Mugur Isărescu, prima reacție după angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR. Ce sarcini are fostul premier

Publicat: 07 07. 2021, 18:36
Mugur Isărescu, prima reacție după angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR. Ce sarcini are fostul premier

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, afirmă că Viorica Dăncilă este un angajat „foarte disciplinat”. Fostul premier al României „lucrează de la birou”, mai spune guvernatorul BNR, care a vorbit pentru prima dată despre cel mai nou consilier ajuns în subordinea sa.

În plus, Isărescu dă asigurări că Viorica Dăncilă, angajată la BNR în luna mai, nu a luat locul niciunui specialist din Banca Națională.

Dăncilă, scoasă la „examen” în toamnă

Despre politica de resurse umane a Băncii Naţionale, Mugur Isărescu nu a vrut să facă niciun fel de comentarii: „Nu am nimic de adăugat”.

În schimb, el s-a referit la domeniul de activitate al fostului premier. „Fac două precizări”, a început guvernatorul. Mai întâi, el a insistat că Viorica Dăncilă „nu a luat locul niciunui specialist din Banca Naţională. Domeniul în care dânsa lucrează şi anume economia verde este un domeniu relativ nou şi pentru dânsa,  dar pentru oricine. Nu avem absolvenţi de facultate sau de orice studiu în domeniul acesta şi împreună cu colegii care formează grupul respectiv studiază şi probabil că în toamnă, când grupul respectiv, care este încă în formare, va termina o lucrare, va ieşi în public cu materialul respectiv”.

Ca un alt argument adus angajării fostului președinte social-democrat, Mugur Isărescu spune că domeniul în care lucrează Viorica Dăncilă nu este unul dominat de bărbaţi. „Uitaţi-vă la ce este în lume şi veţi vedea că această mişcare nu este câtuşi de puţin dominată de bărbaţi. Avem şefa Fondului Monetar Internaţional, şefă la Banca Centrală Europeană, şefă la Comisia Europeană. Deci este un domeniu nou în care ne adaptăm şi noi, să vedem ce se va întâmpla”, a concluzionat Isărescu.

Presiune foarte mare asupra leului

Pe de altă parte, guvernatorul Băncii Naționale susține că presiunea asupra leului a fost mare la începutul pandemiei, când a fost panică, iar populaţia şi-a retras banii din bănci. Din acest motiv, BNR a oferit un suport pentru a susţine cursul de schimb leu-euro.

„A fost chiar o panică pe care am comunicat-o publicului. Lumea şi-a scos banii din bănci. Unii şi-au luat valuta şi au pus-o chiar în casete, în aceeaşi bancă. Ceea ce echivalează cu o ieşire de capital. Deci, în momentul în care îţi retragi banii din bancă şi îi treci în numerar, creditezi ţara emitentă a bancnotei respective. Dacă iei în dolari, creditezi pe americani, dacă iei în euro creditezi Banca Centrală Europeană. Acest lucru s-a întâmplat şi atunci. Au trebuit să fie intervenţii mai puternice şi, cu ajutorul băncilor comerciale, temperare a panicii”, a spus Isărescu.

Panica este un fenomen iraţional, nu poţi să o îmblânzeşti cu o singură măsură. Nu cu mişcări bruşte. Eu am mai trăit aceste fenomene de câteva ori, aşa că aveam ceva experienţă” – Mugur Isărescu.

Când intervine BNR pe piața valutară

Mugur Isărescu a recunoscut că BNR mai intervine pe piaţa valutară. El a precizat că „nu am vândut niciodată mai mult decât ne-a vândut nouă Ministerul de Finanţe”. „Noi suntem din acest punct de vedere un intermediar. Vă spun acum, simplific: Ministerul de Finanţe se împrumută pe pieţele externe, de exemplu se iau bani europeni. Când are nevoie ca să finanţeze activităţi interne, ne vinde nouă la Banca Naţională. În clipa aceea, noi creăm masă monetară, deci creăm lichiditate. Şi avem grijă ca în momentele necesare, urmărim chiar atenuarea fluctuaţiilor de curs, nu neapărat aprecierea cursului, ci atenuarea fluctuaţiilor, şi mărirea credibilităţii, mărirea încrederii în moneda naţională, să vindem cam ce cumpărăm de la Ministerul de Finanţe. Nu am vândut niciodată mai mult”.

Nu are niciun rost să tulburi populaţia şi întreprinderile, să pierzi credibilitate într-o ţară unde avem suficientă instabilitate de toate felurile” – Mugur Isărescu.