Șapte zile de DOLIU NAȚIONAL în Turcia, după cutremurele de luni

Șapte zile de DOLIU NAȚIONAL în Turcia, după cutremurele de luni
Cutremur în Turcia / Sursa FOTO: picryl.com
Publicat: 06/02/2023, 22:35

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cele două cutremure puternice, de 7,7, respectiv 7,6 grade pe scara Richter, care au zguduit sudul ţării.

Două seisme majore și multiple replici au lovit Turcia și Siria, provocând peste 2600 de morți.

Statistica arată că acestea au fost cele mai cele mai puternice cutremure înregistrate în regiune în aproape un secol, transmite TRT.

Drapele, în bernă

Potrivit acestui decret publicat de Guvernul de la Ankara, drapelele vor fi coborâte în bernă până duminică, 12 februarie, la apusul soarelui.

Ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a transmis în ultimul bilanț oficial că în urma seismelor au 1.651 de persoane în Turcia, cel puţin 11.159 au fost rănite. Un număr de 3.471 de clădiri s-au prăbuşit, existând temeri că bilanţul ar putea creşte.

În Turcia, cele mai mari pagube au fost înregistrate în apropiere de epicentrul cutremurului, între Kahramanmaras şi Gaziantep, unde blocuri întregi de locuinţe se află în ruine sub zăpadă.

Cutremurele, resimţite în toată de regiunea de sud-est a ţării, au fost resimţite şi în Liban şi Cipru, precum şi în Kurdistanul irakian, nordul ţării, la Erbil şi Douk, nefiind semnalate victime. Potrivit Institutului de geologie danez, cutremurele au fost resimţite până în Groenlanda. Turcia este situată pe una dintre cele mai active zone seismice din lume.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase