VIDEO | Raed Arafat: Avem pompieri foarte bine pregătiți si autospeciale de pompieri noi, cu dotări foarte speciale

Publicat: 13/08/2021, 22:17
Actualizat: 14/08/2021, 00:18

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri seară la Digi24, că România a răspuns apelului de sprijin al Greciei, care a venit prin mecanismul de sprijin civil internațional pentru stingerea incendiilor de păduri, care devastează de mai multe zile zone importante din Grecia. Arafat a  precizat că România a intervenit cu echipe de pompieri profesioniști și autospeciale noi echipate după ultimele standarde.

„Și-au făcut treaba alături de mulți colegi greci și din alte țări. Noi trebuie să înțelegem că incendiile de pădure sunt un fenomen, din păcate, care este răspândit în anumite zone ale Europei și unele zone care nu erau obișnuite, au avut astfel de catastrofe, va reamintesc de Suedia, acum doi ani care a avut incendii de pădure pe care nu le-a mai avut niciodată”, a declarat Raed Arafat.

Aceste catastrofe sunt datorate în principal schimbării climatice, ce au determinat perioade lungi de caniculă extremă, implicit incendii de vegetație ce au tendința de a se răspândi foarte rapid.

„În Grecia noi am răspuns apelului de sprijin care a venit prin mecanismul de sprijin internațional. Mecanismul este stabilit de mai mulți ani, există un centru care se numește ERCC (Centrul European de Coordonare și Control al Situațiilor de Urgență ). Acest centru primește pe un site apelul unei țări care are nevoie de ajutor, țări cum suntem noi care suntem membrii ai acestui mecanism, suntem cu acces la această aplicație, la noi punctul de contact este la IGSU. Când vine, automat suntem informați, se examinează, se discuta la nivel de premier, la nivel de președinte dacă vom acordă ajutor, dacă avem cum să îl acordăm. România în ultima perioada s-a implicat mut și atunci când se decide că da, ne implicăm, venim pe portalul respectiv și trecem ajutorul pe care urmează să îl propune să să îl dăm, iar țară respectivă trebuie să îl accepte.

În secundă în care țară respectivă l-a acceptat începem să dăm detalii, în cât timp ajungem, cu ce ajungem iar mecanismul de protecție europeană finanțează costul transportului cu 75%.

Ce e deosebit cu misiunea noastră în Grecia este că prima dată ieșim pentru o intervenție internațională pe incendii de pădure”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Întrebat despre noile mașini de pompieri echipate după ultimele standarde, Arafat a declarat că au fost achiziționate prin fonduri europene, 30 de autospeciale de pompieri cu dotări „foarte speciale”.

„Sunt primite în luna marte al acestui ani. Sunt 30 de mașini care fac parte din intervențiile pentru incendiile de păduri. Costul unei astfel de autospeciale de pompieri se apropie de 300.000 de euro. Sunt mașini cu accesibilitate mărită și sunt cu dotări foarte speciale. Este prețul obișnuit pentru astfel de mașini. Au fost achiziționate prin fonduri europene.

Noi mai avem un contract pe livrarea a 476  de mașini de pompieri noi care încep să vină din luna noiembrie 2021”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat a lăudat echipa de pompieri care a făcut parte din detașamentul de intervenții din Grecia.

„Avem pompieri foarte bine pregătiți. Sunt absolvenți ai școlii de subofițeri pompieri. Avem tineri care au absolvit facultatea de pompieri din cadrul academiei de poliție. Toți acești pompieri fac permanent cursuri, pregătiri, mulți dintre ei sunt și paramedici și fac pregătire pe partea de SMURD și unii dintre ei fac și a treia pregătire, fie că e vorba de scafandrii, alpiniști sau descarcerare. Pompierii noștri sunt militari”, a precizat șeful DSU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Generalul Ben Hodges laudă România pentru „cel mai recent exemplu de contribuție la apărarea...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Vești cumplite de la ANM. Iarnă peste România, cât de frig va fi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Rose Hanbury, presupusa amantă a prințului William, rupe tăcerea pentru prima dată despre infidelitate
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista