Firmele care încalcă în mod repetat măsurile anti-COVID, închise temporar, pe o durată de 15 zile (Proiect de lege)

Publicat: 14 04. 2021, 09:40
Firmele care încalcă în mod repetat măsurile anti-COVID, închise temporar, pe o durată de 15 zile (Proiect de lege) / FOTO: PIXABAY.COM

Un proiect de lege care prevede măsuri mai dure pentru agenții economici care nu respectă măsurile anti-COVID intră miercuri, de la ora 13.00, pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

Noul proiect de lege prevede ca firmele care sunt descoperite că încalcă repetat măsurile anti-COVID într-un interval de 15 zile dintre constatări vor fi închise temporar, timp de 15 zile (sediul principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea).

În prezent, acești operatori economici sunt sancționați doar cu amendă între 1.000-1.500 lei.

De asemenea, în cazul în care constată săvârşirea contravenţiei prevăzute la art. 65 lit. r), pe lângă sancţiunea contravenţională principală prevăzută la art. 66 lit.c), agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite.

Măsurile vor trebui să treacă girul Parlamentului pentru adoptare, dar ar putea suferi multiple modificări.

Documentul complet poate fi vizualizat aici:

Firmele închise vor fi obligate să afișeze VIZIBIL mesajul: „Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Mai mult, dacă operatorul economic nu își suspendă activitatea pentru 15 zile, autoritățile vor aplica sigilii, pentru durata rămasă.

Nerespectarea măsurii de suspendare a activității timp de 15 zile aduce o închidere pentru 30 de zile.

În prezent, firmele sunt sancționate cu amenzi între 2.000 și 10.000 lei, pentru „recidivă”.

O altă prevedere este că, indiferent dacă firmele închise contestă măsura de suspendare a activității, ele nu vor putea fi deschise pe durata sancțiunii, stabilește proiectul de lege.

Dacă ar primi undă verde, legea ar intra în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României.

Stare de alertă pentru încă o lună. Care sunt restricțiile

De marți, 13 aprilie, starea de alertă se prelungește în toată țara cu alte 30 de zile, până pe 12 mai. România împlinește un an de stare de alertă, la jumătatea lunii mai, la care se adaugă, bineînțeles, și cele două luni inițiale de stare de urgență.