioticelor;

Are peste 160 de lucrări științifice publicate în reviste de specialitate și 326 de publicații indexate. Deține 3 brevete de invenție și alte 7 în curs de evaluare, inclusiv un patent pentru probiotice sub formă de jeleu obținut din suc de afine;

A coordonat lansarea suplimentului alimentar Echibiotic în 2022, un complex simbiotic cu probiotice dezvoltat după 10 ani de cercetări. Cercetările sale includ utilizarea nanoparticulelor pentru proprietăți antimicrobiene și antivirale, precum și valorificarea deșeurilor agricole (ex. extracte din coji de mere).

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările și ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletul.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Urmăriți mai jos episodul integral!

CITEȘTE ȘI:

Dan VODNAR explică de ce se adaugă E-uri în alimente: „Au acest rol de a corecta, de a ne ajuta”

Celebrul Profesor Dan C. Vodnar, SOMITATE la nivel mondial în domeniul alimentației, interviu EXCLUSIV la „Altceva cu Adrian Artene”