Evaluare Națională 2021. Ministrul Cîmpeanu, despre susținerea primei probe de către elevii care nu s-au prezentat la examen: Se pot înscrie în etapa a II-a – VIDEO

Publicat: 22 06. 2021, 18:52
Actualizat: 22 06. 2021, 19:38

This browser does not support the video element.

Sorin Cîmpeanu a precizat că la etapa a II-a a Evaluării Naționale, care se va desfășura între 5 și 12 iulie, vor putea participa elevii de clasa a VIII-a care nu s-au prezentat astăzi, însă care îndeplineau condițiile pentru susținere. Referitor la elevii cu situatua neîncheiată, ministrul a spus că nu vor susține examenul în perioada 5 – 12 iulie. Totodată, Sorin Cîmpeanu a subliniat nevoia existenței unei metode prin care elevii corigenți să beneficieze de programul orelor remediale, abandonul școlar fiind un motiv de îngrijorare maxim.

„Din 147.650 de elevi înmatriculați în sistemul informatic integrat al Ministerului Educației, s-au înscris 131.177. O parte dintre ei au situația neîncheiată, deci au corigențe. O altă parte, este vorba de 2.136 de elevi cu cerințe educaționale speciale din școlile speciale în clasa a VIII-a, plus încă 4.000 din învățământul de masă – acești elevi sunt înscriși la examenul de Evaluare Națională doar pe bază de cerere. De cele mai multe ori, nu au făcut cerere pentru a se prezenta la examen. Este o componentă. O altă componentă este dată de către cei care au decis din start să nu se înscrie la examenul de Evaluare Națională pentru că vor să urmeze un traseu într-o școală profesională. A treia parte este, într-adevăr, cea mai numeroasă, a celor corigenți”.

Întrebat dacă elevii cu situația neîncheiată se vor putea înscrie la etapa a II-a în cazul în care își încheie situația între timp, Sorin Cîmpeanu a precizat:

„Nu, pot susține cei care nu s-au prezentat astăzi și aveau condițiile îndeplinite pentru susținere. Dacă din cei 16.000 care nu au fost înscriși acum există elevi care au situația încheiată, au dreptul să se înscrie, atunci și aceia se pot înscrie în etapa a II-a, care se va derula în perioada 5 – 12 iulie”.

„Anul acesta am avut din promoțiile anterioare vreo 26 de elevi înscriși la examenul de Evaluare Națională, numărul celor care se înscriu în anul următor este extrem de redus, 26 din 131.177”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Elevii cu situația neîncheiată și orele remediale

„O cauză este a cea a rupturii contactului cu școala. Este un motiv de îngrijorare maximă cu privire la abandonul școlar.

Va trebui să găsim o metodă prin care să ne îndreptăm către elevii care nu au mediile încheiate, să beneficieze de orele remediale.

Este nevoie de o analiză comparativă între profilul elevului proiectat în 2012 și profilul realizat în anul 2021. Este nevoie de o analiză prin care să vedem elevii care nu s-au înscris la Evaluarea Națională 2021 și care s-au înscris la programul de ore remediale”.


Citește și:

UPDATE | Evaluare Națională 2021. Subiecte și bareme la Limba și literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii la primul examen

Avem subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2021

VIDEO | Cum se rezolvă subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională 2021

Evaluare Națională 2021. Baremul la Limba și literatura română a fost publicat. Care sunt răspunsurile corecte și cum sunt notate

Evaluare Națională 2021. Când se afișează primele rezultate

Evaluare Naţională 2021. Totul despre desfăşurarea examenelor la limba română și matematică: Calendar, subiecte şi bareme

VIDEO | Evaluare Națională 2021. Sfaturi pentru rezolvarea subiectelor. Cum pot corecta elevii dacă au greșit pe broșura de examen

Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte la Limba Română și Matematică. Ce subiecte s-au dat în anii anteriori