VIDEO | Evaluare Națională 2021. Sfaturi pentru rezolvarea subiectelor. Cum pot corecta elevii dacă au greșit pe broșura de examen

Publicat: 19/06/2021, 09:00

Teodora Bentz, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), a explicat, într-un interviu pentru GÂNDUL.RO, ce trebuie să facă elevii care vor susține, marți, prima probă la Evaluarea Națională 2021, la limba și literatura română.

Un sfat important este ca elevii să fie foarte atenți la cerințe și să parcurgă integral textele la limba și literatura română, a spus Teodora Bentz, președintele Comisiei municipiului București de organizare a Evaluării Naționale 2021 pentru absolvenții clasei a VIII-a.

Totodată, Teodora Bentz le recomandă să plece din timp de acasă în ziua examenului, deoarece accesul elevilor în sălile de examen se face între orele 08.00 și 08.30.

Marțea viitoare este primul test din viața unei generații care a început cu o programă nouă și care se află în fața unui examen. Un examen provocare, pentru că are foarte multe noutăți. Comisia municipală are de gestionat un număr de 207 centre de examinare, în toate cele șase sectoare.

Există 12 centre zonale de evaluare, câte două de sector, unul de română și unul de matematică. De altfel, există un centru important de colectare a tuturor tezelor din București, după ce ele au fost colectate în fiecare sector, într-un alt centru. Prin urmare, mai există încă 7 locații în care se vor strânge broșurile, pentru că acesta va fi aspectul tezei din acest an”, a explicat Teodora Bentz, inspector școlar adjunct și profesor doctor de limba și literatura română, pentru GÂNDUL.

Evaluare Națională 2021. Noutatea examenului, broșura de 10 pagini

Elevii vor avea la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor, care vor fi primite sub forma unor broșuri. De asemenea, 15 minute vor fi alocate pentru completarea colțului broșurii, care va închis și lipit.

Anul acesta, vom avea o broșură, care cu siguranță va avea 10 pagini, acesta este numărul de pagini care se listează. Broșura are niște capse, dar poate primi pagini suplimentare, care vor fi atașate tot prin capsare. Broșura va veni la ora nouă fix, însă asta nu înseamnă că vom completa colțul și îl vom închide în timpul desfășurării examenului. Elevii vor avea 15 minute pentru completarea colțului și apoi va începe derularea timpului propriu-zis de examen, a explicat Teodora Bentz.

Evaluare Națională 2021. Elevii pot sublinia cu creionul textul din broșură

Totodată, aceasta a precizat că elevii pot scrie numai cu pix sau stilou de culoare albastră, însă pot folosi și un creion.

„Este o noutate că putem sublinia pe broșură și aceasta va merge la evaluare cu aceste sublinieri. La proba de limba și literatura română, putem sublinia cu creionul pe text, și acea subliniere rămâne. Acest lucru ne va ajuta să răspundem mai bine la acele subiecte grilă, care sunt de fapt niște cerințe obiective. Dacă se întâmplă să greșim, atunci la aceste subiecte grilă unde avem pătrățelele în care trebuie să scriem răspunsul, vom tăia cu o linie orizontală răspunsul respectiv și vom scrie alături”, a mai precizat Teodora Bentz.

Și la proba de matematică, dacă un elev dorește să completeze o figură geometrică, o poate face cu creionul.

De asemenea, dacă simt nevoia să mai facă un alt desen, pentru că nu mai înțeleg foarte bine acel desen pe care au lucrat, în spațiile libere se pot face desene cu creionul”, mai spune aceasta.

Evaluarea Națională 2021. Folosirea telefonului în examen, strict interzisă

Inspectorul școlar general adjunct a reamintim că telefoanele sunt strict interzise în sălile de clasă, iar părinții trebuie să fie atenți la modul în care dialoghează cu copiii lor.

„Elevii vor fi întâmpinați de profesorii din centrele de examinare, care sunt foarte bine instruiți, în urma procesul de instruire care a început mult înaintea acestei zile”, a adăugat Teodora Bentz.

„Le recomand să nu iasă din sală până la sfârșit”

Elevii trebuie să respecte și măsurile igienico-sanitare, a mai spus Teodora Bentz. Deși temperatura nu va mai fi măsurată, elevii trebuie să păstreze un metru distanță între ei și purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Un copil care știe că s-a pregătit, trebuie să aibă încredere în sine. Emoțiile sunt foarte mari pentru acest examen și este nevoie de multă atenție la citirea subiectelor. Recomand să nu iasă din sală după o oră, ci să stea până la capăt, pentru a verifica toate subiectele încă o dată. Și nu în ultimul rând, să creadă în ceea ce și-au însușit, să creadă că acest examen este unul de nivel mediu și că pot obține rezultate foarte bune.

Teodora Bentz

În București, 12.006 elevi s-au înscris pentru a susține probele de la Evaluarea Națională 20201. De asemenea, sunt șase elevi internați, care vor susține în spital acest examen și 209 elevi cu nevoi speciale, care vor avea timp în plus pentru rezolvarea subiectelor, dar și ajutor oferit de profesori itineranți, specialiști în psihopedagogie.

„Resursa umană este consistentă. Vorbim de 4.421 de persoane implicate în comisia din centrele de examinare, 737 persoane implicate în centrele zonale de evaluare, atât în comisii, cât și ca evaluator, profesor de română și de matematică. Există și voință, și implicare, și în același timp, o generație care merită să meargă mai departe cu succes, pentru că nu au avut norocul să aibă dascălii aproape tot timpul”, a mai spus inspectorul școlar general adjunct Teodora Bentz.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ȘOC despre Klaus Iohannis! Anunț CUMPLIT despre președintele României: ESTE LA FINAL
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului