Politico: Nou război comercial între Rusia și China. Cum încearcă Moscova și Beijingul să își impună vaccinurile anti-COVID pe piețele din afara UE

Redactor:
Daniel Matei
Politico: Nou război comercial între Rusia și China. Cum încearcă Moscova și Beijingul să își impună vaccinurile anti-COVID pe piețele din afara UE
Politico: Nou război comercial între Rusia și China. Cum încearcă Moscova și Beijingul să își impună vaccinurile anti-COVID pe piețele din afara UE. Sursa foto: Shutterstock

În statele din afara Uniunii Europene, precum cele din Asia, Africa sau America Latină, vaccinarea cetățenilor nu reprezintă doar o politică de sănătate publică, ci și un pretext al unui nou război comercial între Rusia și China.

Cele două puteri încearcă să își impună propriile vaccinuri împotriva COVID-19 în țările mai puțin dezvoltate, care nu își permit să achiziționeze vaccinurile produse de companiile occidentale, fie pentru că nu au suficienți bani pentru a le plăti direct, fie pentru că, pur și simplu, nu fac parte din Blocul comunitar, informează Politico, citat de Digi24.

Deși nu a primit nici măcar o singură doză de vaccin la o lună de la începerea campaniei de imunizare în Uniunea Europeană, Ucraina a decis să interzică prin lege utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19 produse în Rusia.

Politico notează că în acest gol și-a făcut loc China, iar acum Ucraina se așteaptă să primească între 1,9 milioane și 5 milioane de doze din vaccinul CoronaVac, produs în China.

Totodată, autoritățile de la Kiev au anunțat că se așteaptă să primească în luna februarie între 100.000 și 200.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, prin intermediul programului ONU pentru asigurarea unui acces echitabil al statelor în curs de dezvoltare la vaccinuri, COVAX.

În total, Ucraina speră să primească 8 milioane de doze de vaccin, cantitate insuficientă, însă, pentru cei 41 de milioane de ucraineni.

Belarusul apelează la Rusia pentru vaccinuri

Dacă Ucraina a interzis utilizarea vaccinurilor rusești, nu același lucru se poate spune și despre Belarus, pentru care, în acest moment, Moscova este singurul aliat politic, în contextul protestelor de amploare împotriva liderului autoritar de la Minsk, Aleksandr Lukașenko.

Săptămâna trecută, Belarusul a demarat campania naţională de vaccinare prin distribuirea primelor 20.000 de doze de Sputnik V, parte a unui prim lot de 170.000 de doze, la o populaţie de peste 9,4 milioane de persoane.

În paralel, Politico notează că Sputnik V, vaccinul împotriva COVID-19 produs de Rusia, pare să fi devenit o nouă armă ideologică a Kremlinului, Moscova promovându-și tot mai agresiv produsul și desfășurând în paralel campanii de dezinformare împotriva vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca, deja aprobate pentru a fi administrate în Uniunea Europeană.

Rusia țintește piața din America Latină

Pe lângă Belarus, Moscova are și ținte mult mai importante din punct de vedere economic, cum ar fi America de Sud.

Argentina a anunțat că a achiziționat deja câteva sute de mii de doze ale vaccinului Sputnik V, fiind, de altfel, una dintre puținele țări ale lumii care se vor baza exclusiv pe serul rusesc.

Între timp, Brazilia, țara cu cel mai grav bilanț din regiune (7,4 milioane de cazuri și peste 190.000 de decese), a anunțat că începe vaccinarea la mijlocul acestei luni. Potrivit TASS, 150 de milioane de doze de Sputnik V vor ajunge în Brazilia până la finalul lui 2021.

Totodată, autoritățile de la Brasilia au aprobat și utilizarea vaccinului SinoVac, produs în China, dar și a celui produs de AstraZeneca.

China vizează Asia de Sud-Est și Africa

Între timp, China îcepe să se concentreze tot mai mult pe statele din Asia de Sud-Est și din Africa. Spre exemplu, 25 de milioane de doze ale vaccinului produs de SinoVac urmează să fie livrate căre Filipine.

De asemenea, un alt vaccin dezvoltat în China, de către compania Sinopharm, urmează să fie distribuit în Egipt sau Maroc.

Ambele vaccinuri produse în China urmează să fie utilizate și în primele faze ale campaniei de vaccinare în Indonezia.

Un caz curios este cel al Azerbaidjanului, fostă republică sovietică. Autoritățile din această țară au preferat vaccinul produs de SinoVac în detrimentul celui rusesc, comandând deja 4 milioane de doze de vaccin chinezesc. Alte două milioane de doze de vaccin ar urma să sosească în Azerbaidjan prin intermediul programului COVAX al ONU.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Monica Pop, acuzații GRAVE despre ultima măsură impusă de autorități: ”Categoric, este o discriminare!”
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide