Noua atracție din grădinile aristocrate, unice în România, din județul Hunedoara. Au fost amenajate de un italian, pentru nepoții săi

Noua atracție din grădinile aristocrate, unice în România, din județul Hunedoara. Au fost amenajate de un italian, pentru nepoții săi
Foto: igiardinidizoe.ro
Publicat: 05/08/2023, 11:00

Într-un colț de poveste, în județul Hunedoara, se află o grădină fascinantă. Giardini Di Zoe, din satul Banpotoc, de pe Valea Mureşului, a fost gândită și creată de italianul Giovanni Salvatelli, pentru nepoata sa Zoe, și este deja celebră.

De loc din Civitanova Marche, o zonă cu dealuri din centrul Italiei, Giovanni Salvatelli a fost vrăjit iremediabil de aceste meleaguri, transformând aproape patru hectare într-o atracție turistică. Grădina a fost concepută integral după planurile omului de afaceri, fără a apela la ajutor specializat.

Încă din 2003, acest loc magic a început să prindă viață, sub îndrumarea sa. Această operă de artă în natură se întinde pe o suprafață impresionantă de aproape patru hectare și continuă să se dezvolte într-un ritm alert. De curând, Giovanni Salvatelli a gândit o zonă specială pentru un alt nepot al său, Achille, care a fost transpusă în realitate sub forma unui labirint din Carpinus betulus, înconjurat de o grădină splendidă de ierburi și flori.

Începând cu anul 2018, „I Giardini Di Zoe” a devenit un veritabil obiectiv turistic, atrăgându-i pe vizitatori prin îmbinarea perfectă dintre splendoarea plantelor și decorațiunile aduse cu dragoste din Italia. Vase, coloane și fântâni din materiale naturale, precum travertinul și piatra vulcanică numită Peperino, dar și obiecte din fontă achiziționate din anticariate și recondiționate cu migală, întregesc acest peisaj feeric.

„Avem peste 100.000 de vizitatori care vin aici anual. Alții vin pentru prima dată, însă foarte mulți ne vizitează și a doua și a treia oară”, spune Ramona Morar, administratorul grădinii.

Bocca della Verità, de la Roma la Banpotoc

Acum, grădina de la Banpotoc are o nouă atracție. Este vorba despre o copie fidelă a celebrei Bocca della Verità, de la Roma, care a fost amplasată zilele trecute pe una dintre colinele de la I Giardini de Zoe.

“Este o sculptură copie în mărime naturală după cea de la Roma. Are un diametru de 1,80 metri, e dintr-un singur bloc de travertin și cântărește aproximativ 1.000 kg. O avem de vreo doi ani, dar până acum nu i-am găsit locul potrivit. Vreau să vă spun că are mare succes. Din momentul în care am amplasat-o, noi nu am apucat să facem fotografii cu ea, au venit turiștii peste noi”, povestește amuzată Ramona Morar.

Sculptura originală se află în inima Romei, în Piazza della Bocca della Verità și atrage curiozitatea și interesul vizitatorilor din întreaga lume. „La Bocca della Verità” sau, în română, „Gura Adevărului” este din marmură Pavonazzetto și a fost integrat în peretele pronaosului bisericii Santa Maria in Cosmedin, pe locul vechiului Forum Boarium (piața veche de vite) din Roma.

O legendă medievală spune că orice mincinos care își pune mâna în ”Gura Adevărului” va fi mușcat sau că orice om care rostește o minciună în timp ce mâna sa este în gură, va avea parte de același tratament. Această poveste misterioasă continuă să atragă mulți vizitatori curajoși care își introduc mâinile în „Gura Adevărului”.

Povestea acestei piese de artă este foarte veche, numele său fiind menționat pentru prima dată într-un document în anul 1485. Acest relief fascinant se găsește în pridvorul bisericii Santa Maria in Cosmedin încă din 1632.

Relieful masiv, cu o greutate de aproximativ 1.300 kg, înfățișează o față de bărbat cu barbă, cu ochii, nasul și gura deschise, dar goale, fără conținut. De-a lungul timpului, această expresie facială a fost interpretată în diverse moduri, fie ca reprezentare a zeului Jupiter Ammon, al mării Oceanus sau a unui faun sau oracol.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Prețul Vaticanului. Cât costă, de fapt, să vizitezi cea mai mică țară din lume

Restaurantele din Italia percep taxe doar pentru că te-ai așezat la masă. Ce este ”coperto” și de ce plătești chiar dacă nu consumi nimic

EXCLUSIV VIDEO | Constantin Ghinea Dumitrache, artistul comparat cu marele Tudor Gheorghe, și-a transformat atelierul de lucru într-un mic muzeu al satului – GALERIE FOTO

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...