În cel mai nou episod al podcastului „Altceva”, lansat sâmbătă, 24 mai, YouTube, jurnalistul Adrian Artene a adus în prim-plan o discuție revelatoare despre nutriție și aditivii alimentari.
Invitatul special, profesorul Dan C. Vodnar, una dintre cele mai respectate personalități românești în domeniul științei alimentare, a demistificat rolul aditivilor marcați cu „E” în produsele de uz curent.
Cu o carieră impresionantă la nivel internațional, Dan Vodnar este doctor în biotehnologie și expert evaluator al Comisiei Europene. De asemenea, ocupă funcția de președinte al Senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și este inclus în Top 100 al oamenilor de știință globali în domeniul Agriculturii și Resurselor Naturale.
În timp ce mulți consumatori se tem de aditivii alimentari, Vodnar explică:
„Substanțele marcate cu E (cum ar fi E300 – vitamina C sau E406 – agar-ul) au roluri critice: previn oxidarea, mențin prospețimea sau îmbunătățesc textura. Autoritățile europene le aprob doar după ani de studii riguroase”.
Nu în ultimul rând trebuie avut în vedere că UE impune cele mai stricte reguli de siguranță alimentară.
„Gândiți-vă că industria alimentară fără aditivi alimentari, fără E-uri ar fi o industrie care n-ar fi sigură pentru alimentele noastre dacă nu ar adăuga conservanții. Cunosc diverse substanțe care se adaugă și care fac parte din categoria aditivilor. Practic, am fi expuși la o foarte mare incidență a bolilor. Amintiți-vă acum Clostridium botulinum. Contaminare. Există acest risc de contaminare.
Aditivii alimentari au acest rol de a corecta, de a ne ajuta, dar este opțiunea noastră. Nu ai nevoie de un doctorat pentru a găti. Este strict opțiunea noastră de a merge în supermarketuri, de a cumpara produse ultraprocesate, după care tot noi facem pancarte și ieșim cu ele și spunem «Industria alimentară vrea să ne omoare». Industria alimentară nu vrea să ne omoare, eane oferă ceea ce noi cerem și noi cerem confort”, spune Dan Vodnar.
În același timp, el arată faptul că „alimentele sunt clasificate în funcție de tipul de procesare, până când se ajunge la aceste alimente ultraprocesate pe care trebuie să le vedem ca niște alimente care trec prin procese și, în final, sunt văduvite de nutrienți – vitamine, minerale, enzime”.
Prof. Dr. Dan Vodnar a primit Premiul „Traian Săvulescu” al Academiei Române în 2022, împreună cu echipa sa, pentru lucrarea „Rolul antibacterian și antiviral al nanoparticulelor”.
De asemena, a obținut mai multe premii naționale și internaționale, inclusiv pentru cercetările sale în domeniul probioticelor.
Are peste 160 de lucrări științifice publicate în reviste de specialitate și 326 de publicații indexate. Deține 3 brevete de invenție și alte 7 în curs de evaluare, inclusiv un patent pentru probiotice sub formă de jeleu obținut din suc de afine.
În fine, să mai spunem că Dan Vodnar a coordonat lansarea suplimentului alimentar Echibiotic în 2022, un complex simbiotic cu probiotice dezvoltat după 10 ani de cercetări. Cercetările sale includ utilizarea nanoparticulelor pentru proprietăți antimicrobiene și antivirale, precum și valorificarea deșeurilor agricole (ex. extracte din coji de mere).
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările și ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.
Urmăriți mai jos episodul integral!
CITEȘTE ȘI: