O companie de tancuri franceze Leclerc completează forțele Grupului de luptă al NATO în România. MApN: ”BGFP este vârful de lance al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat”

Publicat: 16 11. 2022, 17:02

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis, miercuri, că în România a ajuns cel de-al doilea convoi cu tehnică militară franceză destinată completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.

Pe data de 23 octombrie au sosit în România transportoare blindate franceze, iar astăzi – pe calea ferată – a ajuns o companie de tancuri Leclerc.

Convoiul a intrat în țară pe data de 14 noiembrie, pe la vama Curtici, au mai transmis reprezentanții MApN.

Cel de-al doilea convoi cu tehnică militară franceză, constând într-o companie de tancuri Leclerc, a ajuns pe calea ferată în gara Voila, județul Brașov, miercuri, 16 noiembrie.

Tehnica militară a intrat în țară în data de 14 noiembrie, pe la punctul de trecere al frontierei Curtici, județul Arad, și este destinată completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP) dislocat în Cincu. Primul convoi cu tehnică militară franceză, constând în transportoare blindate, a sosit în România pe 23 octombrie”, s-a precizat în comunicatul MApN.

O companie de tancuri franceze Leclerc completează forțele Grupului de luptă al NATO în România | Foto – État-Major des Armées

”BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța”

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în România.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România – considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul României, integrând, prin rotație, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic.

Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre”, au mai transmis reprezentanții MApN.


Citește și: