Fructe mai puține și mai scumpe. Cât au ajuns să coste cireșele, caisele și vișinele în piețe

Publicat: 17 06. 2025, 18:31

În luna mai am plătit cu 20% mai mult atât pentru fructele proaspete, cât și pentru cele procesate. De vină sunt, pe lângă inflație, temperaturile mici de primăvară și vijeliile din ultima perioadă, care au redus drastic producțiile în multe livezi. Cireșii, caișii, prunii și vișinii au avut cel mai mult de suferit.

În luna mai, fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult. Cu aproape 20% față de anul trecut. În clasamentul scumpirilor, au ținut vârful și conservele din fructe. Cu creșteri de preț de aproape 18 procente. Deși este sezonul lor, cireșele sunt printre cele mai scumpe fructe din piețe și magazine. Un kilogram costă, în medie, 35 de lei, însă sunt și tarabe unde prețul depășește 40 de lei/kilogram. Totuși, dacă stai să cauți bine, poți cumpăra cu aceiași bani o cantitate dublă. De pildă, la această tarabă, un kilogram costă doar 15 lei. Ce-i drept, calitatea nu e aceeași, iar vânzătorul a făcut un compromis, și asta, ca să nu rămână cu marfa pe tarabă. Sunt puțini care lasă din preț, pentru că, spun ei, oricum ies în piedere.

„Grindina ne-a afectat, la prun, la păr, la măr. Anul ăsta nu sunt caise, vișine puține, tot din cauza frigului”.

Prețurile mari descurajează și consumul. Mâncăm puțin peste 4 kilograme de fructe pe lună, iar aproape jumătate sunt exotice, pentru că sunt mai ieftine. Caisele costă în medie 18 lei, iar vișinele 20 de lei. Zmeura și afinele sunt 40 de lei kilogramul, potrivit Știrile Pro TV.

CITEȘTE ȘI: