NATO, îngrijorat de legăturile tot mai strânse dintre Rusia și China

Publicat: 04 02. 2021, 11:24
Actualizat: 04 02. 2021, 11:27
FILE PHOTO: Russia's President Vladimir Putin and China's Xi Jinping walk down the stairs as they arrive for a BRICS summit in Brasilia, Brazil November 14, 2019. REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo

Statele Unite și aliații săi occidentali sunt din ce în ce mai preocupați de cooperarea în creștere dintre Rusia și China în domenii de interes comun, a declarat miercuri generalul general al NATO.

NATO,  îngrijorat de legăturile tot mai strânse dintre Rusia și China

Pentagonul a pus contracararea Chinei și Rusiei în centrul strategiei sale din 2018, chiar dacă cheltuielile SUA pentru apărare sunt mai mari decât cele de la Moscova și Beijing.

În 2018, China și Rusia au desfășurat cele mai mari exerciții militare comune realizate vreodată, cu 300.000 de soldați ruși.

Și în 2019, președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au supravegheat lansarea unui proiect de conducte de trei decenii pentru transportul gazelor naturale din Siberia către nord-estul Chinei.

Tod Wolters, Comandantul Suprem Aliat NATO pentru Europa, sau SACEUR, a declarat reporterilor că cooperarea în creștere „într-adevăr sugerează apariția unui parteneriat de conveniență”.

El a spus că parteneriatul este destinat să promoveze interesele reciproce, „și că avansarea ar putea fi în detrimentul Europei și al națiunilor corespunzătoare și din jur”.

NATO acuză Rusia că încearcă să destabilizeze Occidentul cu noi arme nucleare, atacuri cibernetice și acțiuni sub acoperire

Uniunea Europeană, dintre care multe state sunt membre NATO, vede China ca pe un rival pentru influență, precum și ca pe un partener comercial.

Din punct de vedere istoric, relațiile dintre Rusia și China, care au o frontieră terestră de peste 4.200 km (2.600 mile), au fost marcate de neîncredere, naționaliștii ruși avertizând că vor modifica influența chineză în extremul Orient al Rusiei, bogat în minerale.

Dar Rusia a pivotat către China după ce a fost pedepsită cu sancțiuni occidentale pentru anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina în 2014.

„Suntem atât de vigilenți cu privire la această cooperare în creștere”, a spus Wolters.