Epopeea de la PLANȘEUL Unirii continuă. Ce trebuie să facă Primăria Sectorului 4 ca să poată demara lucrările de reabilitare a structurii de beton

Publicat: 17 04. 2025, 08:00

Lucrările de reabilitare de la Planșeul Unirii sunt în continuare la „mâna” lui Nicușor Dan. Edilul general al Capitalei a semnat ultimul aviz, cel de la Comisia Tehnică de Circulație (CTC), însă, primăria condusă de Daniel Băluță are de trecut un alt hop. Unul extrem de important, ca să poată demara lucrările la structura de beton din Piața Unirii.

Nicușor Dan a semnat într-un final avizul CTC, dar asta nu înseamnă că s-a dat „undă verde” la începerea lucrărilor la Planșeul Unirii.

„Primăria Sectorului 4 are toate avizele, are tot dosarul, cu tot ce trebuie. Dar tot de Nicușor Dan depinde în continuare. După Sărbătorile de Paște, Primăria Sectorului 4 va depune la Primăria Municipiului București Documentația Tehnică pentru Obținerea Autorizației de Construire. Această autorizație trebuie semnată tot de primarul general, Nicușor Dan. Ca atare, primăria condusă de Daniel Băluță este tot la mâna lui Nicușor Dan pentru demararea lucrărilor”, au explicat pentru Gândul surse administrative.

Ultimul aviz semnat de Nicușor Dan a fost obținut extrem de greu de către Primăria Sectorului 4. În aceste condiții, este foarte greu de estimat în cât timp va semna primarul general Autorizația de Construire pentru lucrările la Planșeu.

Între timp, structura de beton, cu reale probleme, continuă să se degradeze, așa cum Gândul a dezvăluit în exclusivitate AICI.

Planșeul din Piața Unirii se poate prăbuși la un cutremur de intensitate medie

Guvernul a decis, în aprilie 2023, suplimentarea cu 750 de milioane de lei a fondurilor din Programul „Anghel Saligny”, pentru reabilitarea și consolidarea Planșeului de la Piața Unirii.

Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare. Ultimele expertize tehnice au arătat că structura are un risc seismic gradul I.

Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie. Problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2.

Ștefan Dumitrașcu, arhitect-șef al Sectorului 3: „Este o minune că structura mai stă în picioare”

Ștefan Dumitrașcu, arhitect-șef al Sectorului 3, a declarat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că doar o minune face ca Planșeul Unirii să fie în prezent „în picioare”.

„Nu spun eu, o spun cei mai buni ingineri de structură din țara noastră. Este o minune că mai stă în picioare acel planșeu. Fiecare oră de întârziere în intervenția acelui planșeu expune zona sudică a Bucureștiului la niște consecințe pe care nici măcar nu le putem prevedea”, a precizat Ștefan Dumitrașcu în emisiunea „Cu Gândul la București”.

Arhitectul-șef al Sectorului 3 mai spune că banii obținuți de la Guvern de către Primăria Sectorului 4 se pot pierde.

„Orice buget are un termen de prescriere. Sunt contracte cu firme serioase. Nu vorbim de firme de apartament”, a mai spus Ștefan Dumitrașcu.


CITEȘTE ȘI:

Daniel Băluță, despre reabilitarea PLANȘEULUI Unirii: „Nu se va bloca toată circulația în Piața Unirii”

Specialiștii propun DEMOLAREA completă a planșeului din Piața Unirii și refacerea lui de la zero