Băile Herculane, propuse să fie integrate în Patrimoniul Mondial Unesco. Cererea făcută de o asociație din Banat a ajuns la Ministerul Culturii

Băile Herculane, propuse să fie integrate în Patrimoniul Mondial Unesco. Cererea făcută de o asociație din Banat a ajuns la Ministerul Culturii
Sursa: Daniel Groza
Publicat: 14/10/2022, 13:50

Asociația timișoreană „Locus” a transmis către Ministerul Culturii o cerere de înscriere a Ansamblului Istoric Băile Herculane, cu valoare universală excepțională, în Patrimoniul Mondial UNESCO, Lista The Great Spa Towns of Europe, cât și Nota de Fundamentare elaborată în limba engleză conform directivelor parte din Ghidul Operațional al UNESCO, modificate în anul 2021.

Băile Herculane este cea veche stațiune balneară de pe teritoriul României, cu o istorie și cultură bimilenară. Situl poate fi privit ca un spaţiu idilic, dominat de urmele istoriei care l-au consacrat și care se prezintă ca un muzeu în aer liber datorită resurselor naturale și de peisaj și datorită patrimoniului arhitectural bogat. Acesta este un pilon important al identității locului, constând în 74 de obiective înscrise în Lista Monumentelor Istorice 2015: 14 situri arheologice, 55 ansambluri și monumente de arhitectură, 5 monumente de for public – statui.

„Este un proces lung, care sperăm să aibe o finalitate pozitivă într-un final. Momentan această cerere împreună cu nota de fundamentare vor fi analizate de către Minister prin Direcția Relații Internaționale și Afaceri Europene, Institutul Național al Patrimoniului, iar ulterior vor ajunge în fața Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice. Credem că este un pas necesar, întrucât situl are o valoare excepțională din punct de vedere istoric, arhitectural, cultural, iar contribuția pe care a adus-o culturii spa de a lungulul secolelor este extraordinară” spune Oana Chirilă, președinte Asociația „Locus”.

Care sunt beneficiile unei astfel de recunoașteri

În cadrul cererii au fost expuse și eforturile pe care Asociația „Locus” le depune din anul 2017 pentru a conserva și salva Băile Neptun, monument istoric de interes național inclus pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa pentru anul 2022, cât și investițiile publice și private din cadrul arealului istoric.

„Dacă ansamblul de la Herculane ar fi inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, în primul rând ar fi o recunoaștere internațională a situ-ului și am deveni mai responsabili. Va trebui elaborat un plan de management foarte exact, regimul de protecție va trebui respectat în litera legii, intervențiile care se vor face pe monumente vor trebui făcute într-un alt calibru, deoarece nu ne mai putem juca cu aceste monumente. Această etichetă vine cu o responsabilizare mai mare atât pentru sectorul privat cât și pentru cel public. Există și o serie de axe de finanțare pentru monumente, iar cele care sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO pot primi finanțări mult mai mari”, a mai spus Oana Chirilă.

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?