Klaus Iohannis dorește revizuirea Constituției: ”Vrem președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem președinte cu o poziție mai degrabă protocolară?”

Publicat: 12 05. 2022, 14:46
Actualizat: 12 05. 2022, 14:47

Klaus Iohannis, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat  – în timpul vizitei pe care a făcut-o la Spitalul Colentina din București, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical – că este nevoie de o îmbunătățire a Constituției, dar discuțiile pe această temă ar trebui să fie purtate exclusiv de profesioniști.

În viziunea șefului statului, printre prevederile constituționale care ar putea fi modernizate se numără cele referitoare:

  • alegerile anticipate
  • moțiunea de cenzură
  • perioadele de asigurare a interimatului pe funcția de ministru

De asemenea, România ar putea să decidă dacă vrea să fie republică parlamentară sau prezidențială.

”Cred că după atâția ani este nevoie de o îmbunătățire a Constitutiei, de o modernizare a Constituției. Nu doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. Este foarte importantă… dar în același timp este extrem de atractivă pentru tot felul de scenarii și pentru tot felul de interpretări”, a declarat Klaus Iohannis.

”De principiu, da, sunt de părere că în Constituție e nevoie de anumite schimbări”

Klaus Iohannis

”Sunt argumente pro și contra pentru ambele”

Președintele Iohannis a întrebat, nu neapărat retoric, dacă românii își doresc un președinte ”cu puteri multe” sau unul cu o poziție ”protocolară”. Argumentele, a mai precizat șeful statului, sunt ”pro și contra” pentru ambele variante.

În același timp, ar trebui lămurit ”cum, când și cine dizolvă Parlamentul și ce înseamnă alegeri anticipate”, a subliniat președintele.

”Vrem președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem președinte ales de Parlament care are o poziție mai degrabă protocolară? Sunt argumente pro și contra pentru ambele”, a transmis Klaus Iohannis.

Totuși, o astfel de discuție este ”foarte complicată”, a recunoscut Klaus Iohannis, ceea ce va avea ca rezultat și o ”nvolburare în spațiul public”, în cazul în care abordarea va fi necorespunzătoare.


Citește și: