Maia Sandu, după Summit-ul ”Inițiativa celor Trei Mări”: ”Scutul nostru împotriva instabilității este să fim mai bine conectați unii la alții”

Publicat: 07 09. 2023, 12:23

Maia Sandu – președintele Republicii Moldova – a participat, la București, la Summit-ul ”Inițiativa celor Trei Mări”, găzduit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis (informații AICI) și cu premierul Marcel Ciolacu (detalii AICI), iar apoi a transmis un mesaj în care precizează că un adevărat ”scut” împotriva ”instabilității” este o ”conexiune” a tuturor partenerilor europeni.

Președintele Moldovei continuă, astfel, drumul european pe care țara de peste Prut s-a înscris de mai multă vreme, iar aderarea Moldovei la UE rămâne o prioritate la Chișinău.

”Astăzi (n.red. – miercuri, 6 septembrie 2023), am participat la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, găzduit la Palatul Cotroceni de Președintele Klaus Iohannis, unde Republica Moldova a fost invitată să adere în calitate de stat participant asociat. â

Acest parteneriat marchează o importantă etapă în cooperarea noastră regională cu țările din Europa Centrală și de Est, aflate între mările Baltică, Adriatică și Neagră, membre ale Inițiativei. Țara noastră este tot mai conectată și are din ce în ce mai mulți parteneri cu care cooperează în proiecte concrete.

În cadrul evenimentului la nivel înalt am vorbit despre cât de important este ca în aceste vremuri, puternic zguduite de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, să cooperăm cât mai strâns, să ne dezvoltăm conexiunile de infrastructură și să ne sporim securitatea energetică regională. Scutul nostru împotriva instabilității este să fim mai bine conectați unii la alții, să ne asigurăm că infrastructura este securizată și că avem acces la mai multe surse de energie”, a transmis Maaia Sandu.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, alături de președintele României, Klaus Iohannis

”Implicarea Republicii Moldova ca stat participant asociat la Inițiativa celor Trei Mări arată că putem contribui la cooperarea regională ”

Maia Sandu a mai transmis că Moldova, sprijinită de ”prieteni și parteneri” a reușit să își reducă semnificativ dependența energetică de Rusia, conectându-se la rețeaua electrică europeană și dezvoltând energia regenerabilă.

”Timp de un an și jumătate, fiind sprijinită de prieteni și parteneri, Republica Moldova a reușit să își reducă semnificativ dependența energetică de Rusia.

Am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze, ne-am conectat la rețeaua electrică europeană și dezvoltăm energia regenerabilă. Acum, în cadrul Inițiativei ​​vom avea acces la fonduri suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii.

Dezvoltăm și infrastructura transporturilor pentru ca exportatorii noștri să ajungă mai ușor pe piețele externe. Implicarea Republicii Moldova ca stat participant asociat la Inițiativa celor Trei Mări arată că putem contribui la cooperarea regională și prin proiectele comune vom genera creștere economică, securitate consolidată și bunăstare pentru țările din regiune.

Scutul nostru împotriva instabilității este să fim mai bine conectați unii la alții”, a încheiat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Foto – Maia Sandu / Facebook


Citește și:

Summitul Inițiativa celor 3 Mări | Klaus Iohannis: ”În contextul RĂZBOIULUI Rusiei împotriva Ucrainei, este esențial să rămânem uniți”

ANALIZĂ | Ecuația ”Rosatom”. Aflată în mâna rușilor, centrala nucleară de la Zaporojie alimentează ”mașina de război” a lui Putin

EXCLUSIV | Cum joacă Nicușor Dan ”la două capete” în fața instanțelor de judecată: ”E un CAL TROIAN în PMB al asociațiilor-prietene!”

Dosar penal împotriva controversatului MILIARDAR ucrainean Ihor Kolomoisky, fost susținător al lui Zelensky. Ce acuzații i se aduc magnatului

SONDAJ DE OPINIE | Bucureștenii TAXEAZĂ activitatea lui Nicușor Dan: ”Proastă și foarte proastă, Capitala se îndreaptă într-o direcție greșită”