EXCLUSIV | Mihai Bendeac, amendat de CNCD. Cristian Jura: ”Eticheta de pamflet sau o reclamă nu reprezintă o acoperire pentru afirmații discriminatorii sau care aduc atingere demnității”

EXCLUSIV | Mihai Bendeac, amendat de CNCD. Cristian Jura: ”Eticheta de pamflet sau o reclamă nu reprezintă o acoperire pentru afirmații discriminatorii sau care aduc atingere demnității”
Publicat: 16/11/2022, 13:56
Actualizat: 16/11/2022, 14:21

Actorul Mihai Bendeac a fost amendat cu 10.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a filmat, în luna iulie a anului trecut, un spot publicitar pentru un vin care îi poartă semnătura, “Jurnalul unui burlac”. 

Reclama a fost controversată de la bun început, considerându-se că a fost vorba despre asocierea dintre vin, o scenă de amor și ceea ce ar fi putut fi încadrat ca incitare la violență împotriva femeilor. După opt luni, CNCD s-a autosesizat, iar miercuri 16 noiembrie s-a decis sancționarea lui Mihai Bendeac.

În exclusivitate pentru Gândul, secretarul de stat Cristian Jura, membru al CNCD, a explicat motivele pentru care a fost amendat actorul, spunând că respectivul videoclip ”creează o atmosfera de intimidare, ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare la adresa femeilor”

Mihai Bendeac, în calitate de antreprenor, a fost sancționat azi cu amendă de 10.000 lei pentru reclama la un sortiment de vin, deoarece a făcut o asociere nepotrivită între o băutura alcoolică și violența împotriva femeilor. Acest videoclip creează o atmosfera de intimidare, ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare la adresa femeilor.

Apreciez faptul că acel videoclip nu mai este disponibil în spațiul virtual, dar, din păcate, remarc perpetuarea unor prejudecăți înrădăcinate în mentalul colectiv românesc”, a declarat secretarul de stat Cristian Jura.

”Formatorii de opinie să promoveze valorile egalității și nediscriminării”

Totodată, Cristian Jura a precizat că pamfletul sau reclamele nu reprezintă ”o acoperire” în cazul unor afirmații discriminatoare sau care ”aduc atingere demnității”.

Formatorii de opinie, a mai menționat Cristian Jura, trebuie să promoveze ”valorile egalității și nediscriminării”.

Consider că este extrem de important ca toate persoanele publice, formatorii de opinie să promoveze valorile egalității și nediscriminării prevăzute de legislația națională și europeană.

De asemenea, eticheta de pamflet sau o reclamă nu reprezintă o acoperire pentru afirmații discriminatorii sau care aduc atingere demnității”, a mai declarat secretarul de stat Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.

”Vinul acesta nu-mi aparține. E doar ales de mine, dar cu ajutorul vostru fiecare sticlă devine unică. Vă încurajez să dați frâu liber imaginației voastre. Vă pup, vă iubesc și vă respect!”
Mihai Bendeac

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase