Klaus Iohannis, despre creșterea prețurilor la energie: Măsurile de compensare nu pot merge la infinit. Ce va propune șeful statului la reuniunea Consiliul European

Publicat: 16 12. 2021, 13:23

This browser does not support the video element.

Șeful statului a vorbit joi, de la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului European, despre creștererea prețurilor la energie, care au ajuns la cote-record în România, dar și în blocul comunitar, și despre măsurile care trebuie luate pentru reducerea impactului negativ asupra consumatorilor.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat, joi, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, că va aborda tema energiei, care este una foarte importantă pentru România.

„Vom discuta despre prețurile enorme la care a ajuns gazul, despre prețul mare în general la energie și despre ce se poate face, fiindcă aceste prețuri există în fapt. Noi am luat acasă măsuri, există măsuri de compensare, și așa mai departe, însă aceste măsuri nu pot merge la infinit și trebuie să vedem de ce s-a putut ajunge la aceste prețuri mari, în condițiile în care, de exemplu, nu întreaga capacitate de transport a conductelor europene este folosită”, a afirmat șeful statului.

Klaus Iohannis a spus că „înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piața pentru a vedea cum putem să îmbunătățim condițiile concurențiale, în așa fel încât să existe o concurență reală și să existe, evident, o protecție a consumatorului în acest sens”.

Șeful statului a precizat că, în acest context, va reitera nevoia actului delegat, care stabilește că gazul și energia nucleară sunt energii bune de tranziție, dacă ne îndreptăm spre o economie verde. „Pentru noi acestea două sunt vitale și aceste lucruri trebuie subliniate foarte clar”, a conchis șeful statului.

Cu cât a crescut prețul gazelor

Conform celui mai recent raport detalaliat al Insitutului Național de Statistică privind evoluția prețurilor, în octombrie, față de luna precedentă, preţurile au crescut la gaze naturale cu 21,2%, la combustibili, cu 6,5%, iar la energie termică, +1,1%.

Rata inflaţiei în luna octombrie 2021 faţă de luna septembrie 2021 a fost 1,8%. Indicatorul e de aproxmativ 4 ori mai mare, raportat la valoarea de anul trecut, respectiv 7,9%.

Creșterea inflației în octrombrie 2021 față de octombrie 2020 a fost determinată de evoluţia preţurilor la energie electrică, gaze și încălzire centrală de 30,8% și combustibili 23,5%.

România va plăti 800 de milioane de euro, adică aproape patru miliarde de lei, către companiile care ne livrează energie electrică și gaze, pentru compensarea facturilor, în baza pachetului legislativ cara a introdus schema de ajutor valabilă între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022.