LIVE UPDATE | FOTO-VIDEO: Două cutremure cu magnitudinea de peste 7,5 în Turcia și Siria, în decurs de nouă ore: Peste 1.900 de MORȚI și mii de răniți / România trimite salvatori

Publicat: 06/02/2023, 17:00
Actualizat: 07/02/2023, 01:32

Un cutremur devastator a avut loc în noaptea de duminică spre luni în Turcia. Seismul a provocat peste 1.900 de decese și a fost simțit în mai multe țări, transmit autoritățile. România a decis să trimită în Turcia echipe de intervenție de căutare și salvare.

Citește Ce trebuie să faci în caz de CUTREMUR. Sfaturi de la specialiști

UPDATE 23:40 – Cutremurul din Turcia, PREZIS de un cercetător olandez și un geolog turc cu trei zile în urmă. Mesajele lor de pe Twitter s-au viralizat rapid, astăzi

Un geolog turc și un cercetător olandez de la Solar System Geomatry Survey (SSGEOS), care studiază activitatea seismică, ar fi prezis cutremurul din Turcia. Cu trei zile în urmă, cei doi specialiști au scris mesaje pe Twitter prin care avertizau cu privire la acest lucru.

„Mai devreme sau mai târziu va avea loc un #seism de ~M 7,5 în această regiune (sudul și centrul Turciei, Iordania, Siria, Liban). #deprem (cutremur, în limba turcă-n.r.)”, a scris cercetătorul olandez Frank Hoogerbeets pe Twitter vineri, 3 februarie 2023.

Naci Görür, un profesor turc specializat în geologie, a vorbit în mai multe rânduri în trecutul recent despre riscul unui cutremur pe falia est-anatoliană și chiar a cerut oficialilor să ia măsuri, scriu publicațiile turce Hurriyet și Milliyet

UPDATE 22:35 – Șapte zile de doliu național în Turcia

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cele două cutremure puternice, de 7,7, respectiv 7,6 grade pe scara Richter, care au zguduit sudul ţării.

Statistica arată că acestea au fost cele mai cele mai puternice cutremure înregistrate în regiune în aproape un secol, transmite TRT.

Potrivit acestui decret publicat de Guvernul de la Ankara, drapelele vor fi coborâte în bernă până duminică, 12 februarie, la apusul soarelui.

UPDATE 22:05 Care a fost cauza seismelor devastatoare din Turcia

Primul cutremur care a lovit, luni dimineață, sud-estul Turciei a fost unul dintre cele mai puternice pe care le-a înregistrat vreodată această țară. În fiecare an, există mai puțin de 20 de cutremure mai mari de magnitudinea 7 oriunde pe planetă. Acesta a avut magnitudinea de 7,8.

Potrivit specialiștilor, seismul a fost devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, locaţia sa, o falie relativ calmă timp de două secole şi clădiri prost construite.

Dar ceea ce face ca acest dezastru să fie și mai neobișnuit, dar și mai dezastruos este noul seism cu o magnitudine 7,5 care a avut loc nouă ore mai târziu, la aproximativ 100 km nord de epicentrul inițial

UPDATE 20:10 – Președintele Recep Tayyip Erdogan a prezentat bilanțul

Președintele Recep Tayyip Erdogan a prezentat bilanțul după cele două cutremure puternice de luni, care au pus la pământ Turcia. Liderul de la Ankara arată că țara se confruntă cu „cel mai mare dezastru din ultimii 84 de ani”.

„Astăzi, la ora 4.17, am fost afectaţi de cel mai mare dezastru de la cutremurul produs în 1939 în Erzincan”, a transmis Recep Erdogan, citat de BBC.

Potrivit bilanțului oficial, 1651 de persoane au murit și peste 8500 sunt rănite, în urma seismelor de luni.

Update ora 17:00 – Sunetul „ÎNSPĂIMÂNTĂTOR” al cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc în Turcia, înregistrat de un cercetător

Sunetul înspăimântător al cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc în Turcia a fost înregistrat de Hamdullah Livaoğlu, cercetător la Universitatea Kocaeli.

(Ascultă înregistrarea aici…)

Update ora 16:40 – Îmbarcarea salvatorilor români în aeronava care îi va transporta în Turcia


Update ora 16:30 – Seismologii britanici lansează un avertisment teribil

Stephen Hicks, de la University College London, susține că seismul din Turcia ar putea avea mii de replici, unele aproape la fel de mari. Hicks arată că seismul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter a durat 100 de secunde.

Expertul englez avertizează că vor urma mii de replici.

(Citește detalii aici….)

Update ora 16:20 – Bilanțul deceselor cauzate de cutremure urcă la peste 1.900

Bilanțul morților în urma cutremurelor de luni din Siria și Turcia depășește 1.900

Nu este clar, deocamdată, câți oameni au murit în urma celui de-al doilea cutremur, potrivit BBC.

Update ora 16:10 – Vladimir Putin promite sprijin Turciei și Siriei

Președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe și a promis ajutor atât Turciei, cât și Siriei, în urma cutremurelor de luni, care au ucis peste 1.900 de oameni.

Putin i-a spus președintelui sirian Bashar al-Assad: „Sperăm la o recuperare rapidă pentru toți răniții și suntem gata să oferim asistența necesară pentru a depăși impactul acestui dezastru natural”, a informat Agenția AFP.

Într-un mesaj adresat președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan, Putin i-a spus Rusia este „gata să ofere asistența necesară”.

Update ora 16:10 – FOTO&VIDEO – Dezastrul din Turcia în imagini. Clădiri transformate în moloz, oameni disperați, mii de răniți și sute de decese. Un jurnalist a surprins în direct cel de-al doilea seism

Foto: Profimedia

Update ora 16:00 – Lucian Bode transmite că România este alături de poporul turc „în aceste momente grele”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a scris pe Facebook despre plecarea unei echipe complexe de salvatori în Turcia, care va veni în ajutorul sinistraților. „România a răspuns pozitiv unei solicitări de sprijin formulată prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, ca urmare a cutremurului devastator produs noaptea trecută în Turcia, în apropierea orașului Gaziantep”, scrie pe Facebook Lucian Bode.

Citește mai multe AICI.

Update ora 15:45 – Peste 1.700 de morți au fost confirmați în Turcia și Siria, după cele două cutremure de luni

Turcia a ridicat numărul oficial de morți rezultate în urma cutremurelor la 1.121, relatează Reuters, ceea ce ridică bilanțul deceselor la peste 1.700, în Turcia și Siria.

Ministerul Sănătății din Siria a declarat anterior că peste 326 de persoane au fost ucise și 1.042 au fost rănite.

Update ora 15:40  Marea Britanie va trimite ajutor în Turcia și Siria

Marea Britanie a anunțat că va trimite asistență Turciei, precum și nordului Siriei, după ce un cutremur a provocat moartea a peste 1.400 de persoane, iar numărul deceselor se așteaptă să crească.

Marea Britanie va trimite 76 de specialiști în căutare și salvare, patru câini de căutare și echipamente de salvare care vor sosi în Turcia luni seară, a anunțat Ministerul de Externe britanic, citat de Reuters.

Secretarul de externe, James Cleverly, a transmis pe Twitter că „Marea Britanie trimite sprijin imediat Turciei, inclusiv o echipă de 76 de specialiști în căutare și salvare, echipamente și câini de salvare. În Siria, Căștile Albe, finanțate de Regatul Unit, și-au mobilizat resursele pentru a răspunde. Suntem pregătiți să oferim sprijin suplimentar, dacă este necesar”.

Update ora 15:30 – O echipă de televiziune a transmis în direct cel de-al doilea cutremur


Update ora 15:00 – China, dispusă să ofere ajutor Turciei și Siriei

China este dispusă să ofere ajutor umanitar de urgență Turciei și Siriei, țări puternic afectate de cele două cutremure, a anunțat luni agenția de ajutor extern a Consiliului de Stat, citată de Reuters.

Update ora 14:30 – Salvatorii români se pregătesc să pornească în misiunea de sprijin pe care țara noastră o acordă Turciei


Update ora 14:00 – Numărul total al morților din Turcia și Siria a depășit 1.400

Numărul total de morți din cele două cutremure mari care au lovit Turcia și Siria luni a ajuns la cel puțin 1.400 de persoane, scrie The Guardian.

Cifrele oficiale din Turcia spun că 912 persoane au fost ucise în această țară, 5.383 au fost rănite și 2.818 clădiri s-au prăbușit. Ministerul Sănătăţii din Siria a declarat că peste 326 de persoane au fost ucise şi 1.042 au fost rănite.

În plus față de aceste cifre, serviciile de salvare din nord-vestul Siriei din zonele necontrolate de guvern și-au ridicat bilanțul la 221 de morți, ceea ce duce la un bilanț total de 1.459 de morți confirmați.

Cutremur în Turcia și Siria / Sursa foto: Esra Hacioglu Karakaya / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM / Mediafax Foto
Cutremur în Turcia și Siria / Sursa foto: Esra Hacioglu Karakaya / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM / Mediafax Foto

Update ora 13:45: România trimite echipe de salvare în Turcia! Aeronave ale Forțelor Aeriene Române, în sprijinul populației afectate de cutremur

România vine în sprijinul Turciei, lovită de un val de cutremure devastatoare și trimite salvatori în cursul zilei de luni. În acest sens, două aeronave de transport de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută o misiune de transport al materialelor și echipei de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, care va interveni de urgență în sprijinul populației afectate de cutremurul produs în această dimineață în Turcia.

(Citește continuarea aici…)

Update ora 13:00: Un nou cutremur a lovit aceeași regiune din Turcia. Seismul a avut magnitudinea de 7,6 pe Richter

Un al doilea cutremur a avut loc în Turcia, în aceeași regiune în care s-a produs și cel din noaptea de duminică spre luni.

Acest al doilea seism a avut magnitudinea de 7,6 pe Richter și a avut loc ora locală 13.24 în districtul Elbistan din provincia Kahramanmaraş, anunță, pe Twitter, Ministerul de Interne de la Ankara.

Update ora 12:50 – Nou bilanț: Numărul total de morți în cutremurul din Turcia și Siria urcă la peste 1.200

Numărul total al morților rezultate din cutremurul de 7,8 grade din Turcia și Siria crește la peste 1.200 de decese, potrivit cifrelor autorităților, conform The Guardian. 

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a spus că autoritățile nu pot estima cât de mult ar putea crește bilanțul pe măsură ce operațiunile de căutare și salvare continuă, anunță Reuters. El a spus că 45 de țări au oferit până acum asistență.

Agenția de presă de stat din Siria a anunțat peste 320 de morți în țară și peste 1.000 de răniți.

Update ora 12:35 – Mecanismul de protecţie civilă al UE a fost activat după CUTREMURUL din Turcia. SALVATORI din România și Olanda sunt deja pe drum

Mecanismul de protecție civilă al UE include o rezervă europeană de protecție civilă. Aceasta constă într-un ansamblu de resurse puse în comun în mod voluntar, care sunt angajate în prealabil de statele membre în vederea desfășurării imediate în interiorul sau în afara UE.

(Citește continuarea aici…)

Update ora 12:30 – Școli din regiunile afectate vor fi închise timp de o săptămână, anunță vicepreședintele Turciei

Școlile din cele 10 orașe și provincii din Turcia afectate de cutremur vor fi închise timp de o săptămână, a declarat vicepreședintele țării, Fuat Oktay.

Orașele și provinciile sunt Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Kilis.

Oktay a mai spus că zborurile către și dinspre aeroportul din provincia Hatay au fost suspendate, în timp ce aeroporturile din Maraș și Antep sunt, de asemenea, închise zborurilor civile.

Update ora 12:00 – Studenții români profesorul coordonator aflați în Turcia vor fi repatriați luni

Guvernul României anunță că studenții ERASMUS și profesorul coordonator aflați în Turcia vor fi repatriați luni.

„Din dispoziția Prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi.

Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, a transmis Guvernul României.

Update ora 11:55 – Jens Stoltenberg: Alianța NATO este „pe deplin solidară” cu Turcia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța este „pe deplin solidară” cu Turcia.

„Solidaritate deplină cu aliatul nostru #Türkiye în urma acestui cutremur teribil. Sunt în contact cu președintele @RTErdogan și cu ministrul de externe @MevlutCavusoglu, iar aliații #NATO mobilizează acum sprijinul”, a declarat el într-un tweet luni.

Update ora 11:43 – Klaus Iohannis, mesaj după CUTREMURUL DEVASTATOR din Turcia: ”România este solidară cu cei afectaţi de această tragedie”

Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe după cutremurul devastator din Turcia, care a luat viețile a sute de oameni. Președintele României arată că țara noastră este solidară cu Turcia în aceste momente cumplite și transmite condoleanțe familiilor victimelor.

Klaus Iohannis, vizită oficială în Azerbaidjan. Printre subiectele de pe agendă se numără și importurile de gaze
Sursa foto: Shutterstock

Update ora 11:40 – Vladimir Putin a exprimat „cele mai sincere condoleanțe” omologilor săi turc și sirian

Președintele rus Vladimir Putin a exprimat „cele mai sincere condoleanțe” omologilor săi turc și sirian după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a provocat luni dimineață sute de morți în ambele țări, potrivit The Moscow Times.

Update ora 11:35 – Bilanțul victimelor cutremurului a depășit 670 de morți

Cel puțin 670 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma cutremurului uriaș cu magnitudinea de 7,8 grade de luni, potrivit CNN.

Update ora 11:31 – Marcel Ciolacu, după CUTREMURUL devastator din Turcia: ”Trimit rugăciunile mele familiilor şi prietenilor victimelor şi salvatorilor”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a transmis luni un mesaj de susţinere pentru cei care, în aceste momente, lucrează contra cronometru pentru a salva oamenii după cutremurul devastator care a avut loc în această dimineață în Turcia.

Update ora 11:30 – Forțele armate turce au creat un coridor aerian pentru echipele de salvare

Forțele armate turce au creat un coridor aerian pentru a permite echipelor de căutare și salvare să ajungă în zona afectată de cutremurul major din sudul Turciei, a anunțat luni Ministerul Apărării al țării.

„Ne-am mobilizat avioanele pentru a trimite echipele medicale, echipele de căutare și salvare și vehiculele lor în zona cutremurului”, relatează Reuters în declarația citată de ministrul apărării, Hulusi Akar, potrivit The Guardian.

Update ora 10:40 – Alertă de TSUNAMI în sudul Italiei în urma cutremurului devastator din Turcia

Autorităţile italiene au anunţat luni că au ridicat o alertă de tsunami care viza zona de coastă din sudul ţării, emisă după un puternic seism produs în cursul nopţii în centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, care a ucis şi rănit sute de persoane, transmite Reuters.

Update ora 11:20 – Azerbaidjanul va trimite o echipă de 370 de persoan de căutare și salvare în Turcia

Azerbaidjanul va trimite în Turcia o echipă de căutare și salvare formată din 370 de persoane și materiale de ajutor în urma cutremurului puternic care a lovit luni dimineață sudul țării, a anunțat agenția de presă de stat turcă Anadolu.

Un avion cu ajutoare, inclusiv corturi și materiale medicale, va pleca spre Turcia „în scurt timp”, a precizat Anadolu.

Olanda a declarat anterior că va trimite o echipă de căutare și salvare în Turcia, după ce agenția pentru dezastre din această țară a cerut ajutorul comunității internaționale.

Update ora 11:10 – Iohannis: Transmit sincere condoleanțe din partea României familiilor victimelor 

„Gândurile noastre se îndreaptă către victimele și familiile acestora după cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria. Transmit sincere condoleanțe din partea României familiilor victimelor și o însănătoșire rapidă a persoanelor rănite. 🇷🇴stands în semn de solidaritate cu cei afectați de această tragedie”, a transmis președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Update ora 11:01 – România trimite salvatori în Tucia

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU.

„Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin”, se arată într-un comunicat al executivului român.

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE şi că echipe de salvatori din România şi Regatul Ţărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremurul cu magnitudine 7,8 care a avut loc luni dimineaţa în sud-estul Turciei şi în alte ţări vecine, îndeosebi Siria, şi care s-a soldat până acum cu cel puţin 500 de morţi şi mii de răniţi în cele două ţări

Update ora 11:00 – Germania spune că este pregătită să ajute regiunea afectată de cutremur din Turcia și Siria

Germania este pregătită să ofere asistență Turciei și Siriei după ce un cutremur puternic a zguduit regiunea luni dimineață, a declarat ministrul său de externe.

„Gândurile mele sunt alături de familiile celor care și-au pierdut viața în aceste teribile #seisme și de cei care încă se tem pentru rudele, prietenii sau vecinii lor”, a scris Annalena Baerbock pe Twitter. „Împreună cu partenerii noștri, suntem pregătiți să oferim asistență”.

Liderii din SUA, Israel, India, Pakistan și Ucraina se numără printre țările care au prezentat condoleanțe și au promis sprijin în urma dezastrului.

Olanda a declarat că va trimite o echipă de căutare și salvare în Turcia, după ce agenția de dezastre a țării a cerut ajutorul comunității internaționale.

Update ora 10:50 – Marea Britanie este pregătită să ofere asistență

Premierul britanic, Rishi Sunak, a repetat mesajul anterior al ministrului de externe, James Cleverly, potrivit căruia Marea Britanie este pregătită să ofere asistență în urma cutremurului care a provocat moartea a peste 500 de persoane în Turcia și Siria. El a scris pe Twitter:

„Gândurile mele se îndreaptă către oamenii din Turcia și Siria în această dimineață, în special către acei primii respondenți care lucrează cu atâta curaj pentru a-i salva pe cei prinși în capcană de cutremur. Marea Britanie este pregătită să ajute în orice mod posibil”.

Update ora 10:30 – United States Geological Survey: Numărul victimelor cutremurului din Turcia ar putea ajunge la 10.000 de morți

Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit luni dimineață sudul Turciei ar putea ajunge până la 10.000 de persoane, a declarat United States Geological Survey (USGS).

Potrivit estimărilor sale, USGS a precizat că există 47% șanse ca numărul victimelor să ajungă între 1.000 și 10.000 de persoane, în timp ce există 27% șanse să ajungă între 100 și 1.000 și 20% șanse să ajungă între 10.000 și 100.000.

Estimările USGS provin din modelarea bazată pe cutremurele istorice din regiune, populația expusă la cele mai puternice zguduiri și vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate.

„Sunt probabile victime mari și pagube extinse, iar dezastrul este probabil să se extindă”, a precizat USGS în raport.

„Populația din această regiune locuiește în structuri care sunt extrem de vulnerabile la cutremure, deși există unele structuri rezistente”.

Raportul estimează, de asemenea, că pierderile economice vor fi probabil între 1 și 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea ajunge până la 2% din PIB-ul Turciei.

Până în prezent, s-a confirmat că peste 500 de persoane au murit și alte aproximativ 3.000 au fost rănite în Turcia și Siria, potrivit oficialilor și presei de stat, potrivit CNN.

Update ora 10:20 – Momentul prăbușirii unui bloc de locuințe din Siria

Pe rețelele sociale apar tot mai multe imagini video surprinse în urma cutremurului devastator care a făcut mii de victime în Tucia și Siria.

Imagini șocante cu un bloc de locuințe din s-a prăbușit

Update ora 10:10 – Joe Biden: Suntem pregătiți să oferim orice fel de asistență necesară

Joe Biden a instruit guvernul federal să pregătească asistența americană.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat:

„Statele Unite sunt profund îngrijorate de rapoartele despre cutremurul distructiv de astăzi din Turcia și Siria. Suntem pregătiți să oferim orice fel de asistență necesară”.

Președintele Biden a cerut USAID și altor parteneri din guvernul federal să evalueze opțiunile de răspuns ale SUA pentru a-i ajuta pe cei mai afectați. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu guvernul Turciei.

Declarația omite orice referire la colaborarea directă a SUA cu guvernul sirian. În prezent, SUA au impus o gamă largă de sancțiuni economice împotriva Siriei și a președintelui sirian, Bashar al-Assad.

UPDATE ora 10:05 – MAE: Un grup de studenți români și profesorul coordonator, CAPTIVI în Turcia, au cerut ajutor consular

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs în noaptea de duminică spre luni.

Update ora 10:00 – Olanda trimite o echipă de căutare și salvare în Turcia

Olanda va trimite o echipă de căutare și salvare în Turcia pentru a ajuta la răspunsul la cutremurul care a făcut sute de morți, a declarat luni ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra.

„Această echipă include personal de poliție și militar, personal de prim ajutor și pompieri”, a declarat Hoekstra pe Twitter.

„Șocat de vestea cutremurului devastator din Turcia și Siria. Gândurile noastre sunt alături de victime, de familiile lor și de numeroșii turci și sirieni răniți.”

Agenția de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD) a cerut anterior ajutorul comunității internaționale pentru eforturile de căutare și salvare.

Update ora 09:50 – Premierul indian Narendra Modi: India, pregătită să ofere toată asistența posibilă

Premierul indian Narendra Modi a declarat că este „Angoasat de pierderile de vieți omenești și de pagubele materiale” provocate de cutremur. „India este solidară cu poporul turc și este pregătită să ofere toată asistența posibilă pentru a face față acestei tragedii”, a spus el.

Update ora 09:40 – Josep Borrell: UE este gata să ajute

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a postat pe Twitter că blocul comunitar din care fac parte 27 de țări este pregătit să ajute Turcia și Siria în urma cutremurului devastator, care a ucis sute de oameni.

„Un cutremur devastator a zguduit Turcia și Siria în această dimineață, luând viața a sute de oameni și rănind mult mai mulți. Gândurile noastre sunt la poporul Turciei și Siriei. UE este gata să ajute”, a scris, luni, Borell pe Twitter.


Update ora 09:30 – România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei, în urma cutremurului soldat cu peste 500 de morți / CNSU, convocat luni de premierul Nicolae Ciucă

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei, în urma cutremurului de luni dimineața, soldat cu peste 350 de morți. În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

(Citește mai multe detalii aici…)

Update ora 9:30 – Spitalele din Siria sunt copleșite de numărul de victime

Societatea Medicală Siriano-Americană (SAMS) a declarat că spitalele sale din Siria „sunt copleșite de pacienți care umplu holurile” în urma cutremurului puternic care a avut loc luni.

„Există o nevoie imediată de provizii pentru traume și un răspuns de urgență cuprinzător”, a declarat organizația de ajutorare într-un comunicat.

„Multe spitale sunt pline, dar unele unități critice, inclusiv Spitalul Al Dana, au fost nevoite să evacueze pacienții după ce au suferit daune grave în urma cutremurului. De asemenea, maternitatea din Idleb a fost nevoită să transfere toți nou-născuții la un spital din apropiere.”

Update ora 9:20 – Bilanțul cutremurului puternic din Turcia a crescut la peste 500 de morți

Peste 520 de persoane au fost ucise în două țări după ce un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit luni dimineață sudul Turciei.

Cutremurul este unul dintre cele mai puternice care au lovit Turcia în ultimii peste 100 de ani și a provocat cutremure în întreaga regiune, prăbușind clădiri și trimițând locuitorii să alerge pe străzi.

Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în 10 orașe din Turcia, a declarat vicepreședintele turc.

Update: 9:10 Zelenski: Ucraina este pregătită să ofere ajutor în urma cutremurului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa este pregătită să ofere asistența necesară poporului turc „prieten” în urma cutremurului care a lovit țara în cursul zilei de luni, relatează Reuters.

Zelenskiy a declarat pe Twitter: „Sunt șocat de vestea despre moartea și rănirea a sute de persoane în urma cutremurului din Turcia.

Transmitem condoleanțe familiilor victimelor și le dorim o recuperare rapidă celor răniți. Suntem în acest moment aproape de poporul turc prietenos, gata să oferim asistența necesară”.

Update ora 8:50 – 18 replici înregistrate după cutremurul puternic din Turcia

Cel puțin 18 replici cu magnitudinea peste 4 au fost înregistrate după ce un cutremur puternic a lovit luni dimineață sudul Turciei, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS).

USGS a precizat că a înregistrat șapte cutremure cu magnitudinea de peste 5.

Cea mai puternică replică de până acum a fost înregistrată la doar 11 minute după primul cutremur și a avut o magnitudine de 6,7, a precizat USGS.

Experții spun că este probabil ca replicile puternice să continue în orele și chiar în zilele următoare după un cutremur atât de puternic precum cel pe care l-a suferit Turcia luni dimineață, potrivit CNN.

Update ora 8:40Cel puțin 300 de morți și 2.000 de răniți în Siria, după cutremurul și replicile din Turcia

Bilanțul oficial al victimelor din Turcia și Siria se ridică acum la peste 300 de morți și aproape 2.000 de răniți.

Ministerul sirian al Apărării a precizat într-un comunicat că „își mobilizează toate unitățile, formațiunile și instituțiile din toate guvernoratele pentru a oferi ajutor imediat și asistență urgentă locuitorilor afectați de cutremur, pentru a căuta persoanele prinse sub dărâmături și pentru a trata răniții”.

Zguduirile cutremurului, unul dintre cele mai puternice care a lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, au putut fi resimțite până în Israel.

Știrea inițială

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia și Siria, provocând moartea a cel puțin 100 de persoane, potrivit autorităților citate de Sky News.

Seismul a avut epicentrul în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras, la aproximativ 20 de mile de Gaziantep, la o adâncime de 11 kilometri. Seismul a fost urmat de cinci replici puternice.

Cel puțin 38 de persoane au fost declarate moarte în Turcia și alte 62 au murit în Siria. Cutremurul a fost simțit în Liban și Cipru.

Sute de imobile au fost distruse, iar oamenii au ieșit disperați pe străzi, în ciuda frigului. Echipele de salvare și locuitorii caută supraviețuitori printre ruine, transmite Mediafax.

Guvernatorul provinciei Osmaniye a declarat că cel puțin 34 de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului de proporții, în timp ce guvernatorul din Malatya a declarat că în regiunea sa au căzut 130 de clădiri.

CUTREMUR de 4,5 grade în zona seismică Vrancea

Un cutremur de 4,5 grade s-a produs luni dimineață, la ora 03:26, în zona seismică Vrancea.

Seismul a fost urmat de trei replici mai ușoare, de 2,6, 2,9, respectiv 2,7 grade. Cutremurul din România s-a produs la nouă minute după un cutremur de 6,2 grade, înregistrat în Turcia.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
BREAKING NEWS. Va fi sau nu RETRAS Cătălin Cîrstoiu
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!