Elevii învățământului primar ar putea susține evaluări anuale – propunere din „România Educată” a lui Klaus Iohannis

Publicat: 06 07. 2021, 16:19
Evaluări naționale/ Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Elevii din învățământul primar, începând cu clasa premergătoare și până la clasa a IV-a, vor susține în fiecare an o evaluare națională, a anunțat consilierul prezidențial Ligia Deca, marți, la Palatul Cotroceni. Schimbarea face parte din proiectul președintelui Klaus Iohannis-  ”România Educată”.

Testarea anuală din învățământul primar va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare, prin intermediul unui memorandum care va aproba noul proiect România educată.

Astfel, aceste evaluări anuale adresate claselor primare  vor fi „fiaxate pe competențele cheie, așa cum sunt definite de profilul național al absolventului de învățământ primar. Vor include și un raport din partea unui consilier școlar. Se continuă completarea evaluării psiho-educationale ca parte a portofoliului educațional”, se arată în documentul intrat în posesia Gândul.ro.

Structura învăţământului preuniversitar va fi similară celei actuale:

  • educaţie antepreşcolară – 0- 2/3 ani în creşe şi centre de zi;
  • educaţie preşcolară – 3 – 6 ani, în grădiniţe;
  • ciclul primar – clasa pregătitoare – clasa a IV-a;
  • ciclul secundar inferior – clasele V – VIII;
  • ciclul secundar superior – clasele IX – XII.

Proiectul ”România educată” a fost supus dezbaterii publice din decembrie 2018.

Preşedintele Klaus Iohannis are, marţi, consultări cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai Comisiilor de Învăţământ din cele două camere pe tema Proiectului ”România Educată”, după ce luni s-a întâlnit cu liderii coaliţiei de guvernare şi cu ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Următoarea întâlnire din seria de consultări anunţate de şeful statului va avea loc miercuri şi vor participa partenerii de dialog social din zona educaţiei şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale implicate în proiectul ”România Educată”.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat, iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.