Leguma din ciorbă care poate provoca reacții alergice. Deși este delicioasă, în anumite condiții de preparare poate deveni dăunătoare

Publicat: 04 04. 2025, 11:37
Actualizat: 04 04. 2025, 11:37
Leguma din ciorbă care poate provoca reacții alergice. Deși este delicioasă, în anumite condiții de preparare poate deveni dăunătoare

Iată leguma din ciorbă care poate provoca reacții alergice. Este des utilizată în bucătărie și, deși este delicioasă, în anumite condiții de preparare poate deveni dăunătoare. Iată despre ce este vorba!

Multe produse alimentare, fructe și legume, pot provoca reacții alergice. Unele dintre acestea sunt utilizate în preparate tradiționale, de la diverse supe și ciorbe, până la tocăniță sau salate. Este vorba despre țelină. Deși este delicioasă, în anumite condiții de preparare poate deveni dăunătoare.

Țelina, leguma din ciorbă care poate provoca reacții alergice

Țelina se regăsește atât în supermarketuri, cât și în piețele românești și este una dintre legumele des utilizate în supe sau ciorbe. Tăiată cubulețe sau bucăți mici, țelina poate oferi o aromă aparte mâncării. Totuși, într-o anumită condiție de preparare, țelina ar putea să devină toxică pentru organism. Specialiștii din medicină susțin că țelina conține nitrați care pot deveni periculoși pentru sănătate.

Vezi și Motivul pentru care castraveții lungi sunt vânduți într-o folie de plastic, în supermarket. Ce rol are aceasta, de fapt

Țelina, leguma care se adaugă, de obicei, în supe și ciorbe / sursă foto: Shutterstock

Vezi și Fructul bogat în calciu care nu ar trebui să lipsească din dietă. Are multe beneficii și mulți se feresc de el

Nitrații devin nitriți în țelină, în urma unui anumit proces. De exemplu, această tranziție, considerată a fi toxică pentru organism, are loc în momentul în care țelina este reîncălzită fie în cuptorul cu microunde, fie pe aragaz. La rândul lor, nitriții se pot transforma în nitrozamine, care sunt compuși potențial cancerigeni. Pe de altă parte, consumul de țelină ar putea provoca și reacții alergice severe, arată Fanatik.

Printre altele, consumul de țelină ar putea provoca reacții precum mâncărimi la nivelul gâtului, urticarii sau chiar umflarea gâtului. Sucul de țelină, deși bogat în compuși vegetali cu proprietăți antioxidante, ar putea genera sensibilitate la nivelul pielii, când este expusă la raze UV. În plus, nu s-ar recomandat consumul ei în cazul persoanelor care ingerează un tratament pentru tensiune arterială sau pentru cei care iau anticoagulante, diuretice.

Vezi și Vlad Ciurea ocolește leguma consumată de mulți români. Ai trei variante de răspuns!

Sursă foto: Shutterstock