Mircea Sandu și soția sa, achitați definitiv. Dosarul DNA, spulberat de avocați la Curtea de Apel București

Publicat: 09 08. 2021, 14:53
Mircea Sandu și soția sa, achitați definitiv. Dosarul DNA, spulberat de avocați la Curtea de Apel București / Sursa FOTO: cancan.ro

Mircea Sandu a fost achitat definitiv luni, 9 august, de Curtea de Apel București într-un dosar în care procurorii DNA îl acuzau că a primit o mită de 724.000 de lei de la reprezentanții unei case de avocatură. În instanță, apărătorii fostului șef al FRF, conduși de maestrul avocat Cristian Ene, au demonstrat că întreg cazul instrumentat de DNA nu are fundament, astfel că magistrații CAB l-au achitat atât pe „Nașu”, cât și pe Elisabeta, soția sa, și ea parte acuzată în dosar.

„În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie – DNA împotriva sentinţei penale nr. 1168 din data de 08.10.2020 pronunţate de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, în dosarul nr. 17005/3/2019. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se arată în minuta deciziei.

„Nașu” fusese achitat și la Tribunalul București

Pe 8 octombrie anul trecut, Mircea Sandu şi soţia sa au fost achitaţi în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti, decizia fiind contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti.

Mircea Sandu şi soţia sa au fost trimişi în judecată de DNA în iunie 2019 pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. „La data de 2 octombrie 2009, inculpatul Sandu Mircea, în calitate de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, beneficiind de ajutorul soţiei sale Sandu Elisabeta, a primit cu titlu de mită suma de 724.000 lei de la două persoane fizice, una fiind reprezentanta unei societăţi de avocatură. Banii respectivi au fost primiţi de inculpat pentru ca Federaţia Română de Fotbal să încheie cu societatea de avocatură două contracte de asistenţă juridică, aspect materializat prin semnarea celor două documente la data de 20 octombrie 2009”, susţineau procurorii în dosarul deschis pe numele lui Sandu.

Conform DNA, societatea de avocatură ar fi obţinut de la FRF, în cursul anului 2011, suma de 11.705.626 de lei în baza celor două contracte.

A intrat în scenă și DIICOT

Recent, Mircea Sandu a fost trimis în judecată de DIICOT, dar într-un alt dosar. Acuzația: săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani. Cazul are legătură cu un contract privind construcţia unui centru de fotbal în Buftea, prejudiciul fiind de 3,8 milioane lei.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi ginerele lui Mircea Sandu, Ziv-Asher Tetelman.