Serghei Lavrov pretinde desființarea funcției de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate: ”UE, practic, nu are nicio politică externă proprie”

Serghei Lavrov pretinde desființarea funcției de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate: ”UE, practic, nu are nicio politică externă proprie”
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov / FOTO – Profimedia
Publicat: 11/05/2022, 11:26

Joseph Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate – funcție pe care o deține din anul 2019 – a declarat că fondurile ruse ”înghețate” în urma sancțiunilor impuse Rusiei lui Putin ar trebui transferate în Ucraina, pentru a fi utilizate la refacerea țării.

În replică, în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Algeria, pe 10 mai, Serghei Lavrov – ministrul rus de Externe – a tras concluzia conform căreia nu este vorba decât despre ”jaf deschis”

Trecând peste atrocitățile de care sunt acuzați soldați ruși și peste faptul că armata rusă nu poate învinge, de mai bine de două luni, rezistența ucraineană, Lavrov a revenit la discursul preferat, și anume acela că SUA sunt vinovate pentru această situație, iar Uniunea Europeană (UE) nici măcar nu are o ”politică externă proprie”.

”Pentru Occident, acesta devine un obicei: au înghețat în Statele Unite bani care aparțin Afganistanului (Băncii Centrale din această țară). Ei vor să le folosească nu pentru nevoile rezidenților afgani care au suferit de pe urma prezenței țărilor NATO timp de 20 de ani, ci în alte scopuri care nu sunt legate de restabilirea economiei afgane.

Borrell este cunoscut nu numai pentru această afirmație și idei în domeniul confiscării fondurilor altora. Nu cu mult timp în urmă, el a spus că criza ucraineană ar trebui rezolvată exclusiv prin mijloace militare”, a declarat Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov: ”Pentru Occident, acesta devine un obicei” | Foto – Profimedia Images

”Poate că vom vedea în curând că funcția de diplomatul-șef al UE va fi eliminată”

Continuându-și declarația, Serghei Lavrov i-a transmis lui Joseph Borrell că nu ar trebui ”să uite” ce funcție are, menționând că Rusia dorește ca funcția de ”diplomat-șef al UE” să fie eliminată.

În același timp, ministrul rus de Externe a acuzat încercări prin care s-ar dori ”o ordine mondială unipolară”, acuzând UE că nu are o ”politică externă proprie” și este ”solidară” cu abordarea ”impusă de Statele Unite”.

”Nu ar trebuie să uite cum se numește funcția sa. El (n.red. – Joseph Borrell) este diplomat-șef, nu un lider militar, din Uniunea Europeană.

Poate că vom vedea în curând că funcția de diplomat-șef al UE va fi eliminată, pentru că UE practic nu are nicio politică externă proprie, este pe deplin solidară cu abordările impuse de Statele Unite. Ne vom opune în mod constant încercărilor de a stabili o ordine mondială unipolară și de a distruge principiile pe care a fost fondată ONU”, a mai spus Serghei Lavrov, citat și de pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase