Cum sunt tratați pacienții în terapie intensivă la SJU Piatra Neamț, după incendiul devastator de sâmbătă

Publicat: 15 11. 2020, 09:39
Actualizat: 15 11. 2020, 09:55
Imagini de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț / Sursa: Ziarpiatraneamt.ro

Un salon cu două paturi pentru ATI a fost amenajat în UPU, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și un altul este în curs de amenajare la un etaj superior, pentru a se putea asigura în continuare terapia intensivă, a transmis conducerea unității sanitare, după incendiul devastator în urma căruia zece pacienți din secția ATI și-au pierdut viața.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț au anunțat, duminică dimineața, primele măsuri de reorganizare pentru a asigura o continuitate a activității de salvare a vieților pacienților care necesită ventilație mecanică, după tragedia de sâmbătă.

Se caută soluții „rapide și bune”

„În cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În același timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unității sanitare, a unui salon pentru ATI. În cursul nopții, conducerea Spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale și echipamente, urmând ca aceasta să ajungă la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Neamț, astfel încât să fie găsite soluții rapide și bune pentru ca pacienții în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală județeană”, au transmis reprezentanții Spitalului din Piatra Neamț, relatează Mediafax.

În urma incendiului de la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț au murit 10 pacienți și 7 persoane au fost rănite, între care și medicul de gardă Cătălin Denciu, care a încercat să își salveze pacienții.

Victimele incendiului din secția ATI sunt șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani. Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani.

Acolo a ajuns și ministrul Nelu Tătaru, care a anunțat primele măsuri după tragedie. „Suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, a spus Tătaru.

Medicul, care a suferit arsuri grave, pe 80% din suprafața corpului, a fost transportat în cursul nopții la București, iar duminică dimineața a fost transferat în Belgia pentru tratament de specialitate.