VIDEO | Nicolae Ciucă: Finanţăm lucrările de consolidare a planşeului de la Piața Unirii

Publicat: 26/04/2023, 14:53

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul a decis suplimentarea, cu 750 de milioane de lei, a fondurilor din Programul Anghel Saligny, cu scopul de a reabilita și consolida planșeul de la Piața Unirii din Capitală.

Șeful Guvernului a mai spus că este nevoie de acest lucru pentru că situația de la Piața Unirii o impune, reparațiile neputând fi amânate.

„În agenda de astăzi o să avem un punct foarte important, şi anume aprobarea unei ordonanţe de urgenţă prin care finanţăm regenerarea spaţiilor publice din zona Unirii, aici, în Bucureşti. Este vorba de lucrările de consolidare şi reabilitare a planşeului de acoperire a râului Dâmboviţa în Piaţa Unirii. Cu mai mult timp în urmă, am avut o discuţie cu domnul ministru Cseke (ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, n. red.), în care am analizat datele tehnice ale infrastructurii planşeului din Piaţa Unirii şi am considerat că este nevoie să existe o asumare guvernamentală.

Nu ne putem permite să tergiversăm o decizie şi la un moment dat să regretăm că nu am făcut ceea ce trebuie. Ca atare, prin Programul Naţional Anghel Saligny, pe care îl vom suplimenta cu suma de 750 de milioane de lei, trecem la asigurarea implementării acestui proiect”, a anunţat Ciucă.

Planșeul de la Piața Unirii are nevoie de reparații urgente

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că, în funcţie de derularea procedurii de achiziţie, execuţia lucrării va putea să înceapă anul acesta sau anul viitor.

Acesta a adăugat că planșeul de la Unirii a fost construit în anii ’30, motiv pentru care este nevoie de intervenții de urgență pentru a evita un dezastru.

„Este vorba despre un nod infrastructural complex în inima Capitalei, unde peste râul Dâmboviţa avem acest planşeu în Piaţa Unirii, dar unde avem şi staţii şi linii de metrou, unde avem pasaj rutier şi unde avem şi o infrastructură pentru apele reziduale. Toate acestea se întâlnesc în această zonă şi, evident, acest planşeu, care are o vârstă, fiind construit în anii ’30, conform expertizelor pe care le-am primit şi a solicitărilor de la autoritatea locală, în martie, necesită o intervenţie destul de urgentă. Evident, autoritatea locală nu are această posibilitate de a susţine o investiţie atât de importantă, dar ea este importantă pentru noi toţi, nu numai pentru Capitala ţării, dar şi pentru România în întreg. Documentaţia tehnico-economică este încărcată în SICAP de săptămâna trecută de către beneficiarul acestei investiţii, Primăria Sectorului 4, şi în funcţie de derularea acestei proceduri de achiziţii, anul acesta sau anul viitor poate să înceapă execuţia lucrării”, a spus ministrul Dezvoltării.

Autoritățile caută deja constructori

Primăria Sectorului 4 a anunțat, vineri, că a lansat procedura publică pentru a găsi un constructor care să consolideze Planșeul și Pasajul de la Piața Unirii, care sunt într-o stare avansată de degradare.

„În mai puțin de un an de zile de la luarea în administrare a Pasajului Unirii și a Planșeului Unirii, cele două obiective strategice de infrastructură ale Capitalei, Sectorul 4 al Municipiului București a lansat procedura de licitație publică în vederea desemnării operatorului/operatorilor economici care urmează să proiecteze și să refacă din temelii Planșeul Unirii (construcția de beton ce acoperă cea mai parte a Pieței Unirii) și, totodată, să consolideze Pasajul Unirii”, a transmis, vineri, Primăria Sectorului 4 (PS4).

Potrivit sursei citate, anunțul de participare a fost urcat pe SICAP, urmând ca operatorii interesați să aibă posibilitatea depunerii ofertelor până la data de 06 iunie 2023.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord