Ce schimbări ar putea suferi învățământul: Bacalaureat unic pe modelul testelor PISA și examene de admitere la licee

Ce schimbări ar putea suferi învățământul: Bacalaureat unic pe modelul testelor PISA și examene de admitere la licee
Rezultate Bacalaureat 2021/ Sursă foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 06/07/2021, 14:50

Înlocuirea Bacalaureatului actual cu un BAC universal pe modelul testelor PISA pentru toți absolvenții de liceu, indiferent de profil, este una dintre prevederile proiectului ”România Educată”, proiect ce urmează să fie aprobat prin Memorandum săptămâna viitoare de Guvernul României, arată un document intrat în posesia Gândul.

Totodată, și absolvenții unei școli profesionale vor putea susține examenul de Bacalaureat, cu aceleași probe pe care le dau elevii de la toate celelalte filiere.

Un alt element de noutate va fi posibilitatea de a organiza examene de admitere la liceu, înainte de desfășurarea Evaluării Naționale, acolo unde cererea depășește oferta, locurile neocupate în urma examenului de admitere urmând a fi ocupate prin repartizarea elevilor în ordinea notelor la Evaluarea Națională.

Învățământul în trei rute

Principala modificare adusă sistemului de educație vizează învățământul liceal, unde vor exista trei rute – teoretic, profesional și vocațional – cu aceeași durată (4 ani), absolvenții de liceu putând intra direct în examenul de bacalaureat.

Consilierul prezidențial pe Educație, Ligia Deca, a declarat, marți, la Palatul Cotroceni, că noul proiect România Educată prevede introducerea unor rute flexibile la nivelul liceului. Mai exact, elevii să se poată transfera de la liceul tehnologic sau școala profesională la care au intrat, la un liceu teoretic, dând o examinare la transfer.

  • Pe ruta profesională, există varianta obținerii unei certificări profesionale de nivel 3 după clasa a XI-a.
  • Bacalaureatul evaluează competențe și urmărește un profil național pe care toți absolvenții de liceu trebuie să îl dețină, indiferent de rută. Accentul se pune pe competențe reale. În urma promovării acestuia, tinerii vor putea accesa programe de studii universitare.

Structura învăţământului preuniversitar va fi similară celei actuale:

  • educaţie antepreşcolară – 0- 2/3 ani în creşe şi centre de zi;
  • educaţie preşcolară – 3 – 6 ani, în grădiniţe;
  • ciclul primar – clasa pregătitoare – clasa a IV-a;
  • ciclul secundar inferior – clasele V – VIII;
  • ciclul secundar superior – clasele IX – XII.

Proiectul ”România educată” a fost supus dezbaterii publice din decembrie 2018.

Preşedintele Klaus Iohannis are, marţi, consultări cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai Comisiilor de Învăţământ din cele două camere pe tema Proiectului ”România Educată”, după ce luni s-a întâlnit cu liderii coaliţiei de guvernare şi cu ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Următoarea întâlnire din seria de consultări anunţate de şeful statului va avea loc miercuri şi vor participa partenerii de dialog social din zona educaţiei şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale implicate în proiectul ”România Educată”.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat, iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult