EXCLUSIV | Blocajul din cea mai bogată administrație, pe culori politice. Cum justifică toate partidele din Consiliul Local al Sectorului 1 respingerea sau susținerea bugetului pe anul 2023. Update: Bugetul nu a fost dezbătut

Publicat: 13 03. 2023, 07:00
Actualizat: 13 03. 2023, 11:14

O nouă încercare de introducere pe ordinea de zi a proiectului de buget al Sectorului 1 are loc luni, într-o nouă ședință extraordinară, de la ora 10.00. În prezent, Sectorul 1 se află într-un blocaj, neavând aprobat bugetul pe anul 2023, de aproximativ 2,1 miliarde de lei. Gândul a luat „pulsul” grupurilor politice din Consiliul Local, înainte de ședința extraordinară.

Update: ora 11:10: Proiectul de buget nu a fost dezbătut. Ședința a fost suspendată de către consilierii PSD și PNL.

Știrea inițială:

Consiliul Local al Sectorului 1 este format din patru partide: PNL, PSD, USR și PMP. Aparatul executiv este susținut de USR și PMP, însă numărul consilierilor din aceste două partide nu este suficient pentru trecerea proiectelor vitale, cum este bugetul pe anul 2023.

Decizia este, de multe ori, în mâna consilierilor PNL și PSD, care au fost foarte fermi în a respinge în ședințele trecute intrarea pe ordinea de zi a proiectului de buget pe anul 2023.

Consilierii PSD așteaptă de la primarul Sectorului 1 explicații clare în privința bugetului pentru 2023, înainte de a dezbate și vota proiectul de buget.

Clotilde Armand are obligația să vină în fața Consiliului Local și să explice bugetul, proiectele pe care le planifică în viitor, dar și cum a cheltuit banii publici anul trecut. Dacă nu, bugetul nu va fi votat de către consilierii PSD”, a declarat pentru Gândul Florin Manole, liderul PSD Sector 1.

Florin Manole, PSD: „Mă îndoiesc că cetățenii nu vor explicații pentru cheltuielile primăriei”

Florin Manole consideră că explicațiile pe care ar trebui să le ofere edilul sunt dorite de cetățenii Sectorului 1.

„Nu reprezintă un blocaj să nu votezi un buget fără explicații. Mă îndoiesc că cetățenii nu vor explicații pentru cheltuielile primăriei”, a mai spus Florin Manole, pentru Gândul.

Marian Bârgău, PMP: „Alte primării au votat bugetul de mai bine de o lună”

Pe de altă parte, Marian Bârgău, consilier local al Sectorului 1 din partea PMP, dar și director al Administrației Străzilor București, consideră că bugetul trebuie aprobat cât mai repede, astfel încât administrația sectorului să înceapă investițiile.

„Din punctul nostru de vedere, al PMP, noi cu siguranță vom susține votarea bugetului, așa cum este el în forma actuală, considerăm că este necesar să începem investițiile pe partea de educație, de sănătate, pe partea de ADP, pe cea de reparații străzi și trotuare, de siguranță rutieră. El așa cum a fost construit, este un buget foarte bun.

Suntem aproape la jumătatea lunii martie, alte primării au votat bugetul de mai bine de o lună. Din păcate, până acum, nici măcar nu s-a ajuns la intrarea proiectului de buget pe ordinea de zi”, a spus Marian Bârgău, pentru Gândul.

Ramona Porumb, viceprimar PNL: „Clotilde Armand nu-i lasă pe directori să dea explicații”

La rândul lor, consilierii PNL, la fel ca cei de la PSD, solicită mai multe explicații de la aparatul executiv pentru propunerile bugetare.

„Noi rămânem la același principiu. Vrem ca cei doi directori care au cele mai mari bugete, respectiv de la ADP și de la Investiții, să vină în Comisia de Buget și să argumenteze sumele pe care le cer”, a spus, pentru Gândul, viceprimarul PNL Ramona Porumb.

Consiliera PNL o acuză pe Clotilde Armand că le interzice directorilor să dea explicații în Comisii.

Colegii din aparatul de specialitate ne spun că primarul Sectorului 1 nu le dă voie directorilor să vină în cadrul acestei ședințe. Vor fi niște repercusiuni ale întârzierii bugetului, iar aceste explicații trebuie să le ofere primarul cetățenilor, pentru că acum sunt blocate diverse proiecte”, a mai declarat Ramona Porumb, pentru Gândul.

Viceprimarul Oliver Păiuși, USR: „Directorul economic a răspuns la toate întrebările”

Pe de altă parte, Oliver Păiuși, celălalt viceprimar al Sectorului 1, din partea USR, o contrazice pe Ramona Porumb și susține că directorii nu sunt obligați se dea explicații în Comisia de Buget.

Nu este obligat să vină niciun director. Au fost dezbateri publice înainte, proiectul a fost pus în dezbatere publică. În al doilea rând, președintele Comisiei de Buget a solicitat de vreo patru ori să vină directorii. Unii au venit. Am fost și eu la aceste dezbateri, de două ori, iar directorul economic a răspuns la toate întrebările. Restul directorilor nu sunt obligați să vină”, a spus viceprimarul Oliver Păiuși, pentru Gândul.

Reprezentantul USR a adăugat că orice consilier poate depune amendamente la proiecte, în speță la proiectul de buget.

„Orice reprezentant politic din cadrul Consiliului Local are posibilitatea de a veni cu amendamente asupra oricărui proiect supus dezbaterii. Legiuitorul permite ca oricine este reprezentant în cadrul Consiliului să vină cu amendamente. Au avut posibilitatea (cei de la PSD și PNL – n.r.) de șase ori să vină cu astfel de amendamente la buget, dar nu au făcut-o. Nu se dorește să se facă ceva în acest sector, este rea-voință”, a mai spus Oliver Păiuși.

Bugetul Sectorului 1 ar putea fi anul acesta de 2,1 miliarde de lei, dacă va fi aprobat în forma actuală.

Și bugetul pentru anul 2022 al Primăriei Sectorului 1 a fost votat cu o întârziere de două luni, pe data de 1 aprilie, după 11 ședințe.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Clotilde Armand pierde încă un proces. Avocat: ”A invocat că prețul ofertat este prea mic, o absurditate rară. Profesionalism zero, orgoliu imens!”

EXCLUSIV | Clotilde Armand, peste 150.000 € cheltuiți pentru 2 puncte subterane de colectare a deșeurilor și ”pubele inteligente”. Firma-fantomă câștigătoare, niciun angajat: ”Cum i-a convins că are capacitatea tehnică pentru realizarea acestui proiect complex?”