Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: Unirea Principatelor a reprezentat un prim pas important către formarea şi consolidarea statului modern român

Publicat: 24 01. 2021, 11:56
Actualizat: 24 01. 2021, 11:58
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: Unirea Principatelor a reprezentat un prim pas important către formarea şi consolidarea statului modern român / Foto: Bogdan Gheorghiu - Facebook

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române

„Unirea celor două principate române – un prim pas important către formarea şi consolidarea statului modern român”

„Astăzi sărbătorim Mica Unire, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Valahiei (Țara Românească), după ce la data de 5 ianuarie 1859 fusese ales ca domnitor al Moldovei. A fost ziua în care, la zece ani de la Revoluţia din 1848-1849, dorințele românilor de unire într-un stat independent se împlineau.

Unirea a fost consolidată însă de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, după înlăturarea de la putere a lui Alexandru Ioan Cuza în 1866, iar constituţia adoptată în acest an a denumit noul stat România. 24 ianuarie este o zi importantă pentru români şi ne-o amintim an de an pentru că unirea celor două principate române a reprezentat un prim pas important către formarea şi consolidarea statului modern român.

A fost momentul de la care au început reformele administrative, politice, economice şi sociale sub conducerea noului domnitor. România a avut conducători vizionari care ne-au creat ca neam şi au rămas în istorie prin faptele lor. Îi cinstim an de an pentru moştenirea lăsată şi o transmitem mai departe generaţiilor viitoare”, sa scris Bogdan Gheorghiu pe Facebook.

Florin Cîțu, mesaj la aniversarea a 162 de ani de la Unirea Principatelor

Primul-ministru Florin Cîţu afirmă că puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitate. Acesta este mesajul adresat cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza ne aminteşte că puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitatea noastră”, a scris Florin Cîţu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Revenirea la libertate şi democraţie am obţinut-o uniţi împotriva dictaturii, în decembrie 1989. Uniţi am obţinut garanţia parcursului euro-atlantic pe care România îl are de mai bine de un deceniu şi jumătate. Uniţi am demonstrat că putem opri grave derapaje, putem salva democraţia, atunci când o putere ilegitimă şi opresivă a acţionat împotriva propriului popor.

Tot uniţi vom reuşi să protejăm sănătatea noastră, a tuturor, şi să redresăm economia după pandemie. La mulţi ani tuturor românilor!”, a transmis Florin Cîţu.