Luna iulie a anului 2021, declarată cea mai caldă înregistrată vreodată pe planeta Pământ. Canicula a provocat dezastre în mai multe țări din Europa, Asia și Africa

Publicat: 14 08. 2021, 10:18
Actualizat: 14 08. 2021, 10:22
Sursa foto - caracter ilustrativ

Luna iulie a anului 2021 a devenit cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ, după ce a depășit toate recordurile, anunță Administrația Națională Oceanică și Atmosferică/National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din SUA, care precizează că acest fapt este o consecință a crizei climatice care afectează planeta.

„Aici, primul loc este cel mai rău. Luna iulie este în general luna cea mai caldă a anului, dar luna iulie 2021 s-a autodepăşit, devenind luna iulie şi în general luna cea mai caldă înregistrată vreodată. Acest nou record se adaugă traiectoriei îngrijorătoare şi deranjante pe care criza climatică a plasat globul”, a precizat şeful NOAA, Rick Spinrad, prin intermediul unui comunicat, citat de Agerpres.

Temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius faţă de precedenta lună iulie cea mai caldă, în 2016 (la egalitate cu lunile iulie din 2019 şi 2020). Înregistrările privind temperaturile au început în urmă cu 142 de ani, a mai precizat NOAA, citată de Agerpres.

La rândul său, Serviciul European Copernicus privind schimbarea climatică (C3S) a estimat, săptămâna trecută, că luna iulie 2021 a fost a treia cea mai caldă lună iulie înregistrată pe Pământ. Însă, este un lucru frecvent ca raportările agenţiile să prezinte mici diferenţe în datele lor.

Căldura extremă din lunile iulie și august a provocat dezastre în mai multe țări din Europa, Asia și Africa

Valul de căldură extremă care a lovit regiunea mediteraneană, de exemplu, a produs incendii de pădure și vegetații puternice în Grecia, Turcia și sudul Italiei.

Fenomene similare au avut loc și în Siberia, regiunea cea mai nordică și mai rece a Rusiei, unde focul a ars cu atâta putere încât a degajat fum până la Polul Nord pentru prima oară în istoria documentată.

În Grecia, incendiile sălbatice au făcut ravagii – au distrus locuințe, afaceri și păduri întregi și au forțat evacuarea a mii de locuitori și de turiști.

În Tunisia, recordurile de căldură au fost depășite două zile la rând, termometrul ajungând pentru prima oară la 49 de grade Celsius în capitala Tunis, în august.

CITEȘTE ȘI: