Evaluare Naţională 2021. Totul despre desfăşurarea examenelor la limba română și matematică: Calendar, subiecte şi bareme

Evaluare Naţională 2021. Totul despre desfăşurarea examenelor la limba română și matematică: Calendar, subiecte şi bareme
Evaluare naţională 2021. Sursă foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 20/06/2021, 08:00
Actualizat: 20/06/2021, 23:25

Începe Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a. Prima probă a Evaluării Naționale 2021 va avea loc la limba și literatura română, pe 22 iunie, urmată pe 24 iunie de proba la matematică. Examenul se va încheia pe 25 iunie, cu proba la limba și literatura maternă, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației.

Accesul în unitățile de învățământ se va realiza până la ora 8:30, potrivit Edu.ro. De asemenea, probele scrise pentru Evaluarea Națională încep la ora 09:00.

Ce probe vor susține elevii la Evaluare Națională 2021

Materiile la care se susțin examene la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt:

Calendarul examenelor de la Evaluarea Națională 2021

  • 22 iunie 2021 – Limba și literatura română – probă scrisă
  • 24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă
  • 25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 29 iunie 2021 – (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor (Rezultate Evaluarea Națională 2020)

Regulile de desfășurare a examenelor de la Evaluarea Națională 2021

Anul acesta, Ministerul Educației a stabilit un nou set de reguli pentru Evaluarea Națională. Dacă în anul 2020, verificarea temperaturii era o măsură obligatorie, impusă de pandemia de coronavirus, în 2021, această regulă a fost scoasă.

  • Nu mai este măsurată temperatura candidaților la intrarea în școală.
  • Candidații și cadrele didactice participante vor purta mască de protecție pe toată durata concursului, în interiorul unităților de învățămînt.
  • În intervalul orar 08:30 – 09:00, asistenții pregătesc debutul probei prin: legitimarea și instruirea elevilor, împărțirea broșurilor.
  • Le este interzis candidaților să aducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele.
  • Candidații au obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ.
  • Cei care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în sala de examen.
  • Le este interzis candidaților în sălile de examen să aibă în obiecte de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri.
  • Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare.
  • Candidații eliminați  pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
  • Durata fiecărei probe de examen este de 120 de minute (2 ore), iar în sala de examen rămân ultimii trei elevi, până la predarea lucrării și de către ultimul candidat.
  • Candidații la examenul de Evaluare Națională care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli.
  • Toate sălile in care se desfășoară probele de evaluare ale examenului vor fi supravegheate audio-video și vor avea pe ușă anunțul privind monitorizarea.

Cum se face supravegherea în sălile de examen

  • Camerele sistemului de supraveghere audio-video în sălile de examen vor fi instalate astfel încât să asigure vizibilitatea tuturor persoanelor din sală și să nu poată fi obturate prin prezența persoanelor sau a unor obiecte.
  • Depozitarea bagajelor în sala special destinată va fi monitorizată audio-video.
  • În sălile de preluare/multiplicare a subiectelor, camerele vor surprinde în totalitate acțiunile și dialogurile membrilor comisiei în activitățile de preluare/tipărire/multiplicare a subiectelor, precum și monitoarele calculatoarelor folosite la descărcarea / tipărirea / multiplicarea subiectelor.

Reguli pentru predarea lucărilor scrise

  • Secretizarea lucrărilor se face de către asistenți, după verificarea scrierii corecte a datelor de identificare ale elevului.
  • Pentru ștampilarea lucrărilor scrise şi a ciornelor se utilizează exclusiv ștampila tip – Comisie de Examen.
  • Președintele Comisiei de Examen nu va semna lucrările scrise.
  • La predarea lucrărilor scrise, elevii vor semna procesul verbal de predare-primire.
  • Se va consemna pe lucrare și în procesul verbal numărul total de pagini scrise.
  • În Centrul de examen se va realiza capsarea lucrărilor, în laterala din partea stângă, în trei locuri – sus, mijloc și jos, așezate sub formă de caiet, în ordinea paginilor.
  • În Centrul de examen nu se numerotează lucrările. Predarea lucrărilor la comisia județeană se face de către președintele comisiei și un membru/ secretar, însoțiți de reprezentanți ai MAI.
  • În fiecare zi în care se desfășoară probe scrise, la ora 15.00 se afișează baremele de evaluare și notare pe site-ul Edu.ro
  • Afișarea rezultatelor elevilor se realizează și în format fizic la Centrul de examen și se păstrează pe o perioadă de o lună de la data afișări

Citește și: VIDEO | Evaluare Națională 2021. Sfaturi pentru rezolvarea subiectelor. Cum pot corecta elevii dacă au greșit pe broșura de examen

Cum vor arăta subiectele la Evaluarea Națională 2021

Subiectele trebuie să fie formulate clar, precis și să respecte programa pentru Evaluarea Națională.

În privința nivelului de dificultate, s-a stabilit că se vor elabora subiecte de nivel mediu, care sa permită rezolvarea în 120 de minute.

Cum vor fi corectate lucrările la Evaluarea Națională 2021

Lucrările elevilor vor fi corectate de doi profesori evaluatori, care lucrează în săli separate, pe baza baremului elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare.

Cadrele didactice nu provin din aceleaşi unităţi şcolare ca elevii arondați centrului de evaluare respectiv.

În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează media aritmetică, iar rezultatul acestui calcul, cu două zecimale, va fi nota finală. Rezultatele vor fi afişate la sediul unităţii de învăţământ.

Modele de subiecte pentru limba română

Comparativ cu anii anteriori, structura subiectelor la limba și literatura română se schimbă substanțial, la fel cerințele și punctajele.

Proba de evaluare la limba română are doar două subiecte: primul – cu mai multe puncte și subpuncte – fiind notat cu 70 de puncte, în timp ce subiectul al doilea, de 20 de puncte, este o compunere pe un anumite subiect.

I. La primul subiect, elevii vor primi două subiecte, care pot fi redactate în stiluri diferite. Pornind de la aceste texte, se testează mai întâi capacitatea elevului de a culege informații din cele două texte, prin întrebări clare. Apoi, elevii vor avea de răspuns unor cerințe care vor să verifice capacitatea de a înțelege mesajul celor două texte, mijloacele prin care se transmite. De asemenea, absolvenții clasei a VIII-a trebuie să facă o analogie cu alte texte studiate și să redacteze un text de tip argumentativ.

II. În a doua parte a subiectului I (punctul B), elevilor le vor fi verificate noțiuni de vocabular și gramatică.

Unele răspunsuri vor fi de tip grilă, altele de tip corect-incorect, iar pentru exercițiile cele mai elaborate, de tip argumentativ, există o limită de cuvinte pe care elevii trebuie să o respecte.

MAI JOS găsiți un model oficial de subiect pentru Evaluarea Națională 2021 la limba și literatura română, împreună cu baremul de corectare aferent.

BAREM MODEL SUBIECT LIMBA ROMÂNĂ

Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte la matematică

La fel ca în cazul probei de limba română, și proba de matematică are o structură a subiectelor modificată față de examenele din anii precedenți.

Elevii vor avea trei subiecte mari, notate cu câte 30 de puncte, fiecare cu mai multe puncte și subpuncte. Geometria va avea o pondere mai mare față de anii trecuți.

Vezi MAI JOS un model de subiect pentru Evaluarea Națională 2021 la matematică și  baremul de corectare aferent

BAREM MODEL SUBIECTE MATEMATICĂ

Când află elevii ce note au luat la Evaluarea Națională 2021 și la ce liceu sunt repartizați

Primele rezultate ale examenelor de la Evaluarea Națională 2021 vor fi publicate pe 29 iunie. Notele obținute vor fi afișate pe Edu.ro. După afișarea rezultatelor, elevii pot depune contestații la materia sau materiile la care consideră că nu au obținut nota corectă.

Afișarea rezultatelor finale este programată pentru 4 iulie.

Elevii care nu s-au putut prezenta, vor putea participa la o etapă specială, la începutul lunii iulie. Înscrierile vor avea loc între 28 iunie și 2 iulie, în timp ce probele scrise vor avea loc în 5, 6, respectiv 7 iulie.

Primele rezultate ale etapei speciale sunt programate pe 9 iulie, iar după contestații, rezultatele definitive sunt programate în 12 iulie.

Când are loc completarea fișelor de înscriere la liceu

Completarea fișelor de înscriere la liceu are loc în perioada 16-22 iulie, iar repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a pe locurile de la liceu are loc în 24 iulie.

Media obținută la Evaluarea Națională este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal. Și în 2021 site-ul dedicat publicării rezultatelor este Edu.ro.

Media de admitere pentru înscrierea în clasa a IX-a de liceu se calculează după cum urmează:

  • mediaponderată între media generală la Evaluarea Națională, care are o pondere de 80%
  • media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Citește și Admitre liceu 2021. Care este topul celor mai bune licee din București

Citește și Admitere liceu 2021. Care este topul celor mai bune licee din România

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală