EXCLUSIV | Militarii români se vor recupera la Băile Herculane, într-una din cele mai frumoase clădiri din stațiune

Publicat: 13 08. 2023, 10:00

În 2019, Guvernul a aprobat o investiție de aproape 8 milioane de euro pentru restaurarea și consolidarea Pavilionului 6 din Băile Herculane. Această clădire este una din cele mai frumoase din localitate.

Clădirea, inițial numită „Ospătăria cea mare”, a fost finalizată în anul 1824 și ulterior modificată în 1906. Cu subsol, parter, mezanin și trei etaje, aceasta are o bogată istorie și o arhitectură remarcabilă. De-a lungul anilor, clădirea a avut diverse destinații, inclusiv cea de sanatoriu militar, până în 1960, când a fost preluată de către Societatea Comercială Hercules SA și ulterior abandonată, din 1990.

Imobilul din Băile Herculane se află acum în proprietatea privată a Ministerului Apărării Naționale, în baza Sentinței civile nr. 932/1999 a Tribunalului Caraș-Severin, care a rămas definitivă și irevocabilă.

Clădirea are 34 de camere și două apartamente

Ministerul Apărării Naționale spune că lucrările de consolidare și reabilitare a sanatoriului medical militar „Regele Ferdinand I”, din Băile Herculane, se află în plină în desfășurare. În prezent, stadiul execuției este de 65 la sută, finalizarea obiectivului de investiții fiind estimată la finalul anului 2024.

“În urma implementării investiției, clădirea va avea subsol, parter, mezanin, două etaje și mansardă, cu 34 de camere și două apartamente care vor fi dispuse la cele două etaje și la mansardă. Subsolul va găzdui centrala termică, spații pentru spălătorie, atelier de reparații, depozite și spații pentru personal. Accesul la subsol se va realiza atât prin curtea engleză, cât și prin intermediul scării de acces secundare a clădirii. La parter se vor afla recepția hotelului, lobby-ul principal, restaurant, bar și bucătărie cu spații de depozitare, iar la mezanin, birouri pentru personalul administrativ, cabinete de tratament, sală de gimnastică și de fitness, lobby și un grup vestiar pentru clienți”, a precizat Ministerul Apărării, pentru Gândul.

Planul detaliat pentru reabilitarea clădirii include restaurarea completă a elementelor decorative principale ale fațadei, precum „Izvoarele termale”, „Baia”, „Drumețiile”, „Hangița” și „Bagajistul”. Fațadele vor fi finisate cu vopsitorii simple de exterior, respectând culorile inițiale ale clădirii.

În plus, elementele de feronerie, precum balustradele metalice, vor fi refăcute în totalitate. Tâmplăria exterioară va fi înlocuită cu tâmplărie din lemn triplu stratificat și geam termoizolant, pentru a asigura integritatea structurală și estetică a clădirii.


CITEȘTE ȘI:

Noua atracție din grădinile aristocrate, unice în România, din județul Hunedoara. Au fost amenajate de un italian, pentru nepoții săi

EXCLUSIV VIDEO | Istoria uitată a micului oraș din România unde mergeai pe stradă și te puteai întâlni cu George Enescu, Nicolae Iorga, I.L. Caragiale și chiar cu regele