Marian Godină rupe tăcerea despre mușamalizarea uciderii Raisei pe trecerea de pietoni

Publicat: 15 01. 2022, 10:51
Actualizat: 15 01. 2022, 11:06

Poliţistul Marian Godină a reacționat în cazul Raisei, fetița de 11 ani ucisă pe trecerea de pietoni. El spune că nu se pune problema mușamalizării situației generate de un polițist, iar faptul că acesta era om al legii nu este nicidecum un beneficiu.

„Ce aș putea spune pentru a-i satisface pe cei care mi-au comentat azi pe pagină sau pe alții care au simțit nevoia să-mi lase mesaje în care să mă ia la rost pentru ce s-a întâmplat ieri? Am fost la zeci de accidente mortale cât am lucrat la Poliția Rutieră și pot spune că reprezintă unele dintre cele mai mari tragedii prin care poate trece omul de-a lungul vieții sale. În cazul accidentelor rutiere, moartea vine brusc și răpește oameni sănătoși, de multe ori tineri, chiar și copii, așa cum s-a întâmplat ieri. Oameni la care nu se aștepta nimeni să moară”, scrie Marian Godină, pe Facebook.

Mor oameni care aveau toată viața înainte, iar cei care trăiesc vor fi nevoiți să o facă cu această grea povară tot restul vieții lor. „Ce pedeapsă poate fi mai grea decât asta?”, se întreabă angajatul MAI.

„Faptul că poliția are o imagine șifonată, iar autorul accidentului de ieri este (încă) polițist a făcut ca mulți să defuleze în comentarii pline de ură la adresa poliției și a polițiștilor. Este o revoltă pe care o pot înțelege, am citit multe dintre comentariile apărute la diverse știri în care oamenii îi doreau polițistului să putrezească în pușcărie, să fie omorât, să fie arestat etc. După cum am spus, pot înțelege aceste reacții la cald, venite imediat după citirea știrii despre un copil nevinovat care a murit”, afirmă Marian Godină.

Marian Godină adaugă că nu a simțit niciodată „repulsie sau ură” față de autorul unui accident rutier.

„Ceea ce nu înțeleg e de ce sunt văzut eu ca cel care ar trebui să dea explicații, să scrie despre asta ceva neapărat, eventual să îmi asum vreun soi de răspundere pentru faptele altora, doar pentru că sunt și eu polițist. Niciodată nu am simțit repulsie sau ură față de autorul unui astfel de accident atunci când eram nevoit să-l audiez la scurt timp după ce comisese accidentul sau dacă mi s-a întâmplat vreodată, sigur mi-a trecut la scurt timp”, explică sursa citată.

Mai mult, el adaugă că faptul că cel care a omorât-o pe Raisa e polițist nu este un avantaj, ci din contră.

„Erau oameni distruși care îmi puteau provoca doar compasiune. Mi-era teamă și să mă gândesc măcar pentru o clipă cum ar fi să fiu în locul lor, să trăiesc până voi muri cu gândul că am luat o viață. Faptul că autorul de ieri e polițist nu-i va aduce în niciun caz vreun beneficiu, din contră chiar. Cât despre faptul că se va încerca mușamalizarea cazului, asta e o adevărată utopie despre care se poate vorbi doar în articole de presă de scandal în căutare de monetizare”, subliniază el.

„Sunt convins că s-au făcut toți pașii procedurali cu maximă strictețe. Tragedia cea mai mare rămâne însă asupra familiei greu încercate. Sper să aibă multă putere! De pe margine e ușor să comentezi, să faci dreptate și să judeci, dar durerea cruntă o simt doar cei implicați”, conchide Marian Godină.

Răspunsul șocant al șefului Poliției Capitalei când este întrebat de ce colegii i-au schimbat haina polițistului după accidentul în care a omorât-o pe Raisa

Șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, a răspuns jurnaliștilor care au încercat să clarifice gestul colegilor polițistului de a-l acoperi cu o altă haină, imediat după accidentul în care Raisa și-a pierdut viața. Berechet spune că „s-a încercat protejarea sa” având în vedere temperaturile de afară și nicidecum o mușamalizare, așa cum s-a vehiculat în rândul opiniei publice.

„Având în vedere temperaturile de afară, să știți că s-a încercat cumva protejarea polițistului. Nu s-a încercat sub nicio formă… (n.r. mușamalizarea identității) Să nu aveți vreo rezervă cu privire la faptul că polițiștii care au ajuns primii la fața locului au încercat acest lucru”, a spus Berechet.

Jurnaliștii au fost mișcați de gestul protector al colegilor, însă au continuat să întrebe de ce această atitudine protectoare nu s-a manifestat și în cazul fetițelor accidentate, pe care colegii polițistului nu s-au gândit să le protejeze de temperaturile de afară.