GÂNDUL LIVE. Analist economic: „Să privim bugetul ca pe o culegere de bune intenții / Suntem în plină criză economică, avem 60.000 de companii în pragul insolvenței”

Publicat: 02 03. 2021, 13:00
Actualizat: 02 03. 2021, 14:04

This browser does not support the video element.

Adrian Negrescu, analist economic, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că bugetul trebuie privit ca o culegere „de bune intenții”, în condițiile în care nu corespunde cu realitatea din jur, influențată puternic de pandemie.

„Hai să privim bugetul ca pe o culegere de bune intenții. Suntem în criză economică. Pleacă de la premisa unei creșteri economice record, care e puțin probabilă, având în vedere al treilea val al pandemiei.

Sunt aproape 60.000 de companii în pragul insolvenței. Așa trebuie să privim bugetul, o culegere de bune intenții.

Încasările din TVA ar trebui să crească, deși noi avem cel mai mare deficit de încasare. Nu se va întâmpla, economia nu are cum să se ridice la pretențiile guvernului.

„Va conta foarte mult cum va reacționa mediul privat la criză”

Dar e nevoie de investiții, banii europeni sunt miza. E o problemă. De abia în aprilie depunem actele pentru planul de reziliență. Din acest buget 90% se duce pe pensii și salarii. Mai avem 10% pentru alte cheltuieli.

Pe investiții ne bazăm pe fonduri europene, va conta foarte mult cum va reacționa mediul privat la criză. S-a decuplat de la scena politică ,nu vrea decât să nu se modifice taxele și fiecare se descurcă cum poate.

„Sunt ținte de atins…”

Economia românească trăiește din consum. Trebuie să stimulezi companiile, dar și angajații de la stat să cheltuiască. E nevoie de legislație, spuneai că sunt discrepanțe foarte mari între câștiguri. Sunt pensionari cu zeci de mii de lei. Trebuie o lege care să rezolve problemele din administrația publică. Avem cele mai mari salarii raportat la venit, din UE. Sperăm ca în aprilie-mai să vină legea. Dacă vom continua în acest ritm cu împrumuturile, unde ajungem? Investitorii care vin se vor gândi de două ori. Noi nu avem o economie solidă, ci instabilă, 90% din firme sunt slab capitalizate, am avut un milion de oameni care au rămas fără muncă.

Sunt ținte de atins, sper să le pună în aplicare. Premierul trebuie să fie optimistul de serviciu. Dar depinde de PNL, USRPLUS, coaliția de guvernare să rupă pisica reformei. Statul român în 2021 se poate reforma. Din 2022 nu știm dacă vom vorbi de alegeri anticipate. Suntem condamnați să facem reformă în 2021. Nu mai avem bani să funcționăm ca stat.”, a declarat Adrian Negrescu la GÂNDUL LIVE.