Taxă zero pentru terasele și restaurantele din București care ocupă spațiul public, până în decembrie – proiect

Publicat: 22 04. 2021, 14:42
Actualizat: 22 04. 2021, 17:30
Foto caracter ilustrativ / Facebook / Politia locală

Restaurantele și terasele care funcționează pe domeniul public din București ar putea beneficia de prelungirea  gratuității în ceea ce privește taxele pentru ocuparea acestor spații publice. Primăria vrea să prelungească gratuitatea până la sfârșitul anului.  

În prezent, terasele și restaurantele care ocupă spațiul public nu plătesc taxe, iar Primăria Capitalei vrea să prelungească această gratuitate până la 31 decembrie 2021, potrivit unui proiect de hotărâre care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București de marți, 27 aprilie.

Taxa de ocupare a domeniului public a fost suspendată pentru terase și restaurante din decembrie anul trecut, iar hotărârea CGMB era valabilă până pe 30 iunie.

Taxa pentru utilizarea locurilor publice de către terase și restaurante, care în prezent este suspendată în București, are o valoare cuprinsă între 0,45 și 1,10 lei/metru pătrat pe zi, în funcţie de zonă.

Ce taxe se percep în București pentru terase

De exemplu, „taxa pentru utilizarea locurilor publice pentru desfășurarea unor activități (și de comercializare cu caracter sezonier (ocazional), este:

  • 0,45 de lei pe zi / metru pătrat pentru zona D
  • 0,61 de lei pe zi metru pătrat pentru zona C
  • 0,77 de lei pe zi, metru pătrat, pentru zona B
  • 0,99 de lei pe zi, metru pătrat, pentru zona A

Zonele sunt raportate în funcție de centrul Capitalei, zona A fiind Centrul Istoric.

Această gratuitate reprezintă însă o mică gură de oxigen pentru Horeca, domeniu extrem de afectat din cauza pandemiei de coronavirus.

Pierderi de peste 7 miliarde de lei în domeniul Horeca

Pierderile din domeniul Horeca ar fi de 7 miliarde de euro, a precizat, în februarie, Mohammad Murad, președintele Federaţiei Patronatelor din Turismului Românesc (FPTR).

„Pierderi constatate până acum sunt de peste 7 miliarde euro la nivel de industrie hotelieră şi HoReCa, deci restaurante şi hoteluri, plus anexele lor, vorbim de 7 miliarde euro care erau sumele încasate în 2019 şi impozitul aferent acelei sume era calculat de noi la peste 1,5 miliarde euro către stat”, a spus Mohammad Murad.